Klaudia napisał(a):co moze byc przyczyna tego ze woda w akwarium w ktorym mam 2 welonki i glonojada strasznie smierdzi?czy to wina welonek,akwa ma 15 l,wiem dla nich to troche za malo ale czy to jest przyczyna ze woda tak smierdzi?wymienialam im wczoraj a dzisiaj katastrofa.a moze to wina glonojada??sama nie wiem...moze potrzebny jest wydajaniejszy filtr bo welonki sikają,ale hmm...prosze pomozcie.
Nic nie da wydajniejszy filtr, tu potrzeba większego akwarium. Karaś złocisty Carassius auratus auratus ma dużą przemianę materii. Dla "złotych rybek" akwarium najmniejsze to 100 l. W tym na 1 szt "welonka" conajmniej 50 l. Tak więc w 100 l. akwarium najwyżej 2 "welonki".
Odmiany karasi złocistych:
? Demekin - krzyżówka między Teleskopem a Ryukinem. Charakteryzuje się łukowatym grzbietem i teleskopowymi oczami.
? Bubble eye - ma płynne worki pod oczami. Powinno się trzymać rybkę w specjalnych zbiornikach bez ostrych przedmiotów. Brak płetwy grzbietowej.
? Butterfly tail
? Cammons
? Calico
? Calico fantail
? Celestial eye - oczy ma skierowane ku górze, brak płetwy grzbietowej.
? Comet - posiada pojedynczą płetwę ogonową, ma wysmukłe ciało.
? Crown pearlscale
? Eggfish - nie posiada płetwy grzbietowej. Ciało przypominające jajo.
? Fantail - ma podwójną płetwę ogonową, ciało w kształcie jaja, płetwy dość krótkie.
? Lionchu
? Lionhead
? Oranda - z naroślą na głowie. Posiada płetwę grzbietową, płetwy dość długie w stosunku do ciała.
? Panda moor
? Pearlscale
? Pompom
? Ranchu - bez płetwy grzbietowej, dodatkowo ma wygiętą tylną cześć ciała.
? Ryukin - dość spory łukowaty grzbiet i duża płetwa grzbietowa.
? Shubunkin - podobnie jak Comet i Cammons ma wysmukłe ciało. Charakteryzuje się wielobarwnymi odcieniami fioletu, żółci, czerwieni.
? Telescope - charakteryzuje się ?wypukłymi? oczami. Ciało wielobarwne, lub czarne. Płetwy długie.
? Veiltail- bardzo długie płetwy. Płetwa grzbietowa wysoko postawiona.