25.01.2010, 16:48
03.02.2010, 21:23
Ładnie się prezentują te Prętniki. Ja mam zamiar kupić Prętniki Neonowe (że niby mają mocno turkusową barwę). O ile gdzieś takie znajdę
Są z nimi jakieś problemy? Pytam, bo masz je już jakiś czas i zawsze coś tam wiesz
Są z nimi jakieś problemy? Pytam, bo masz je już jakiś czas i zawsze coś tam wiesz
03.02.2010, 21:34
moim zdaniem bardzo ładne żaden trawniczek nie potrzebny dobrze jak jest troche miejsca pustego ;P Prętniki samce się nie gonią przypadkiem jak tak to dorzuć samiczke
25l Bojownik
7l Rośliniak z Ślimaczkami
80l pustka nie mam narazie pieniążków ;P
03.02.2010, 22:02
wilku1177 napisał(a):moim zdaniem bardzo ładne żaden trawniczek nie potrzebny dobrze jak jest troche miejsca pustego ;P Prętniki samce się nie gonią przypadkiem jak tak to dorzuć samiczke
Aktualnie mam 2 samce i 5 samiczek i jest spokój. Samce były wpuszczone w tym samym czasie więc myślę, że się po prostu podzieliły - jeden jest widocznie po prawej, drugi po lewej stronie zbiornika. Ale nawet jak pływają koło siebie to nie zaczepiają się. I oby tak zostało. Dzięki
.mcda-p napisał(a):Ładnie się prezentują te Prętniki. Ja mam zamiar kupić Prętniki Neonowe (że niby mają mocno turkusową barwę). O ile gdzieś takie znajdęSą z nimi jakieś problemy? Pytam, bo masz je już jakiś czas i zawsze coś tam wiesz
Problemy były tylko w tarliskowym, gdy przeniosłam tam jedną parkę. Samiczka nieco ucierpiała, ale już z nią coraz lepiej. W ogólnym nie ma problemów. Też na początku chciałam tą niebieską/turkusową odmianę, ale pan na giełdzie oferował mi same samce, choć tak naprawdę chyba nie był pewny płci. Mówił, że nie można ich rozróżnić.. Więc jeżeli się zdecydujesz na te niebieskie, dobrze naucz się rozróżniać płeć, żeby Ci nie wcisneli samych samców
.
03.02.2010, 23:25
Ale to, że są podobne ma jedną dużą zaletę: zarówno samce jak i samice są ładnie ubarwione.
U P. karłowatych samice są takie mało kolorowe, a szkoda.
Dzięki za info i biorę się za studiowanie
U P. karłowatych samice są takie mało kolorowe, a szkoda.
Dzięki za info i biorę się za studiowanie
03.02.2010, 23:53
No tak - to niewątpliwie zaleta
. Zresztą tym samym mnie zachęciły. Jeśli będziesz kupować w sklepie łatwiej będzie ci rozpoznać płeć. Ja kupowałam na giełdzie już w woreczkach więc wolałam nie ryzykować.
. Zresztą tym samym mnie zachęciły. Jeśli będziesz kupować w sklepie łatwiej będzie ci rozpoznać płeć. Ja kupowałam na giełdzie już w woreczkach więc wolałam nie ryzykować.
25.02.2010, 23:45
Odświeżam wątek i zamieszczam aktualizację. Zbiornik ma już ponad 2 miesiące i nie sprawia większych problemów
. Może z wyjątkiem rośliny po lewej strony która nijak nie daje się okiełznać. Niby rośnie, ale.. No właśnie gubi listki i ogólnie się "dziurawi". W najbliższym czasie zamierzam ją wymienić na coś innego.
Aktualne parametry:
NO3 - 20
NO2 - 0
GH - 15
KH - 12
pH - 7,5
Wszelkie sugestie mile widziane.
. Może z wyjątkiem rośliny po lewej strony która nijak nie daje się okiełznać. Niby rośnie, ale.. No właśnie gubi listki i ogólnie się "dziurawi". W najbliższym czasie zamierzam ją wymienić na coś innego.Aktualne parametry:
NO3 - 20
NO2 - 0
GH - 15
KH - 12
pH - 7,5
Wszelkie sugestie mile widziane.
27.02.2010, 03:49
Bardzo ładny tank, prostota ale kompozycja widać przemyślana a równowaga zachowana... Prosisz o radę w sprawie roslinki, która szybko rośnie i szybciej widać niedostatki substancji odżywczych więc znowu się przyczepię do podłoża, jest cudne ale oprócz walorów estetycznych nie spełnia swoich zadań w tym pięknym zbiorniczku...
Pomyslisz chociaż o kulkach gliniano torfowych - plisss
Pomyslisz chociaż o kulkach gliniano torfowych - plisss
28.02.2010, 12:11
Dzięki za rade. Jeśli chodzi o podłoże to pod żwirkiem jest podłoże dla roślin. Ale fakt faktem - kilka kulek nie zaszkodzi
.
.
28.02.2010, 12:23
tło to czarny bristol po prostu?
https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam
« Starszy temat | Nowszy temat »