Planuję zmianę podłoża w swoim ogólnym akwa 200l, w związku z tym przeniosłem krewetki do zbiornika 25l.Jest tam teraz około 200 sztuk krewetek z 4 gatunków(red cherry, white pearle, amano i babaulti).Cała woda w 25l pochodzi z 200l w których był wcześniej, wsadziłem im jeszcze korzeń, dojrzały filtr fan-3 ustawiony ma minimum przepływu i kilka roślin(anubiasy, microsoria, mech jawajski, wgłębka).Krewetki od dzisiaj rana trzymają się tafli wody, pierwsza moja myśl to brak tlenu(roślinki pewnie przez noc pochłonęły), więc podłączyłem do filtra wężyk napowietrzający i tak już ze 2 godziny lecą z filtra bąbelki(ruch tafli wody był całą noc, teraz doszły jeszcze bąbelki).Dalej bez zmian, poobserwowałem zbiorni kz każdej strony czy nie ma gdzieś trupków(może coś padło z niedotlenienia) i znalazłem sporą liczbę wylinek(wczoraj były wpuszczane, i nie było ani jednej).
Z parametrów wody to znam tylko pH i wynosi 6,7-6,8.Temp 25-26*C, oświetlenie 13W, filtracja już wymieniona wyżej.
Czemu te krewety pływają przy tafli wody?
Tutaj zdj. zbiornika:
Temat został przeniesiony - proszę rozróżniać działy forum._Olek
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2010, 18:45 {2} przez Olek.)
A amoniak sprawdziłeś? Tyle krewetek na małej przestrzeni trochę brudzi a na amoniak są wybitnie uczulone. Może spróbuj podmienić trochę wody na świeżą.
Wszystkie Ci pływają?
Jak kilka to u mnie tak były zaloty i za jakiś czas jajka nosiły.
Kiedyś też dostrzegłem, że dwie mi się bawiły bo to samice były i sobie wypływały do prądu wody by ten je rzucał dalej wiesz taka sztuczna fala
(23.06.2010, 12:39)kacperkrzyz napisał(a): Podmieniłem 5 litrów wody, na zimną kranówkę.Temperatura 25*C, mniej krewetek przy tafli wody, teraz głównie amano.
Podmień jeszcze trochę. Filtr trochę mocniej możesz odkręcić, wtedy lepiej tę wodę zmiesza bo teraz pewnie przy dnie cały syf stoi.
Dzisiaj rano znajdowałem krewetki amano nawet w innych pomieszczeniach, oczywiście suche.Znalazłem 14 zasuszonych sztuk amano, red cherry to już nie ma co liczyć, white pearli i babaulti po 0.Zbiornik był przykryty szybą, tylko taka była szpara co kabel od filtra i wężyk napowietrzający wchodziły.Szkoda że uciekły, strata duża.Zostały mi w zbiorniku już tylko 2 amano z 30 sztuk(reszty jeszcze nie znalazłem).