zauważyłam, że od jakiś 3 dni w moim akwarium na roślinach i ściankach zaczęło pojawiać się coś takiego. Teraz robi epodmianę wody i czyszczę akwarium i nie wiem co to jest. gdy pocieram to - schodzi ale nie bede czyscila kazdego listka z osobno bo to syzyfowa praca. proszę o pomoc. jak się tego pozbyć.
oto zdjęcia
zacznę od tego, że mam 3 welonki w 60 l - wiem, że to mało jak dla nich ale juz za jakis miesiac gora 2 bedzie nowe, wieksze akwarium. welony sa mlode.
w moim akwarium pojawiły się okrzemki na roslinach w duzym stopniu i na szybach w niewielkim. Czy jest możliwość dokupienia jakis rybek, które oczyszcza to i beda oczyszczaly. porosze o pomoc!
NO2 i NO3 w normie
woda twarda, alkaliczna KH 300(17,0), GH to samo
podmiany: połowa wody co tydzien-10 dni
odmulam
I teraz problem:
NA ROŚLINKACH MAM BRĄZOWY OSAD. KAŻDY NOWY LISTEK ZOSTAJE TAKIM OSADEM OBDARZONY. NIE MA GO NA SZYBACH, ANI INNYCH ELEMENTACH! NAJGORZEJ WYGLĄDAJA BACOPY I HEMIANTHUS I VALISSNERIA.
ZDARZYŁO MI SIE TO PO RAZ DRUGI, KIEDY ZACZĘŁAM NAWOZIĆ ROŚLINY NAWOZEM OD "DOBREGOAKWARYSTY"...juz tego nie robię, ale nadal nie moge poradzic sobie z osadem!
Niby to okrzemki....pewności nie mam, nie wiem natomiast co robić <załamka>
Napewno ktoś z Was ma doświadczenia w temacie, chętnie dowiem sie czegoś może nowego. Powinnam zakwasić akwarium, ale nie robiłam tego nigdy i nie wiem czym to zrobić.
ja umyłem dokładnie całe akwa i osadzik powoli znika nie ma tak rybek bo to krewetkarium więc brudu nie ma ;p lub kup akwa 10 l i wsadz tam roślinki i kup z 5 krewetek zobaczysz efekty nie będziesz musiał ich karmić ponieważ to lubią ludzie z całej ulicy dają mi takie roślinki i za 2 dni jak nowe polecam sprubuj z krewetkami najlepiej Red Cherry ponieważ praktycznie nie mają wymagać lecz to tego kup zwirenk jak najmniejszy lub piasek to naprawde dobry sposób a krewecie zostaw szybko się rozmnożą a jak kupisz roślinki np Glossostigma to po jakimś czasie wpuścisz te krewetki do akwarium a one mogą przezyć u mnie rozrosła się tak jak (jest to na zdjęciu ) to lewa strona lecz jak zrobisz tego trawnik to każdy mieszkaniec akwa będzie szczęśliwy mam tak w normalnym akwa a teraz idę w krewetkarium jest już przygotowane