11.11.2010, 19:32
Witajcie!
Miesiąc temu założyłam 90 litrowe litrowe akwarium. Mam problem z obrzydliwymi okrzemkami i nie potrafię sobie z nim poradzić. Rośliny mimo że w przyciętych miejscach puszczają nowe zaszły brązowym nalotem. Na orzechu są czarne kropki i przytwierdzone do liści nitki unoszą się na wodzie. Żwirek również zachodzi brązowym nalotem.
Mój sprzęt:
Dwie świetlówki: Flora Glo 15W + Grolux 24W
Filtr kaskadowy Aquael Filtr Versamax Fzn-2
Grzałka z termostatem Aquael 100W
CO2 -> dyfuzor + butla
Rośliny:
1 x Micranthemum umbrosum
1 x Orzech wąskolistny
1 x Moczarka
2 x Cacomba caroliniana
3 x Anubias minima Bonsai
3 x Trawka
Ryby:
2 x mieczyk koi
2 x skalar
3 x pielęgnica kakadu
1 x bocja wspaniała
5 x otosek
Parametry wody:
NO3 15 mg/l
NO2 0 mg/l
GH >16d
KH 3°d!
pH 8.0!
poziom Co2 (po obliczeniu za pomocą kh i ph) = 0,9 czyli NIC, a gaz ładnie schodzi z dyfuzora jak rano zostaje napełniony
Tydzień temu skutecznie zwalczyłam ospę, dodałam Zieleń Zoolka, podwyższyłam temp do 32°C. Po leczeniu użyłam węgla, żeby wyklarować wodę.
Obecnie w filtrze jest gąbka i ceramika.
Proszę poradźcie. Co robić, żeby rośliny odzyskały swoją żywotność?
Jestem początkującym akwarystą, chcę dla swoich ryb i roślin jak najlepiej, proszę mnie nie krytykować. Uczę się.
edit: dodam jeszcze, że światło hula 12h dziennie, ryby dostają jeść raz dziennie
Miesiąc temu założyłam 90 litrowe litrowe akwarium. Mam problem z obrzydliwymi okrzemkami i nie potrafię sobie z nim poradzić. Rośliny mimo że w przyciętych miejscach puszczają nowe zaszły brązowym nalotem. Na orzechu są czarne kropki i przytwierdzone do liści nitki unoszą się na wodzie. Żwirek również zachodzi brązowym nalotem.
Mój sprzęt:
Dwie świetlówki: Flora Glo 15W + Grolux 24W
Filtr kaskadowy Aquael Filtr Versamax Fzn-2
Grzałka z termostatem Aquael 100W
CO2 -> dyfuzor + butla
Rośliny:
1 x Micranthemum umbrosum
1 x Orzech wąskolistny
1 x Moczarka
2 x Cacomba caroliniana
3 x Anubias minima Bonsai
3 x Trawka
Ryby:
2 x mieczyk koi
2 x skalar
3 x pielęgnica kakadu
1 x bocja wspaniała
5 x otosek
Parametry wody:
NO3 15 mg/l
NO2 0 mg/l
GH >16d
KH 3°d!
pH 8.0!
poziom Co2 (po obliczeniu za pomocą kh i ph) = 0,9 czyli NIC, a gaz ładnie schodzi z dyfuzora jak rano zostaje napełniony
Tydzień temu skutecznie zwalczyłam ospę, dodałam Zieleń Zoolka, podwyższyłam temp do 32°C. Po leczeniu użyłam węgla, żeby wyklarować wodę.
Obecnie w filtrze jest gąbka i ceramika.
Proszę poradźcie. Co robić, żeby rośliny odzyskały swoją żywotność?
Jestem początkującym akwarystą, chcę dla swoich ryb i roślin jak najlepiej, proszę mnie nie krytykować. Uczę się.
edit: dodam jeszcze, że światło hula 12h dziennie, ryby dostają jeść raz dziennie

okrzemki to nic trudnego , jeszcze wiele rzeczy przed Tobą