• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 35l

Po pierwsze: po zalaniu woda musi odstac, nie wpusza sie ryb do swiezego akwarium.
Po drugie: wode w akwarium podmieniamy, dno czyscimy odmulaczem, szyby mozesz czyscic czyscikiem magnetycznym. Rekawiczki nie polecam.

aha dzięki
a ile tak mniej więcej podmieniać?
a roślinki?

Tu masz zestawienie niewymagajacych roslin:
http://www.rataj-spk.cz/www_pl/rostliny/...rocne.html
Co do podmianek, to co tydzien odstana wode (dzien wczesniej tankujesz do jakiegos wiaderka) jakies 25%. Jezeli bedziesz dbac o akwarium (dobra obsada, regularne czyszczenie, podmianki) to wody nigdy nie bedzie trzeba wymieniac (bo nie powinno sie tego robic).

troche nie rozumiem uzytkownikow tego forum. ja mam akwa 25 litrow, jak napisalem ze mam 4 danio 2 miedziki i 1 bojownika to wszyscy mało mnie nie zdeptali z błotem ze przerybienie. a akwarium wieksze ~30 % i wszelakie propozycje do 10 rybek i wszystkim się podoba... u mnie 90% osob mi radziło żeby wylącznie krewetkarium... ahh.

Tylko ty masz danio i miedziki które są za duże do twojego akwarium.Tu masz obsady do akwarium 25l:
http://www.akwaswiat.net/zestaw-gotowych...16464.html

Też możesz mieć do 10 rybek tylko nie tych co teraz masz.

-.-'
Question 

Witam, jest to mój pierwszy post więc opisze swoje akwarium.

Wielkość: 35l
Obsada: 3 x kardynałek chiński, 1 x zbrojnik gold, dwa ślimaki ;P
Roślinność: mech jawajski, strzałka 3szt (szybko rośnie), cabomba, 2xmikrozjum, anubias bartera niski i coś co wygląda jak tatarak
Typ zbiornika: zbiornik towarzyski bez żadnego konkretnego biotopu

Moje pytania i obawy to:
Chciałbym dołożyć jeszcze jakiś czyścicieli. Skłaniam się ku otoskom bądź kiryskom karłowatym. Wiem że obie te rybki lubią większe grono a ja obawiam się, że mój zbiornik jest za mały i będą się w nim źle czuły. Jak myślicie czy mogę do składu który mam dorzucić dwa kiryski lub otoski? Ew. jakie rybki mógłbym jeszcze tam wpuścić?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.

Ps. Szukałem odpowiedzi na moje pytania ale satysfakcjonującej nie znalazłem.

zbrojnika oddał za mały maż litraż
dokup 3-4 kiryski lub otoski
i z 10 neonków lub 5 gupików endlera

hmm no to zbrojnika opchnę kumplowi, a właśnie ani neonki ani gupiki mi się nie podobają...
dokupię jeszcze z 2 admirałki to na pewno a co dalej nie wiem. Dzięki za radę.

a co co się jeszcze podoba

Wiesz początkujący jestem to nie mam w głowie wielu gatunków ryb i ich nazw. Nie lubię rybek jakiś bardzo kolorowych, agresywnych. Myślałem również o krewetkach red cherry. Zastanawiam się nad razborą klinową,
w ogóle skłaniał bym się ku raczej zimnolubnym rybkom ok 18-21 stopni.

Jeszcze jedno pytanie tak bardziej z ciekawości, czy da się gdzieś kupić szczeżuję?

Skocz do: