• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

glony na szybie jakie to?? pomocy

Witam

Pojawiły się na szybie glony z którymi nie mogę sobie poradzić i nie wiem jak zacząć z nimi walczyć a sie dupki rozrastają, czy mógłbym sie zwrócić o pomoc w rozpoznaniu i ewentualnie podanie przyczyn powstawania i sposobu jego zwalczenia.

dziekuje za pomoc

Załączone pliki Miniatury

Miałem to raz ale nie wiem co to . Wystarczy zetrzeć gąbką . U mnie nie wróciły już.

(01.08.2010, 19:22)peter10 napisał(a):  Miałem to raz ale nie wiem co to . Wystarczy zetrzeć gąbką . U mnie nie wróciły już.

No właśnie schodzi dosyć ławto tylko jak ma sie szybe 120 na 50Smile to jest zabawy jutro kupuje czyścik z magnesem i będe walczył a dziś zetre ile się da.

Myślicie że otoski dadzą sobie z tym rade? w 240 litrach mam tylko 3 przydało by się z 10 jeszcze ale chwilowo w sklepie mieli mniej. Roślini rosną dobrze i brak innych glonów. hmm

(01.08.2010, 19:25)cheopsik napisał(a):  No właśnie schodzi dosyć ławto tylko jak ma sie szybe 120 na 50Smile to jest zabawy

Minuta roboty gąbką ... zamiast czyścika zainwestuj w coś innego . Potraktuj to jako cotygodniowe czyszczenie szyb

Magnetyczne do bani są bo jak się cosik dostanie między czyścik a szybę twardszego rysa gwarantowana.

no mam nadzieje ze zejdzie w sumie otoski siedza i to zjadaja tylko chwiliow jest ich zbyt małoSmile ale bede z tym walczył i postaram się wygraćSmile Ale jak by sie komuś udało ustalić co to za gady na szybie mimo wszystko to będzie miło.

Pozdrawiam

ja sobie kupiłem taką drucianą rękawiczkę fajnie czyści i nie rysuje szyby (wygląda jak Michaela Jacksona Tongue )

Jak się dba o magnes to nie ma takiej siły, która by porysowała szybę, stosowałem już w 60l magnes do czyszczenia szyb, teraz tak samo go stosuję i jak po każdy zabiegu przepłucze się go wodą jest idealny do takich prac.
Co nie zmienia faktu ze gąbką do naczyń da się to zrobić równie dobrze, ba nawet tylną ściankę i boki tylko gąbką ścieram, bo magnesem ciężko by było Tongue

375l - Roślinne
http://www.akwaswiat.net/-375l-greg3or-r...23370.html
Zapraszam !! Zlikwidowane na okres przeprowadzki ( 1 - 5 m-cy )

30l Aquael - Aktywne
http://www.akwaswiat.net/-30l-greg3or-t-34114.html

Porysuje. Ja sobie tak przednią załatwiłam. Wlezie Ci coś między magnes, a szybę np. ziarnko piasku i masz piękną ryskę.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

no jakoś sie glony zatrzymały, wytarlem je gabka i dodalem wiecej easy carbo, powstrzymalo tez rozrost krasnorostów i pomalu ustepuja mam nadzieje ze bedzie wszytsko git

co do magnesików, narazie nie kupiłem, gabka do naczyń faktycznie szybciej i dokładniej można posprzątać szyby, narazie obserwuje zbiornik ma dopiero ok 2 miesięcy wieć pewnie jakieś zmiany mogą zachodzić zobaczymy tak w okolicach pól roku wtedt dopiero akwa dojrzewa

Skocz do: