• 17 Głosów - 3.71 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

OBSADA 50l-90l - Wybierz coś dla siebie lub jeśli musisz pytaj tu.

Neonki woda kwaśna i miękka,a gupiki słonawa i twarda.

-.-'

Witam !
Ostatnio zdecydowałem się na założenie akwa nie za dużego nie za małego. Posiadam bardzo małe doswiadczenie, kiedys miałem akwarium 25l ale oddałem ze względu na przeprowadzke.

Aktualnie wpakowałem duzo czasu i pieniędzy w akwa.
Zawartość:
Akwarium proste 60x30x35
Pokrywa z świetlówką
Filtr wewnetrzny Aquael TURBO 350
Grzałka aquael 75W
Podłoże czarne, gruboziarnisty żwir + żwirek czarny bardzo drobny, jedna paczka na przód + żwirek biały drobny 2 paczki dla kompozycji
Korzeń prawdziwy nie sztuczny po lewej stronie
Korzeń takze prawdziwy z duza iloscia dziur, przystosowany z myślą o tarle pokryty częsciowo mchem (zakupiony od znajomego)
Do tego 5 rożnych odmian prawdziwych roślin
Mieszkańcami akwa narazie są:
kirys i zbrojnik (dostałem w prezencie od znajomego)

Akwarium stoi tak juz sobie tydzień podałem odpowiednią ilośc preparatów: Multimineral z Tropicala oraz Esklarin z Tropicala

Parametrów wody nie podam bo nie mam na razie wskażników.

Planowałem wsadzić taka obsade juz gotowa:

4x kirys, 1 zbrojnik, 10 krewetek red cherry, 1 krewetka filtrujaca, para pielegniczek Kakadu, para pielegniczek Ramireza, para pielegniczek Borella, do tego stadko około 6 sztuk rybek Tetra Crystal Red ( nie pamietam polskiego odpowiednika) wyglada ona tak http://www.aquahobby.com/gallery/e_Hyphe...hultzi.php zna ktos polska nazwe?

Co myslicie? Dobra obsade dobrałem?

Pozdrawiam

Temat przeniesiony. Proszę o korzystanie z opcji "szukaj", temat obsad zbiorników o tym litraż jest poruszany w co drugim temacie.
W tym przypadku wystarczyło wykazać minimum spostrzegawczości, żeby zobaczyć że kilka postów wyżej jest przyklejony temat o obsadach 63? -ethnix

fixxxer napisał(a):Witam !
Ostatnio zdecydowałem się na założenie akwa nie za dużego nie za małego. Posiadam bardzo małe doswiadczenie, kiedys miałem akwarium 25l ale oddałem ze względu na przeprowadzke.

Aktualnie wpakowałem duzo czasu i pieniędzy w akwa.
Zawartość:
Akwarium proste 60x30x35
Pokrywa z świetlówką
Filtr wewnetrzny Aquael TURBO 350
Grzałka aquael 75W
Podłoże czarne, gruboziarnisty żwir + żwirek czarny bardzo drobny, jedna paczka na przód + żwirek biały drobny 2 paczki dla kompozycji
Korzeń prawdziwy nie sztuczny po lewej stronie
Korzeń takze prawdziwy z duza iloscia dziur, przystosowany z myślą o tarle pokryty częsciowo mchem (zakupiony od znajomego)
Do tego 5 rożnych odmian prawdziwych roślin
Mieszkańcami akwa narazie są:
kirys i zbrojnik (dostałem w prezencie od znajomego)

Akwarium stoi tak juz sobie tydzień podałem odpowiednią ilośc preparatów: Multimineral z Tropicala oraz Esklarin z Tropicala

Parametrów wody nie podam bo nie mam na razie wskażników.

Planowałem wsadzić taka obsade juz gotowa:

4x kirys, 1 zbrojnik, 10 krewetek red cherry, 1 krewetka filtrujaca, para pielegniczek Kakadu, para pielegniczek Ramireza, para pielegniczek Borella, do tego stadko około 6 sztuk rybek Tetra Crystal Red ( nie pamietam polskiego odpowiednika) wyglada ona tak http://www.aquahobby.com/gallery/e_Hyphe...hultzi.php zna ktos polska nazwe?

Co myslicie? Dobra obsade dobrałem?

Pozdrawiam

4xkirys-ok
1xzbrojnik-nie bardzo
wybierz jedną pare pielęgniczek
10xkrewetka-ok
i myślę że wystarczy Smile

Uzasadnienie? Będzie bardzo pusto z dwoma rybami, krewetkami i czterema kirysami , których pewnie nie będzie widać, bo przecież są to ryby denne. A co z ławicą tych maluchów?

fixxxer napisał(a):Uzasadnienie? Będzie bardzo pusto z dwoma rybami, krewetkami i czterema kirysami , których pewnie nie będzie widać, bo przecież są to ryby denne. A co z ławicą tych maluchów?

nie mam pojęcia co to jest i jakie ma wymagania,pewnie droga :/
uwierz mi nie będzie pusto ja w 60l mam 1 malutkiego zbrojnika(tymczasowo) 1 bojka z 1 samicą(w tym tygodniu kupię drugą)
i 2 ampularię i nie jest pusto Smile

fixxxer napisał(a):Uzasadnienie? Będzie bardzo pusto z dwoma rybami, krewetkami i czterema kirysami , których pewnie nie będzie widać, bo przecież są to ryby denne. A co z ławicą tych maluchów?

Czy trudno jest wykazać minimum inwencji własnej przejrzeć sobie ten temat bądź użyć szukaj żeby znaleźć milion propozycji obsad do twojego zbiornika, a potem zadawać pytania jeżeli pojawią się jakieś nie banalne problemy? Których nie widzę tutaj.

Każde forum działa tak (o ile nie wiesz), że najpierw sam starasz się znaleźć czy twój problem nie był poruszany. Jeżeli nie dopiero prosisz o pomoc ludzi.

Proszę dla twojej wygody wkleję ci obsady, które występują w co drugim poście: (Zbrojnika powinieneś usunąć z tego zbiornika)

Proponowana Obsada:[Zbiornik 54l+]

Ameryka:

- Ławica do wyboru:
x10-12 Neon inessa
x10-12 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x10-12 Bystrzyk barwny
x10-12 Drobnoustek Obrzeżony
x10-12 Zwinnik Jarzeniec

- Na dno:
x5/6 - Kirysek Lamparci/Panda/Spiżowy
x5 Otosek

- Większa rybka:
parka Pielęgniczki Ramireza
harem 1+2/3 Pielegniczki Borelli

Azja:

- Ławica do wyboru:
x15-20 Microrazbora galaxy
x15-20 Razbora karowata
x12-15 Razbora Hengela
x12-15 Razbora Espei
x10-12 Razbora klinowa

- Większa rybka:
harem Bojownika 1+2/3

Wyobraź sobie, że trochę się naczytałem tutaj o obsadach, ale żadna mnie nie satysfakcjonuje.

Nikt nie wie jak nazywa się ta ryba?
Nie jest wymagająca ani droga, widziałem je ostatnio (koło 4 sztuk) w akwarystycznym, szybko poszły, ale zapomniałem nazwy, kosztowała jakieś 3zł sztuka.

Btw. chyba nie myślisz, że będę czytał bezmyślnie posty na 50ciu stronach, gdzie 3/4 proponowanych obsad mnie nie interesuje?

Więc jeszcze raz kieruje pytanie, dlaczego nie mogę mieć 6 pielęgniczek (3 pary) i do tego ławice jakiejś małej ryby ( w domyśle tej, która mnie interesuje). Zbrojnik wiem wiem, muszę się go pozbyć ale nie mam gdzie.

EDIT:
OK, mam. Chodzi o bystrzyka ozdobnego.
Więc, dochodząc do sedna.
Czy taka obsada będzie właściwa do mojego litrażu i sprzętu:
10x bystrzyk ozdobny
10x krewetka red cherry
1x krewetka filtrująca
4x kirys
1x parka pielęgniczki Borella (ew. harem z dwoma samicami)
1x parka pielęgniczki Ramireza

fixxxer napisał(a):Wyobraź sobie, że trochę się naczytałem tutaj o obsadach, ale żadna mnie nie satysfakcjonuje.

Nikt nie wie jak nazywa się ta ryba?
Nie jest wymagająca ani droga, widziałem je ostatnio (koło 4 sztuk) w akwarystycznym, szybko poszły, ale zapomniałem nazwy, kosztowała jakieś 3zł sztuka.

Btw. chyba nie myślisz, że będę czytał bezmyślnie posty na 50ciu stronach, gdzie 3/4 proponowanych obsad mnie nie interesuje?

Więc jeszcze raz kieruje pytanie, dlaczego nie mogę mieć 6 pielęgniczek (3 pary) i do tego ławice jakiejś małej ryby ( w domyśle tej, która mnie interesuje). Zbrojnik wiem wiem, muszę się go pozbyć ale nie mam gdzie.

EDIT:
OK, mam. Chodzi o bystrzyka ozdobnego.
Więc, dochodząc do sedna.
Czy taka obsada będzie właściwa do mojego litrażu i sprzętu:
10x bystrzyk ozdobny
10x krewetka red cherry
1x krewetka filtrująca
4x kirys
1x parka pielęgniczki Borella (ew. harem z dwoma samicami)
1x parka pielęgniczki Ramireza
Widzisz. Nie wiem jak czytałeś bo wystarczy przerzucić stronę wcześniej, gdzie dwa razy powtarzają się obsady, gdzie jest zarówno i bystrzyk ozdobny i pielęgniczki o które pytasz. Wiec nie rozumiem co takiego cię nie satysfakcjonuje? Zresztą przykłady tych obsad występują w każdym temacie zbiornika ok 60l w tym dziale. Czy może to być ciągle nie widoczne?
Jeżeli chodzi o kosmiczny wybór ryb to do 60l takiego po prostu nie ma z racji na to że litraż nakłada ogromne ograniczenia.

Proszę oto obsada: (pielęgniczek możesz mieć max 1 gatunek)
Proponowana Obsada:[Zbiornik 54l+]

Ameryka:

- Ławica do wyboru:
x10-12 Neon inessa
x10-12 Bystrzyk Amandy lub Ozdobny
x10-12 Bystrzyk barwny
x10-12 Drobnoustek Obrzeżony
x10-12 Zwinnik Jarzeniec

- Na dno:
x5/6 - Kirysek Lamparci/Panda/Spiżowy
x5 Otosek

- Większa rybka:
parka Pielęgniczki Ramireza
harem 1+2/3 Pielegniczki Borelli

Proszę kolejny raz

OK dzięki. A pytanie czy można wymieszać kirysy z otoskami, czy tylko jeden gatunek może być, bo czytałem, że otoski są bardzo spokojne i nie przejmują się innymi rybami, nie wiem jak jest z kirysami.

fixxxer napisał(a):OK dzięki. A pytanie czy można wymieszać kirysy z otoskami, czy tylko jeden gatunek może być, bo czytałem, że otoski są bardzo spokojne i nie przejmują się innymi rybami, nie wiem jak jest z kirysami.

Zarówno jedne i drugie są stadne, można je połączyć ale wydaje mi się, że w większym zbiorniku w 60l będzie po prostu za dużo ryb.

Skocz do: