• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Sfany napisał(a):zamierzam kupić sobie akwarium nie za dużie gdzies ok 10l lub 20 l

Zamierzam trzymać w nim
2 mieczyki
2 molinezje
4 miedziki
2 welony
2 skalary

i tu moje pytanie bo w tej sprawie jestem całkowicie zielony.
Czy jest to możliwe??
Młode sztuki powinny się zmieścić. Musisz tylko skołować sobie trochę formaliny i będziesz mógł prowadzić doskonałe obserwacje.

A tak na serio... poczytaj o wymaganiach gatunków, które wymieniłeś i wszystko stanie się jasne.

Sfany napisał(a):Witam , mam takie pytanko zamierzam kupić sobie akwarium nie za dużie gdzies ok 10l lub 20 l

Zamierzam trzymać w nim
2 mieczyki
2 molinezje
4 miedziki
2 welony
2 skalary

i tu moje pytanie bo w tej sprawie jestem całkowicie zielony.
Czy jest to możliwe??

10l to taka duża szklanka... w 20l możesz mieć tylko bojownika i krewetki.

Wszystkie ryby jakie wymieniłeś potrzebują akwa 100+, poza miedzikami, które 40+...

[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html

Chcę zrobić akwarium roślinne z mojego akwarium 112l mam pokrywę więc może kupie samo akwa 126l bo z tego co wiem różni się ono wysokością więc pokrywa powinna pasować albo zrobię
belkę oświetleniową, ale z tym to zobaczymy teraz stosuje nawóz tetra plantamin i chyba nie zmienie ,a wiec jakie rybki byście polecali??

Wnioskuj ja mówię po POLSKU -= KALIBER 44 =-

Oto w nowym świecie cie wita
eMAGieIKa
i PaktoFoniKa

Ja zakładam 126l Azję.

Będę miała tak:
2+4x Bojownik
15-20x Rasbora (chyba Microrasbora Galaxy)
I coś na dno, ale nie wiem co z Azji na dno się nadaje x D"

[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html

Zakładam pierwsze w moim życiu akwarium 54L.
Chciałbym obsadzić w nim, bojownika 1+3,jakieś rybki stadne i coś glonożernego. Zastanawiam się czy da rade tu umieścić krewetki i ile gatunków takie akwarium może ewentualnie pomieścić.

Stadne:
-razbory klinowe około 10-12 sztuk
-na glony otoski około 5 sztuk(krewetki i bojek to kiepski pomysłSmile)

NIE MĘCZ RYB W KULI!!!

Witam serdecznie,

Planuję kupno akwarium z następującym sprzętem:
- Akwarium 72 litry prostokątne wymiary: 60x30x40 grubość szkła - 6 mm
- Grzałka Aquael 100 W
- AQUAEL BIOFILTR BIO-FS 80

Chciałbym umieścić w nim następującą obsadę:
- 15 neonów
- 5 piskorków
- 5 otosków
- 5 krewetek filtrujących
- Bojownik plus 3 samiczki

Proszę również o informacje jakie rośliny były by odpowiednie do tej obsady oraz jakie podłoże i kryjówki muszą być zapewnione dla rybek.

Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi.

hej.witam was serdecznie :-) co myślicie o tej obsadzie w moim akwarium aktualnej ;
akwarium 50 x 50 x 150

-kosiarka x 1
ciernioczek x 3
-neon innesa x 20
-sum giętkoząb
-mułojad x 2
-glonojad x 2
-rekinek x 2
-danio x 15
-kirysek spiżowy x 1
-sumik szklisty x 2 (miałem 10 ale osiem mi padło w ciągu tygodnia niestety nie wiem czemu ale te dwa chyba się jakoś zaaklimatyzowały bo wyglądają dobrze )
-drewniaczek
P.S. uważacie że jest to przerybienie ?

myszkowski19891989 napisał(a):hej.witam was serdecznie :-) co myślicie o tej obsadzie w moim akwarium aktualnej ;
akwarium 50 x 50 x 150

-kosiarka x 1
ciernioczek x 3
-neon innesa x 20
-sum giętkoząb
-mułojad x 2
-glonojad x 2
-rekinek x 2
-danio x 15
-kirysek spiżowy x 1
-sumik szklisty x 2 (miałem 10 ale osiem mi padło w ciągu tygodnia niestety nie wiem czemu ale te dwa chyba się jakoś zaaklimatyzowały bo wyglądają dobrze )
-drewniaczek
P.S. uważacie że jest to przerybienie ?

siemka
akwarium masz spore pozwalające na trzymanie wielu ryb ale ja bym w obecnej obsadzie coś pozmieniał a nawet sporo
dlaczego znalazły się tam akurat takie ryby?? po obsadzie nie widać że chciałeś odwzorować jakiś biotop
- danio to ryba z Azji poza tym jaki danio????
- neonki to Ameryka PD
- sumik szklisty - Azja
- kirysek spiżowy - Ameryka PD
- ciernioczek - Azja
no i sum gietkoząb ??????????? nie spotkałem się z takim.....chyba gietkoząb ( Synodontis )np lamparci, wielkopłetwy, świetny czy czarnobrzuchy. No i te ryby to Afryka.......
więc po pierwsze masz pomieszane ryby z 3 biotopów. Tego aż tak bardzo się nie czepiam ale znacznie lepiej trzymać ryby które w środowisku naturalnym żyją w jednym biotopie a nie zbieraninę z całego świata
kolejna sprawa - w zbiorniku nie powinno trzymać się 2 gatunków ryb ławicowych a Ty masz jakieś danio i neonki innesa. Nie jest to dobre rozwiązanie - ławice się mieszają i nie ma efektu.
kosiarki i kiryski to nie ryby które trzyma się samotnie - to ryby stadne
obsada jest do zmiany i to dużej ale powinnieneś zdecydować się w którą stronę iść czy w Azję czy Amerykę PD. Wtedy dobrałoby się ryby z jednego biotopu - łatwiej hodować , utrzymać parametry wody itd itp
więc zajrzyj np do działu z biotopami, poszperaj np w googlach co bardziej Ci pasuje i wtedy zrobi się obsadę na Azję lub Amerykę

240 L były księżniczki...stoi puste
720 L. stoi i czeka....chyba na dużą Tanganikę......
akwa uruchomione zostaną jak kupię agregat prądotwórczy;p

siemka
akwarium masz spore pozwalające na trzymanie wielu ryb ale ja bym w obecnej obsadzie coś pozmieniał a nawet sporo
Cytat:dlaczego znalazły się tam akurat takie ryby??
po obsadzie nie widać że chciałeś odwzorować jakiś biotop
- danio to ryba z Azji poza tym jaki danio????
- neonki to Ameryka PD
- sumik szklisty - Azja
- kirysek spiżowy - Ameryka PD
- ciernioczek - Azja
no i sum gietkoząb ??????????? nie spotkałem się z takim.....chyba gietkoząb ( Synodontis )np lamparci, wielkopłetwy, świetny czy czarnobrzuchy. No i te ryby to Afryka.......
więc po pierwsze masz pomieszane ryby z 3 biotopów. Tego aż tak bardzo się nie czepiam ale znacznie lepiej trzymać ryby które w środowisku naturalnym żyją w jednym biotopie a nie zbieraninę z całego świata
kolejna sprawa - w zbiorniku nie powinno trzymać się 2 gatunków ryb ławicowych a Ty masz jakieś danio i neonki innesa. Nie jest to dobre rozwiązanie - ławice się mieszają i nie ma efektu.
kosiarki i kiryski to nie ryby które trzyma się samotnie - to ryby stadne
obsada jest do zmiany i to dużej ale powinnieneś zdecydować się w którą stronę iść czy w Azję czy Amerykę PD. Wtedy dobrałoby się ryby z jednego biotopu - łatwiej hodować , utrzymać parametry wody itd itp
więc zajrzyj np do działu z biotopami, poszperaj np w googlach co bardziej Ci pasuje i wtedy zrobi się obsadę na Azję lub Amerykę
[/quote]

witaj marccello .masz sporo racji .danio mam lamparcie i pręgowane koloru zielonego.miałem cztery ale postanowiłem je rozmnożyć i się zrobiło około 10 więcej .danio pręgowano-lamparcie w sumie nic ciekawego z tego nie wyszło. w sklepie zoologicznym kupiłem tego ,,suma gętkozęba,, (spodobała mi się tam taka czarna rybka.pytając jak się nazywa? otrzymałem odp. sum giętkoząb .wypytałem sie jescze trochę o nią co je czy jest agresywna postanowiłem ją kupić.po dłuższych rozkminkach doszłem że to synodontis czarnobrzuchy prawdopodobnie . ta rybka jest całą czarna.
Cytat:dlaczego znalazły się tam akurat takie ryby??
To miało być akwarium wielogatunkowe . faktycznie wyszło bardzo wielo gatunkowe :-) chyba aż za bardzo.celem zakładanie akwarium miedzy innymi było ukazanie bardzo wielu gatunków ciekawych , ładnych i nie typowych ryb ,które potrafią się zaaklimatyzować i , które bedą się czuły dobrze w akwarium.w sumie wszystkie się chyba tam dobrze czują oprócz tych sumików :-( :-( :-( jest to zbyt wrązliwa ryba i trzeba by jej spróbować bardziej dogodzić jeśli chodzi o jakość wody i chyba jak dla niej jest tam zbyt duża
,,mozaika etniczna ,, . Masz rację na pewno jak bym się pokierował konkretnym biotopem to byłoby mi łatwiej ogarnąć moje akwarium .ale nie chciałbym się ograniczać to mniejszej ilości gatunków ryb.posłucham twojej rady i poczytam o tych biotopach więcej (wiedzy nigdy za wiele ) biotop tyczy się zarówno roślin z jednego zakątka świata jak i roślin dobrze mówię ??? może masz jakaś propozycje ciekawa odnośnie mojej obsady coś byś pozmieniał tam .odnośnie tego że można mieć jeden typ ryb ławicowatych to nic nie wiedziałem :-(
zależy mi raczej na małych rybkach niż dużych :-) wole mieć dużo małych ciekawych rybek niż parę sztuk jakiś ,, kolosów,, Pozdrawiam

Skocz do: