• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 35l

justfilied233 napisał(a):a po to żeby właściciel miał na co patrzeć bo bojek jak sam w akwa to się bardzo nie rusza. a tak od czasu do czasu jakieś tarło czy jakiś berek, ale oczywiste że trzeba mieć też odpowiedni zbiornik na harem

Udzielajmy pomocy tak, żeby zapewnić rybką jak najlepszy byt i warunki.
Harem bojownika w źle zagospodarowanym akwarium to życie lub śmierć. Tym samym złym przykładem jest dodawanie kolorowych gupików.

justfilied233 jeśli w tym akwarium ma się coś dziać to zaproponuj stadko jakiejś drobnej ryby, która zajmie większą powierzchnię tego zbiornika -> niebiański danio perłowy w ilość 10-15 osobników.

Musisz się tez liczyć z tym, że to dość wymagające rybki co do czystości wody, a w małym akwarium trudno stabilnie panować nad wszystkim.
Inna propozycja to:
- jeden bojownik
- harem gupika (licz się z częstym narybkiem)

Do każdej z zaproponowanej pozycji (ryb/y)pasują krewetki(lub po prostu tylko i wyłącznie raj samych krewetek).
Dla krewetek dość gęsto obsadzasz akwa drobnolistną roślinnością i kryjówkami. Z uwzględnieniem wyścielanego roślinami, maksymalnie drobnego podłoża.
W/w ryby też potrzebują dużej ilości roślin. Co więcej samo akwarium o tym litrażu musi działać z dużą dawką zieleni. http://www.akwaswiat.net/niewymagajace-r...-8391.html

Nie znamy wymiarów tego zbiornika, a 35l nie wydaje mi się standardem.
Taki harem bojka tym bardziej może być nieprzewidywalny w skutkach.

Zwierzęta to nie to, co ma się ruszać - od tego masz telewizor.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Olek źle mnie zrozumiałeś Wink ja koledze odpowiedziałem po co się trzyma harem bojownika a nie że kolega ma wsadzić go do tych 35l, to jest oczywiste że taki zbiornik jest za mały dla haremu.

a co do gupików i bojowników to chyba się pomyliłeś Wink przecież gupiki zginą dość szybko przy bojku

Ludzie udzielajcie pomocy tak żeby innych do akwarystyki przekonać i jej nauczyć a nie tak żeby, od niej odstraszyć.

Olek napisał(a):Harem bojownika w źle zagospodarowanym akwarium to życie lub śmierć. Tym samym złym przykładem jest dodawanie do bojownika kolorowych gupików.
Nie muszę powtarzać w kółko z bojkiem i z bojownikiem.Mam nadzieję, że teraz będzie lepiej widać jakie było przesłanie.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Olek napisał(a):Musisz się tez liczyć z tym, że to dość wymagające rybki co do czystości wody, a w małym akwarium trudno stabilnie panować nad wszystkim.
Inna propozycja to:
- jeden bojownik
- harem gupika (licz się z częstym narybkiem)

a więc ja czegoś nie rozumiem albo źle zinterpretowałem twoje słowa.

Ludzie udzielajcie pomocy tak żeby innych do akwarystyki przekonać i jej nauczyć a nie tak żeby, od niej odstraszyć.

Moje akwarium ma 47*25*30

To co mogę włożyć?

Jeżeli masz puste akwa i chcesz je obsadzić rybami to tak:
1.
bojownik
dużo mchów i w tedy krewetki red cherry

2.
8x razbora karłowata/galaxy/espei
5xkirysek pigmej
5xkrewetki
3.
2+3 gupik endelera lub same samce jak nie chcesz mnożyć
5x kirysek pigmej
5xkrewetki
4.
szczupieńczyk karłowaty
1+2 gupik endelera
5xkrewetki
5xkirysek pigmej

W takim akwarium najlepsza opcja to bojownik + krewetki lub same gupiki ewentualnie to co napisał Olek 10 razbor galaxy.

zapraszam wszystkich miłośników ziemiojadów http://www.geophagus.ugu.pl
w razie jakichkolwiek pytań GG 2580613

dzięki
kupiłem pompkę bardzo dobrą i mocną która jest do 50l i czy rybom może się coś stać jeżeli będą mieli nadmiar tlenu?

prze tlenienie Tongue nie ma czegoś takiego (przy filtracji i napowietrzaniu z filtra) jak nadmiar tlenu Smile

jakie rośliny mało wymagające i łatwe w hodowli nadają się do neonów, gupików i kirysów?

Jak powinno się czyścić akwarium?
Myć raz na tydzień całe czyli:
wylać całą wodę, wyparzyć kamienie i opłukać pozostałe rzeczy
czy
Podmieniać wodę i czyścić akwarium odmulaczem(czy jakoś tak) i nic nie parzyć myć itp(oprócz pomki)

Skocz do: