7
Temperatura była podnoszona do 33 stopni ale nic to nie dało.
0
temperatura przez kilka dni a nie np dzien + lekarstwo Ichtiosan
"Doświadczenie akwarysty nie jest współmierne z ilością postów na forum"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.03.2010, 22:39 {2} przez
pawllo0808.)
6
pawllo0808 napisał(a):trzeba podniesc temperature do np 31 i tak przez kilka dni do pasożyt ten ginie w temperaturze 30/31 stopni
O jakim pasożycie konkretnie mówisz?
Prezes-Artek napisał(a):Każdy tylko umie na pisać, że za małe akwarium itd.
A czego się spodziewasz? Fakty są jakie są: zbiornik za mały, filtracja mała, podmiany małe jak na taką obsadę.
Przyczyn opisywanych objawów może być wiele, od pasożytów począwszy, na parametrach wody skończywszy.
Skoro już o parametrach mowa:
Prezes-Artek napisał(a):Gh ? 0
Kh ? 7
A nie na odwrót?
Prezes-Artek napisał(a):No2 ? poniżej 0,3
Nie wiem czym to było mierzone, ale takie wskazanie nie najlepiej świadczy o biologii zbiornika. Warto byłoby jeszcze zmierzyć NH3/NH4.
Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.
7
maja napisał(a):A czego się spodziewasz? Fakty są jakie są: zbiornik za mały, filtracja mała, podmiany małe jak na taką obsadę.
No tak fakty tylko, że jak na razie to chyba tylko Ty porządnie przeczytałaś mój pierwszy post bo wcześniej nikt nie zobaczył mojego błędu z twardościami.
maja napisał(a):Skoro już o parametrach mowa:
Prezes-Artek napisał(a):Gh ? 0
Kh ? 7
A nie na odwrót?
Prezes-Artek napisał(a):No2 ? poniżej 0,3
Nie wiem czym to było mierzone, ale takie wskazanie nie najlepiej świadczy o biologii zbiornika. Warto byłoby jeszcze zmierzyć NH3/NH4.
Tak rzeczywiście na odwrót pokręciło mi się Kh=0 Gh=7
Do No2 używam testu Sera Pond i na skali jest poniżej 0,3 i to jest żółty kolor a jak zrobi się pomarańczowy to jest 0,3. Więcej testów niestety nie posiadam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2010, 05:08 {2} przez
Prezes-Artek.)
36
apri cort napisał(a):Nie wiesz, co z nimi zrobić? Oddaj je! To stanowczo za mały zbiornik nawet na parę paletek
Na parę a nawet na cztery jest ten zbiornik wystarczający. Przyjęte jest, że jedna sztuka powinna mieć około 40L do dyspozycji. Przynajmniej tak piszą na forach dyskowców. Więc im bardziej wierzę bo tam zajmują się tylko i wyłącznie paletkami.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.03.2010, 22:04 {2} przez
toomeka@wp.pl.)
7
Dzisiaj zrobiłem pomiary i wyszło
Ph - 6,4
Kh - 0
Gh - 7
No3 - 5
No2 - na 100% spadło do 0 bo już nie robi się całkiem żółta tylko wpada troszkę w seledyn.