Hej jestem nowa na tym forum mam do was pytanie dostałam 2 pielęgnice zebry ok 4cm każda czy już można rozróżnić płeć? Zauważyłam że oba są takie wyblakłe czasem się przeganiają a czasem razem pływają.niestety fotek nie posiadam.
23.01.2010, 12:50
Na tym etapie ciężko rozróżnić, ale doświadczony hodowca dałby radę. Zwróć uwagę na płetwy, czy są jakieś różnice u rybek, zobacz także dokładnie na ubarwienie i ich zachowanie.
23.01.2010, 18:41
victus napisał(a):Na tym etapie ciężko rozróżnić, ale doświadczony hodowca dałby radę. Zwróć uwagę na płetwy, czy są jakieś różnice u rybek, zobacz także dokładnie na ubarwienie i ich zachowanie.a od ilu cm będzie widać jakiej płci są?
23.01.2010, 20:54
To też ciężko powiedzieć, dla wprawnego hodowcy szybko dla innych później. Jeżeli będzie to parka to dowiesz się pewnie podczas tarła, jeżeli oba samce, też zauważysz jak dorosną, po agresywnym zachowaniu a niekiedy po guzie na czole.
25.01.2010, 16:29
Jeżeli masz samice to powinna już mieć kilka takich jaskrawo pomarańczowych łusek na brzuszku
po płetwach przy tym rozmiarze nie rozróżnisz.
po płetwach przy tym rozmiarze nie rozróżnisz.
14.10.2010, 13:55
Witam,jeżeli to zły dział to z góry przepraszam.Dziś kupiłem "parkę" pielęgnicy zebry,ale mam co do nich wątpliwości,z tego co wyczytałem to samica ma pomarańczowy brzuszek ale te moje mają właśnie takie brzuszki miedziane posiadają,wydaje mi się że kupiłem dwie samice,ale wyczytałem też że samce mają ostrzejsze końce płetw a takie płetwy jedna z moich rybek posiada a druga nie.Czy możliwe jest żeby samiec miał pomarańczowy brzuch?
Pomoże ktoś?bo zależy mi na parce.
Pomoże ktoś?bo zależy mi na parce.
15.10.2010, 08:56
Tak jak piszesz samice mają czerwono zabarwione brzuchy, a samce są większe z wydłużonymi zaostrzonymi końcami płetw grzbietowych i odbytowych, ale jak zasugerował kolega janek144 pokaż ich zdjęcia.
Blog kliknij tu - hodowla i opis ryb akwariowych
15.10.2010, 14:44
Zdjęcia...hmm będzie trudno,bo się chowają między kamolami ale spróbuje zrobić pare, zauważyłem że jedna z moich rybek ta większa ma wydłużone końce płetw ale ma zabarwiony lekko bebech więc jak?
« Starszy temat | Nowszy temat »

przepraszam za jakość(robione telefonem).