• 2 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sposoby walki z ślimakami

(15.10.2010, 18:56)sawik97 napisał(a):  jak się pozbyć przytulików ?
to prawda że heleny ich nie ruszają???

Jedno to że się nie najedzą takim przytulikiem za bardzo, a druga sprawa to chyba ciężko by było się im dostać pod skorupę, bo dość mocno się "przytula" Tongue

U mnie była tego niezła plaga, mechanicznie usuwałem ale nic to nie dawało, więc zostawiłem no i same zaniknęły, może akwa musi się trochę ustabilizować (miałem je zaraz na samym początku), druga sprawa że trochę pH obniżyłem, więc to też może mieć jakiś wpływ na ich populację.
W krewetkarium podobnie- było ich pełno, a teraz raptem kilka zauważę jak się przyglądnę.

a dużo masz tego ?
jeżeli nie to nie ma się co tym tak bardzo przejmować, są nieszkodliwe.
u mnie były i nawet przed chwilą poszedłem zobaczyć czy są jeszcze i nie znalazłem ani jednego ... i wydaj mi się , że zaczęły znikać jak zmniejszyłem dosyć znacznie twardość wody

200 l agassiza, otoski i rodostomusy
http://s2.ifotos.pl/img/Akwa-2Mjp_hhaahrr.jpg

(15.10.2010, 23:33)top2107 napisał(a):  a dużo masz tego ?
jeżeli nie to nie ma się co tym tak bardzo przejmować, są nieszkodliwe.
u mnie były i nawet przed chwilą poszedłem zobaczyć czy są jeszcze i nie znalazłem ani jednego ... i wydaj mi się , że zaczęły znikać jak zmniejszyłem dosyć znacznie twardość wody

raczej muszę się dobrze przypatrzeć żeby zobaczyć jakiegoś przytulika .
najczęściej to je widzę jak w środku nocy zapalam światło to na szybach je widzę
a one nie zjadają roślin ???

moje akwa?? 60 tysięcy litrów[zbiornik] + kilkadziesiąt kilo ryby

(17.10.2010, 13:47)sawik97 napisał(a):  raczej muszę się dobrze przypatrzeć żeby zobaczyć jakiegoś przytulika .
najczęściej to je widzę jak w środku nocy zapalam światło to na szybach je widzę
a one nie zjadają roślin ???

Oj to jak masz ich tak mało to się nawet nie przejmuj. Roślin nie ruszają, a zjadają glony, więc sam pożytek Smile

Witam
Mam problem z nieproszonymi lokatorami w akwarium. Zostało zalane 3 tygodnie temu, są w nim krewetki, z roślin kabomba, kryptokoryna, nurzaniec, mech jawajski, gałęzatka, Alternanthera Bettzickiana Green i sitowie drobne. Pojemność to 54 litry, filtr kaskadowy FZN-2, do tego zamontowana oddzielna deszczownia (krewetki podpływały do tafli wody, co zinterpretowałam jako za małą ilość tlenu. Po zamontowaniu deszczowni podpływanie skończyło się).
Okołoo 2 tygodnie temu na ściankach szyb pojawiły się małe białe kropeczki, na które nie zwracałam uwagi jako, że nie przemieszczały się. Teraz już widzę jakby nóżkę, którą są przyczepione do ścianek akwarium długości ok. 2-3 mm, na której szczycie jest "pióropusz", który ustawia się na przeciw prądowi wody. Filtr i deszczownię mam zamontowane na lewej ściance, najwięcej tych tworów jest na prawej i tylnej z prawej strony. Czy to stułbie?

Moim drugim problemem są malutkie, nieprzekraczające 1 mm robaczki. Są one białe, składają się z jakby kuleczki i ogonka z tyłu. Poruszają się szybkimi odrzutami po szybie. Na początku pomyślałam, że to wypławki, ale nie pasują zbytnio do opisu. Wyglądają trochę jak plemniki Wink

Zdjęcia próbowałam zrobić, ale kompletnie na nich nic nie widać. Czy ktoś z Was wie po opisach co to może być? Za wszelkie odpowiedzi będę wdzięczna Wink

(17.10.2010, 22:02)Aletheia napisał(a):  (krewetki podpływały do tafli wody, co zinterpretowałam jako za małą ilość tlenu. Po zamontowaniu deszczowni podpływanie skończyło się).
Jak pływały tylko samce to możliwe że to była część tarła (czy jak to się tam to nazywa u krewetek Wink ). No ale deszczownie nigdy nie zaszkodzi Smile

(17.10.2010, 22:02)Aletheia napisał(a):  którą są przyczepione do ścianek akwarium długości ok. 2-3 mm, na której szczycie jest "pióropusz", [...] Czy to stułbie?

Możliwe, gdzieś w tym wątku wrzucałem zdjęcia stułbi. No w każdym razie nie powinnaś mieć problemu z identyfikacją stułbi, w końcu wygląda tak....sułbiowato Smile
edit: o! Proszę tu są fotki:
http://www.akwaswiat.net/nieproszeni-gos...#pid172247

(17.10.2010, 22:02)Aletheia napisał(a):  kładają się z jakby kuleczki i ogonka z tyłu. Poruszają się szybkimi odrzutami po szybie.

A to to pewnie oczliki. Na nie najlepsze są jakieś małe rybki- najlepiej narybek żyworódek, powinny to powyjadać Smile

Jeśli chodzi o pierwszych "lokatorów" to z opisu można wywnioskować,że raczej są to stułbie.Jeśli chodzi o to drugie to nie wiem.Dobrze by było zrobić zdjęcie tego tajemniczego obiektu.Poszukaj w internecie informacji o jętkach,larwach ważek,oczlikach i innych nieproszonych gościach.Może akurat któryś z opisów będzie pasował do twojego przypadku.Powodzenia Wink

Zapraszam na Dolnośląskie forum akwarystyczne www.dfa.net.pl

Bardzo dziękuję za odpowiedź Smile
O raju, tarło? Cóż, chyba nie jestem jeszcze przyzwyczajona do zwyczajów godowych wodnych stworzeń, bo zdecydowanie tarłowo to nie wyglądało Big Grin Z czasem się okaże co to było.

Mój wytwór wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciach Shadova. Rusza się to to razem z ruchami wody, ale przy tym nie przemieszcza się z miejsca, jest przytwierdzony do szybki. Przy tym na całej długości ciała jest biały. Może inna odmiana stułbi?

Według zdjęć z internetu nie jestem w stanie stwierdzić podobieństwa ruchliwych robaczków do oczlików. Jeśli to jednak one, czy zwinniki jarzeńce poradzą sobie z nimi? Planuję je wpuścić jako element obsady.

Zdjęcie próbowałam zrobić, ale nic z tego nie wyszło- za maleńkie to stworzenie, ledwo można je dojrzeć na szybie między tymi pseudo (?) stułbiami. O jętkach, ważkach i cały ten temat już zdążyłam przeczytać, teraz lecę dalej w internet. Jak dowiem się co to, dam znać Smile

(17.10.2010, 22:29)Aletheia napisał(a):  O raju, tarło? Cóż, chyba nie jestem jeszcze przyzwyczajona do zwyczajów godowych wodnych stworzeń, bo zdecydowanie tarłowo to nie wyglądało Big Grin Z czasem się okaże co to było.

No u mnie to wygląda tak, że krewety są na ogól spokojne, raczej nie pływają w toni wody, a jak samice wydzielą feromony, to całe stado pływa po całym zbiorniku jak szaloneSmile

(17.10.2010, 22:29)Aletheia napisał(a):  Według zdjęć z internetu nie jestem w stanie stwierdzić podobieństwa ruchliwych robaczków do oczlików. Jeśli to jednak one, czy zwinniki jarzeńce poradzą sobie z nimi? Planuję je wpuścić jako element obsady.

To masz filmik Smile wprawdzie nagrywałem wypławkę, ale i kilka oczlików się nagrało.

Co do tych rybek, to nie powiem na 100% bo nie hodowałem ich, ale istnieje taka szansa. a od kiedy masz to akwarium zalane, bo inna sprawa że oczliki pewnie w miarę dojrzewania i stabilizowania się warunków w akwarium powinny być coraz mniej widoczne. U mnie było ich pełno, a teraz to muszę się długo przyglądać zanim jakiegoś zauważę.

Nie mogę obejrzeć filmiku- wyświetla się, że jest prywatny. Próbuję wytężać wzrok jak tylko się da, ale nie ma opcji, nie dojrzę szczegółów tych żyjątek.

Akwarium zalałam 3 tygodnie temu.

Skocz do: