• 5 Głosów - 4.2 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Morskie - nie taki diabeł straszny, ani niekoniecznie taki drogi - a za to jaki fajny

Zamęczam, wiemWink
Dzięki, zrozumiałam wiele, a teraz muszę to przetrawić bo w mojej głowie są bezpieczniki które utrudniają pojęcie czegoś takiego. Potrzebuję czasu...
A chwilowo - pooglądam sobie filmik z Twoimi stworamiSmile
Pozdrawiam serdecznie!

Kivi, a mógłbyś jeszcze dać radę? Smile
Całkiem niechcący kupiłam nieduże akwarium, ponieważ moje roślinno-rybie zaczęło kapać i muszę jak najszybciej przenieść zawartość żeby je skleić. Nie chciałam przenosić wszystkiego do wiaderek, chcę to zrobić porządnie, ale nie o tym. A więc w tym celu kupiłam 96 litrowe używane typowe akwa z pokrywą fabryczną. Myślałam że po akcji ratunkowej umieszczę tam jakieś pielęgnice.
No i zaczęło mnie kusić, żeby przerobić je na takie super proste, początkowe morskie. Co o tym myślisz, dałoby się? Do takiego małego chyba sumpa nie ma co robić (tym bardziej, że musiałaby to być taka przeróbka bez kosztownych cudów a na zrób to sam za mało umiejętności i wyobraźni).
To jest 80x40x30 z typową pokrywą. Co trzeba byłoby dodać, żeby mogło działać jako proste morskie z miękkimi koralami, takie bez wielkich ambicji i zakusów? Czy odpieniacz taki do zawieszenia na zewnątrz można tam zastosować? Pompkę lub dwie pompki cyrkulacyjne? Z pewnością przerobić pokrywę - nie wiem w tej chwili czy jest tam jedna czy dwie świetlówki. Jak myślisz, ma to sens?
Moje marzenie o akwarium w ścianie to kwestia oddalona co najmniej o jakieś dwa lata, rozglądalam się za jakimiś zestawami, a może to byłby sposób żeby zacząć?

Miałam jeszcze taki pomysł (blondynki), patrząc na to, że w zestawach jest z reguły panel, w tym panelu są złoża, które tam nie powinny być. A jakby do tego akwarium DOKLEIĆ panel z tyłu żeby w nim umieścić odpieniacz? Pewnie bez sensu, bo panel powinien mieć chyba ściankę niższą, żeby tam woda dopływała?

A gdyby z kolei wkleić do niego komin i tam wsadzić odpieniacz? Ale bez otworów w dnie i bez sumpa, tylko z otworami w bocznej ściance lub jeszcze jakoś inaczej?
Jakie rozwiązanie byłoby najłatwiejsze, najtańsze a jednocześnie dające szansę na stworzenie zbiornika w którym proste życie miałoby szanse?

Co o tym myślisz, możesz, zechce Ci sięSmile coś poradzić? A może w ogóle nie radzisz...?
Z góry dzięki i pozdrawiam

Wymiar niestety dość nieszczęsliwy pod kątem oświetlenia. Gdyby akwarium było nieco dłuższe moznaby go oświetlić dwiema świetlówkami t5 39W zasilanymi jednym układem eletronicznym, ale takie swietlówki mają 85cm długości.
Przy akwa długości 80cm musisz użyć świetlówek 24W. Te z kolei są nieco krótkawe bo maja 55cm i chyba najrozsądniej byłoby ułożyć je na mijankę. No i oczywiście musiałyby być 4szt co oznacza przynajmniej 2 uklady zasilające i okolo 2 razy większy koszt całości.
Byc może sensowne okazałyby się w tym przypadku świetlówki T8 ale mają one mniejszą wydajność, trzebaby to policzyć.
Poza tym Akwaria morskie najlepiej robić niżasze a szersze.
Panel jak najbardziej można wkleić, jest w całości lub częścowo obniżony tak jak komin i musi mieć w środku miejsce na odpieniacz, grzałkę i pompę zwrotną, która wywali wodę do akwa.

Konkluzję mam taką:
Moim zdaniem lepiej działac niz gadać, więc dlaczego nie?
Nawet jeśli będziesz zakładac morskie low tech, koszt samego zbiornika jest tutaj jendą z najtńszych składowych. Warto dobrać taki zbiornik, który będzie optymalny - ten na pewno taki nie jest.
Możesz jeszcze się zastanowić nad wariantem, wklejasz panel, skracając długość akwarium do 60-65cm. Co rozwiązuje sprawę długości świetlówek. Zalewasz akwarium do wys. 30-35cm a luz na górze wykorzystujesz na ulokowanie oświetlenia 2xT5 24W- co rozwiazuje sprawę mocy świetlówek. Jeśli się na to zdecydujesz daj znać pokombinujemy jak to ma wygladać dokładnie.

pozdrowienia

Kivi, dziękuję przeogromnie za rady.
Tak się złożyło samo z siebie, że chwilowo nie mogę sobie pozwolić na żadne takie kombinacje - akwarium które chciałam doszczelnić uszkodziło się poważnie i muszę kupić nowe, zrestartować zbiornik i tak dalej.
Po zanalizowaniu wszelkich za i przeciw doszłam do wniosku, że na morski poczekam, wystartowanie z pielęgnicami w awaryjnym zbiorniku będzie wielokrotnie tańsze i łatwiejsze, właściwie potrzebna jest tylko szafka i ... ryby, i niestety, w tym momencie to decyduje. Takawa selawi, jak mawiają RosjanieSmile

Ale mam nadzieję, że Twoje rady nie pójdą na marne, bo są inni którym mogą się przydać, a nie każdy jest taki skory do pytań jak jaSmile

Kiedy przyjdzie już czas na morszczyznę, pewnie się przypomnę!

cześć
napiszesz jak pozbyłeś się dino na piasku , jak z tym walczyłeś ?
moje akwarium ma 3 miesiące i mam atak dino , wiem że to normalne , ale jak z tym walczyc ?
pozdrawiam
konrad

Samo zeszło, po tym jak akwarium przez jakiś czas funkcjonowało bez ryb.
Do walki polecam rozgwiazdę piaskową, ślimaka strombus.

pozdrowienia

Witam wszystkich
Mam akwarium z paletkami i spodobało mi się morskie posiadam już zbiornik 200l
proszę o poradę odnośnie co za oświetlenie bo chciałem orginalną pokrywę przerobić
myślałem o T5 35W ale ile , jaki odpieniacz i pompy.
pozdrawiam

Jakie wymiary akwarium?

kivi napisał(a):Jakie wymiary akwarium?

Witam
Akwarium ma wymiary 100/40/50 i panorama to ntroszkę większe
niż 200l.

Jesli 50 to wysokość, to myślę ze optymalnie byłoby 4szt 39W (T5 nie ma o mocy 35W) przy założeniu, że chcesz hodowac zwierzaki o mniejszym zapotrzebowaniu na swiatło: miekkie, sps. Jesli myslisz o spsach, przydaczniach itp, to musisz zapakowac przynajmniej 6 x 39W.

Pompy dałbym 2szt 1500 - 2000l/h z szerokim wylotem, ale znowu zalezy to od obsady, niektóre zwierzaki wolałby mniej, inne więcej. Jest to tez kwestia ułozenia skały i ustawienia pomp.

Ja nie jestem zwolennikiem silnego odpieniania, ale sa tez opinie, że odpieniacz powinien byc maksymalnie mocny. Na pewno silne odpienianie jest niezbędne przy duzej obsadzie ryb, lub koralowcach wymagających karmienia.

pozdrawiam

Skocz do: