• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak wymienić świetlówkę Juwel??

Jak wyciągnąć z tej oprawki świetlówkę??

Potrzebuję ją wymienić na nową. Zapoznałem się z instrukcją na stronie juwela... piszę, żeby ściągnąć te pierścienie uszczelniające na świetlówkę...

Ciągnę, próbuję kręcić ale .. ani drgnie... nie wiem co jest.. może coś inaczej rozumuję i źle robię...

????

Załączone pliki Miniatury

lysyadam napisał(a):Jak wyciągnąć z tej oprawki świetlówkę??
Ciągnę, próbuję kręcić ale .. ani drgnie... nie wiem co jest.. może coś inaczej rozumuję i źle robię...

No nie da się ukryć- musisz najpierw odkręcić te dwa białe pierścienie co masz na 2 zdjęciu (kręcąc przeciwnie do wskazówek zegara Smile ) potem je lekko zsuwasz w kierunku środka świetlówki, przekręcasz świetlówkę o 90* i wyciągasz z prowadnic.

Ew. jak ciągle nie będzie chciało puścić to psiknąć w szparę pomiędzy pierścień a zaczep jakiś olej penetrujący typu WD40

Dzieki za szybką odpowiedź... zrobiłem...

Tylko .. zamontowałem nową i nie świeci..

Sad

I wydaje mi się że nie przekręcałem jej 90 stopni..

Po prostu prowadnice były skierowane ku górze. I tak włożyłem nową świetlowke... i nie świeci.

Napięcie na styku jest, sprawdzałem.

Coś jeszcze nie tak a mojej strony czy świetlówka jest "nie teges"???

jezeli jej nie przekrecisz o 90 stopni to ci swiecic nie bedzie aczkolwiek moze sie nawet spalic

Mozecie mi wrzucic zdjecia, jak powinina byc zamocowana przed obrotem i po obrocie?

Boje sie, ze cos zepsuje (albo moze nawet juz zepsulem) niechcacy, przez zbyt pochopne i nieudolne proby i majstrowanie...

Prosze

1.Wyciag swietlowke.
2.Ustaw obie prowadnice ku gorze.
3.Od gory wsun w prowadnice swietlowke.
4.Złap z dwoch stron za konce swietlowki najlepiej za ten metal otaczajacy ja.
5.Przekrec swietlowke o 90 stopni w lewo lub w prawo jak ci wygodniej.
6.Podłacz wszystko do pradu i wlacz.

Dydex napisał(a):1.Wyciag swietlowke.
2.Ustaw obie prowadnice ku gorze.
3.Od gory wsun w prowadnice swietlowke.
4.Złap z dwoch stron za konce swietlowki najlepiej za ten metal otaczajacy ja.
5.Przekrec swietlowke o 90 stopni w lewo lub w prawo jak ci wygodniej.
6.Podłacz wszystko do pradu i wlacz.

Teraz jestem w pracy, wiec nie mam mozliwosci tego zrobic...

Mam wrazenie, ze te prowadnice sa nieruchome. Po prostu sa sztywne i - wydaje mi sie - ze nie bylo mozliwosci obracanie ich. Pisze o stanie, gdy nie jest tam wlozona swietlowka. Mam nadzieje, ze nie popsulem czegos... Shy

Mowisz... w lewo lub prawo... To powinno pojsc lekko? Czy trzeba to zrobic mocniej i stanowczo??

Jutro rano sprobuje to zrobic.
Bardzo dzieki za wszelkie wskazowki.

Awiec zalezy to od porawek w jednych idzie lekko a w innych nie. Probuj stopniowo nic na sile jak nie w lewo to w prawo. Gdy obrocisz juz swietlowke o 90 stopni to poninna pstryknac taki trzask niezaglosny wtedy swietlowka jest dobrze ustawiona i powinna dzialac.

Dydex

Wink

dzieki

W oprawce znajdują się dwa małe "bolce", (te białe, zaznaczone strzałkami).

Są one elementami stałymi na trwale przyczepionymi do oprawy, do tej części białej.

Nie ma (moim zdaniem) możliwości obrotu świetlówki.

Świetlówka nadal nie działa.Sad    

Skocz do: