• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Traszki czyli TRYTONY "Smoki Wodne" w paludarium - terrariach

Heyah. :")
Buduje właśnie sobie moje stare akwarium ramowe stojące (wymiary wys. 90 cm, ser. 47 cm, dł. 35 cm) od podstaw. czyli sam kleje i wstawiam szybki robię na tylnej szybie atrapę. Moje własne paludarium na różne gatunki traszek no i jakieś rybki które lubią chłodną wodę. Może znacie jakieś gatunki które lubią wodę w skali 12 - 16 stopni C. Smile Oczywiście zapraszam wszystkich fanatyków traszek i nie tylko na temat bez endu ;"P

Telemah :")

Jeżeli ktoś zaraz planuje podać kardynałka chińskiego to od razu odradzam - chyba ,że [F0] lub [F1] Big Grin

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Z tymi wymiarami to nie poszalejesz. Max 1 lub 2 sztuki małych traszek i bez ryb.

W sumie to akwarium będzie nie duże, ale od czego trzeba zacząć.

wody wejdzie jakieś 60 -70 l. reszta nad taflą wody. Jak skończę pokarze zdjęcia. póki co za 2 dni sprawdzam szczelność ;") Mam nadzieje że nie będzie sikać na boki.....

do tego akwarium możesz dać z 8 traszek chińskich bez ryb i temp. wyższą trochę daj (20-22*C)

Z całym szacunkiem ale przecież trachy to płazy a one nie lubią ciepła, wręcz przeciwnie dobrze się czuja w chłodnej wodzie np te co występują u nas (dużo ładniejsze) karpacka, grzebieniowa itp. wręczy by zdechły w cieplejszej wodzie, myślę że chińskie mają podobnie :") Ale zgadzam się lepiej będą się czuły bez rybek :")

U nas wszystkie płazy są pod ścisłą ochroną gatunkową, więc nie jest to dobry przykład.

W sumie to prawda, trachy w Polsce są pod ścisłą ochroną, ale jak ma powstać nowe wysypisko śmieci lub coś poza miastem większego (budowla) i niszczy się np mniejsze, większy zbiornik wodne ze strumyczkami (czego sam byłem światkiem) gdzie samych traszek ginie z 2 tysiące zostaje zasypane pod 20 m śmieci a potem 10 m ziemi już nie wspomnę o innych zwierzątkach to wszystko jest ok. A zgodę wydaje np gmina i nikt wtedy nie mówi UWAGA POD ŚCISŁĄ OCHRONĄ - to hipokryzja. Nic dziwnego że w Polsce wprowadza się program siedlisk NATURA 2000 ratując skrawki tego co pozostało. Poza tym większość gatunków ryb w akwariach też i innych krajach ( nie w Polsce) są pod ochroną - to też hipokryzja.

Ale te ryby pochodzą z hodowli, nie z naturalnego środowiska.

Co do niszczenia siedlisk płazów to znam dobrze temat. Próbowałem z tym walczyć, ale odsyłali mnie mówiąc "to nie moja sprawa", "mamy ważniejsze sprawy na głowie", "niech pan idzie do tego/tamtego" a tamten odsyłał dalej i koło się zamykało, niektórzy nawet nie wiedzieli o co chodzi. W Polsce niestety tak już jest.

(25.07.2010, 17:46)Telemah napisał(a):  Z całym szacunkiem ale przecież trachy to płazy a one nie lubią ciepła, wręcz przeciwnie dobrze się czuja w chłodnej wodzie np te co występują u nas (dużo ładniejsze) karpacka, grzebieniowa itp. wręczy by zdechły w cieplejszej wodzie, myślę że chińskie mają podobnie :") Ale zgadzam się lepiej będą się czuły bez rybek :")

powiem ci tak:
traszki chińskie nie wytrzymałyby w temperaturze 12*C!!
jeśli dopiero zaczynasz temat traszek to może nie mądruj się od razu tylko raczej pytaj Wink

Skocz do: