• 1 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

przerybienie, litraż - dyskusje różne ;)

A ja nie ja lubię jak w akwarium się wszystko rusza i widać że tętni tam życie. Ale oczywiście Dobro RYB przede wszystkim!!

Wiec tak: Od 5 tygodni mam akawrium 25L zmieniałem w nim tylko filtr. Mam przerybienie i rybki które nie powinny być trzymane w takim litrażu. Jednak Woda jest bardzo czysta i nie ma glonów. Wymieniam ok 5L co tydzień. Rybki pływają zadowolone po akwarium nie chorują tylko zdrowieją zauważyłem to po jednej rybce która miała tak jak by ugryzioną płetwę i sie chowała miną tydzień i pływa zadowlona po całym akwarium! Czy to cos dziwnego że ja tak mam, czy jeśli tak sie dzieje to czy równowaga biologiczna jest utrzymana? Prosze o odpowiedzi!

Tematy zostały połączone.
Zachęcam do zapoznania się z wcześniejszym tematem.
Kejdi

www.rybcia.ugu.pl ZAPRASZAM!!
Wejdź weź kasting na moderatora i wygraj!! Bądź naszym stałym bywalcem a na pewno nie pożałujesz! To jest forum dla ciebie! Mamy shoutBoxa

Ferbooll napisał(a):pływa zadowlona po całym akwarium!

W tak małym litrażu trudno żeby miała gdzie indziej pływać.

Napisz nam co to za rybki i ile sztuk.Jeżeli to są za duże ryby to ci skarłowacieją więc nie jest dobrze.

Woda jak szkło to nie jest wyznacznik parametrow Smile kup testy sprawdz ph twardosc i t p Smile wtedy sie okaze czy jest wszystko OK. Z reguly przerybione akwa nie posiada dobrych parametrow wody. Nadgryziona pletwa to efekt walki pomiedzy rybami ktore sa zle dobrane i pewnie maja za malo miejsca, stad konflikty.

Na oko nie da sie nic stwierdzic Smile albo przynajmniej niewiele Smile

Na specjalne życzenie Admina :)

Taką rybkę kupiłem. I wyzdrowiała Smile Płetwa jej odrasta Smile

Wejdź weź kasting na moderatora i wygraj!! Bądź naszym stałym bywalcem a na pewno nie pożałujesz! To jest forum dla ciebie! Mamy shoutBoxa

Zależy czy ta ryba była chora czy ugryzła ją inna ryba.
Jeśli to inna ryba to lepiej oddaj część ryb bo mogą się pozagryzać,
chyba że była to martwica płetw tylko z tego to rybka szybko i bez leków by nie wyszła.
Jednak czy równowaga biologiczna jest zakłócona pytaj się innych ja jestem człekiem zbyt małym przy tak wielkiej wiedzy jaką mają doświadczenie akwaryści.

Napisz coś więcej o swojej obsadzie, jakie rybki i ile. Mnie się osobiście wydaje że z przerybieniem w tak małym akwarium nie jesteś w stanie utrzymać równowagi biologicznej. Wizualnie woda może być czysta, lecz nie świadczy to o świetnych warunkach w akwarium. Na jakiej podstawie stwierdzasz, że rybki są zadowolone? Powiedz coś więcej o swoim akwarium obsadzie, świetle filtrze to będzie można dokładniej ci odpowiedzieć. Pozdrawiam

Woda czysta może być mechanicznie, ale jak radzą powyżej, tylko testy powiedzą jak wygląda sprawa NO2 i NO3. Akwarium dojrzewa do około 6-7 tygodni...Smile Co do obgryzionej płetwy to nie musi być źle dobrany gatunek a np. dwa terytorialne samce z tego samego.
Co ty trzymasz w 25l??

Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)

kacperkrzyz napisał(a):
Ferbooll napisał(a):pływa zadowlona po całym akwarium!

W tak małym litrażu trudno żeby miała gdzie indziej pływać.

Napisz nam co to za rybki i ile sztuk.Jeżeli to są za duże ryby to ci skarłowacieją więc nie jest dobrze.

Chyba nie skarłowacieją bo mierzyłem ich prze wpuszczeniem i urosły np brzanki sumatrzańskie z 3 na 4cm i są tak jakby szersze Smile Gupiki to niedawno wpuściłem kiryski 2 i jeszcze takie inne co płwają pod powieszchnią wody i są żyworodne nie wiem co to za ryby ale też urosły Smile

Wkurzycie sie na mnie ale to jest mieczyk hellera samiczka i jeden samiec nie ganiają sie Smile(na razie) Smile

ojojoj...poczytaj lepiej o swoich rybach w necie...zanim ja coś powiem i znowu dostanę upomnienie od moda...Wink

Post ten wyraża opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie może on być wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani żadnym innym. Autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. Jeśli się z nimi nie zgadzasz - ustaw się w kolejce:)

Skocz do: