• 4 Głosów - 2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak odmulać akwa i wszystko o odmulaczach

Zastanawiam sie nad nabyciem tzw odkurzacza do akwarium (obecnie mam 45l a przymierzam sie na 200l) może ktoś wypowiedzieć się na co zwrócić uwagę:
- firma ważna?
- kształt (okrągły czy trójkąt)?
- z sitkiem czy bez?
- grawitacyjny czy na pompkę, a może bateryjny?

pozdrawiam

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

Ja akwaria od roku nie odmulam, ale dawniej to robilem bo nie mialem ekipy sprzatajacej..
Jezeli az tak ci na tym zalezy to wedlug mnie najlepszy odmulacz ma Tetra.. Okragly, z sitkiem, zeby ryby i rosliny nie przedostaly sie do srodka.
Tani, wygodny i niwiele zajmujacy.

jeśli chodzi o odmulacz to myśle że bez różnicy na najtańszym da się działać jak i również na jakichś lepszych,

Pytanie czy potrzebujesz odmulacza?Może akwarium będzie miało charakter roślinny? Smile

SPRZEDAM - KLIK !
-270l - Malawi GG 3341234
-122,5l - Malawi
-112l - - Malawi
-57l - Roślinne
-54l - Kotnik - Malawi
-50l - Black Water

Najlepszym odmulaczem jest ten najzwyklejszy- czyli wężyk zakończony rozszerzonym plastikiem.

A jest w ogóle jakiś odmulacz, który nie zasysa pyłu kwarcowego?

i o takie sugestie mi wlasnie chodzilo - kupuje cos najprostrzego na waz i bedzie git Smile

dzieki, czasem popadam w gadzeciarstwo a pozniej zastanawiam czy bylo warto Wink

pozdrawiam

(20.07.2010, 18:18)obe1978 napisał(a):  i o takie sugestie mi wlasnie chodzilo - kupuje cos najprostrzego na waz i bedzie git Smile

dzieki, czasem popadam w gadzeciarstwo a pozniej zastanawiam czy bylo warto Wink

pozdrawiam

Nie ma za coSmile
Dokładnie chodzi mi o coś takiego: http://allegro.pl/item1129671428_odmulac...cowka.html
pozdro

Witam!

Ostatnio borykałem się z glonami ale na szczęście jakoś to opanowałem.

Problem polega na tym, że w dnie mam masę syfu i np przy odmulaniu albo sadzeniu rośliny tona tego mułu wzbija się do góry i osiada na roślinach co wygląda okropnie. Roślin mam teraz bardzo dużo i nie wiem w jaki sposób to wszystko oczyścić. Strząsam z roślin to popływa w wodzie i osiada na inne i tak w kółko... Mam świetny odmulacz Sery, który na raz wyciąga bardzo dużo mułu ale jednocześnie bardzo szybko można nim spompować pół akwarium... Jak rozwiązać ten problem? Bo przy każdej akcji coraz bardziej "obrastają" mi rośliny.

Pozdrawiam!

Twoja wina, że zapuściłeś akwarium.
Odpowiednia obsada, cotygodniowe podmiany z odmulaniem i dobry filtr załatwi sprawę.
Zmień odmulacz na taki o mniejszym wężyku albo zrób sobie sam. Możesz też kupić odmulacz bateryjny lub na brzęczyk, który nie spuszcza wody z akwarium.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Skocz do: