• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Biały wrzód

temperatura aktualnie 27C
ryby karmione płatkami 2 x dzienie (spirulina forte i tetra Pro Crisps + tetra wafermix - tabletki)
woda podmieniana raz na 2,3 tyg. ok 15-20l
Akwarium 150l
ph ok 6 (wcześniej bywało mniej ok 5)
Obsada:
3x gurami, 1 kirysek, 1x Kiryśnik, 2x bocja wspaniała, zbrojnik niebieski (2 dorosłe i klikanaście małych)
Do wody nie dodawano już dawno żadnych lekarstw.

Jakieś 3 miesiące temu kupiłem 3 gurami. Do tej pory zdrowe były. Aktyalnie jednemu z nich pojawił się jakby wrzód

wielkości 1-2 mm i chyba rośnie (kolor biały). Dawnij miałem też guraminy ale mi bardzo chorowały i padły.

Zaczynało się podobnie - od takiego wrzodu kończyło na zaczerwienionych ranach i zgon (szczegóły

http://www.akwaswiat.net/showthread.php?tid=1340).
Martię wię że to się podobnie skończy.
Co to może być - jak pomóc rybce?

Bocja teżma biały punkcik przy pyszczku, ale jest chyba płaski i wygląda bardziej na obtarcie... Zobaczymy za parę dni...
Dołączam zdjęcia - powinny ułatwić

Załączone pliki Miniatury

Dziś wrzodu czy też gózka już nie ma...
dziwne....
Ciekawe co będzie za klika dni <?>

No minął miesiąc i problem u guramina powraca.
Dołączam nowe zdjęcia i proszę o radę...

PS
Temperatura ok 24-25 C

wygląda na jakiegoś pasożyta
może spróbuj zastosować kurację w FMC, tylko że szlak ci trafi bakterie nitryfikacyjne.

Każdy temat w tytule powinien zawierać ogólny opis problemu.
Pisz poprawnie !

Od czasu stworzenia Internetu ruch obrotowy Ziemi jest przede wszystkim napędzany przez zbiorowe obracanie się nauczycieli języka polskiego w grobach.

Kesi napisał(a):wygląda na jakiegoś pasożyta
może spróbuj zastosować kurację w FMC, tylko że szlak ci trafi bakterie nitryfikacyjne.

No właśnie bakterii szkoda.
W chwili obecnej znów wrzód zniknął, pozostała jakby ranka w jego miesce. Narazie chyba się wstrzymam. Ciekawe co będzie po miesiącu - czy znów się pojawi (ostatnio w takiem odstępie właśnie był)

mój glonojad miał takie coś i zastosowałem MFC i wyzdrowiał i jest teraz ok.

"...mylić się jest rzeczą ludzką...."

1 MFC dałeś do całego zbiornika czy osobna kąpiel??
2 Czy u ciebie też znikał wrzód?

dałem do całego wrzód sam zniknął.

"...mylić się jest rzeczą ludzką...."

Niestety FMC nie pomogło - nadal powraca wrzód
Podnisłem temperaturę do 27-28 C, dałem FMC i po jakichś 2 dniach dodałem FMC raz jeszcze.
Co robić dalej?
Sad 

Nietety choroba powraca jak bumerang...

Tak było 2 listopadzie 2005:
http://www.akwaswiat.net/zaczerwienione-...-1340.html

A teraz aktualne zdjęcia (można je powiększać)

Pokazany tam markurkowy co padł - nie miał wcześniej takich objawów (wrzodów czy przebarwień) - wogóle nie spodziewałem się, że coś mu jest.

Wygląda na to że cały czas "coś" w tym akwarium siedzi, tylko co? I jak się tego pozbyćraz na zawsze?

Skocz do: