• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Odsyłane są osoby zadające idiotyczne/powtarzające się/bezsensowne/itp pytania, albo po prostu są zbyt leniwe aby wklepać poszukiwaną nazwę i samemu znaleźć jej opis.

mezatkaWariatka napisał(a):Ale każdy tworzy zbiornik taki jak mu sie podoba,
(...)
Wydaje mi się poza tym, że akwarystyka powinna mieć trochę polotu, i to w każdym z nas, aby tworzyć zbiorniki takie, które były by częścią zdrowej natury, a nie dyktować każdemu ile i jakich gatunków powinno się trzymać w xxx litrach.
Po co więc pytasz ludzi jakie ryby masz wpuścić do SWOJEGO akwarium ?
mezatkaWariatka napisał(a):wiec czy bedzie miał muszelki czy całe akwa w roślinach, nie należy tego komentować jako tandetna parodia.
Jeszcze nie widziałam Twojego akwarium i mogę sobie najwyżej wyobrażać jak wygląda akwarium słodkowodne, którego właściciel stara się aby wyglądem zbliżone było do morskiego.
Poza tym, trzymając ryby preferujące wodę miękką raczej nie powinniśmy w imię własnego widzimisię dowalać takim rybom twardości (której w polskiej kranówce i tak mamy za dużo) umieszczając w zbiorniku tego typu rekwizyty.
mezatkaWariatka napisał(a):Tak naprawde, to mamy w domach kawałek podwodnego a zarazem tajemniczego świata,który w rzeczywistości rządzi się swoimi prawami, a za sprawą łaski pozwala nam się obserwować i śledzić.
O kurcze Big Grin
Tak naprawdę to w większości wypadków dla własnego kaprysu sprowadzamy do domu stworzenia którym nie umiemy/nie jesteśmy w stanie zapewnić odpowiednich warunków i najzwyczajniej w świecie je dręczymy...

O gustach się nie dyskutuje, w akwarystyce też.
Nic mnie nie obchodzi jak ktoś ma kaprys aby wsadzić do akwarium wór kolorowych szklanych gładkich kamyków czy plastikowy zamek. Jeśli badziewie nie ma wpływu na dobro mieszkańców akwarium to nic mi do tego, w przeciwnym razie komentuję i nie widzę w tym nic niestosownego.
Sama napisałaś, że nie jesteś zadowolona z wyglądu swojego akwarium, podpowiedziałam Ci tylko co moim zdaniem możesz robić nie tak.

mezatkaWariatka napisał(a):Jeszcze chciałam dodać, że to, iż ktoś jest moderatorem nie ma prawa ostro krytykować czyichś błędów.
W pełni się zgadzam, nie trzeba być moderatorem aby móc krytykować czyjeś błędy wynikające i ignorancji czy lenistwa.
Proszę o przykład mojego zbyt ostrego w stosunku do sytuacji komentarza. Wink
mezatkaWariatka napisał(a):Kejdi-przejrzałam bardzo dużo twoich odpowiedzi na czyjeś pytania. Po co jest forum, skoro odsyłacie innych do googli?
Kaef już Ci wszystko pięknie wytłumaczył, ale odeślę Cię jeszcze do jednego tematu :
http://www.akwaswiat.net/forum-vs-google-t-11530.html

mezatkaWariatka napisał(a):
Kejdi napisał(a):Po co więc pytasz ludzi jakie ryby masz wpuścić do SWOJEGO akwarium ?
po to, zebyś nauczyła sie czytać:

,aby tworzyć zbiorniki takie, które były by częścią zdrowej natury,,
Kejdi napisał(a):O kurcze
Tak naprawdę to w większości wypadków dla własnego kaprysu sprowadzamy do domu stworzenia którym nie umiemy/nie jesteśmy w stanie zapewnić odpowiednich warunków i najzwyczajniej w świecie je dręczymy...
to po co zajmujesz sie akwarystyką skoro uważasz, ze dręczymy ryby??

Posty zostały połączone i poprawione.
Nie pisz proszę posta pod postem i wykorzystując część czyjejś wypowiedzi w poście używaj cytowania.
Kejdi

Wybieramy obsady takie, żeby rybom było dobrze... Natura mówisz? W naturze ryby nie są otoczone szkłem... A obsady dobierane są także wg. potrzeb ryb, są takie które lubią cieplejszą wodę i takie które wolą zimniejszą... A jak według Ciebie powinno wyglądać naturalne akwarium?

[182l] Wkrótce - Bojownikowo.
[60l] Ogólne - Ramirezy ;)
[25l] Krewetkarium ~~<33
http://www.akwaswiat.net/-25l-pierwsze-k...140-3.html

kejdi:

(...)Nic mnie nie obchodzi jak ktoś ma kaprys aby wsadzić do akwarium wór kolorowych szklanych gładkich kamyków czy plastikowy zamek. Jeśli badziewie nie ma wpływu na dobro mieszkańców (...)

a nie uważasz, ze jako moderator powinnaś być bardziej objektywna , a nie komentować coś jako badziewne, czy tandetne?? O to mi chodzi, a nie o jakąś agresje wobec forumowiczów, czytaj dziwczyno!!!;P

witam posiadam baniak 250l moja załoga to 7molinezi 3 bocje wspaniałe 2 sumy ciemno plamiaste około 15cm 8 mieczyków 1 glonojad 6 neonek mam pytanie czy tych ryb nie jest za dużo i czy moge dodac troche soli i ile tej soli na taki baniak

mezatkaWariatka napisał(a):po to, zebyś nauczyła sie czytać:
"aby tworzyć zbiorniki takie, które były by częścią zdrowej natury"
Więc formułuj zdania tak, aby były proste i klarowne.
Naprawdę nie ogarniam sensu całości Twojej wypowiedzi, bo raz nawołujesz do wystroju akwarium zgodnego z naturą a później piszesz, że wygląd akwarium (łącznie z obsadą) jest indywidualną sprawą jego posiadacza.

mezatkaWariatka napisał(a):to po co zajmujesz sie akwarystyką skoro uważasz, ze dręczymy ryby??
Pisałam już o tym kiedyś na forum. To taki mój mały dylemat Smile osobiście staram się zapewnić zwierzętom jak najlepsze warunki, jednak większość akwarystów (nie mówię, że Ty i nie mówię, że większość forum) dba przede wszystkim o swoje zachcianki, przez lenistwo i ignorancję wydaje im się, że skoro ryba ma wodę i jedzenie a w dodatku jest w stanie pływać to jest w akwarium bardzo szczęśliwa.

mezatkaWariatka napisał(a):a nie uważasz, ze jako moderator powinnaś być bardziej objektywna , a nie komentować coś jako badziewne, czy tandetne?? O to mi chodzi, a nie o jakąś agresje wobec forumowiczów, czytaj dziwczyno!!!;P
Czytam i dalej nie rozumiem o co Ci chodzi...
Przede wszystkim nic konkretnego jeszcze nie skomentowałam. Poza tym to jest forum dyskusyjne i każdy ma prawo do wyrażenia swojej opinii. Moderator czy nie moderator. Nigdy nie przyjęłabym tej funkcji, gdyby wydawało mi się, że będzie mi mniej wolno coś powiedzieć niż zwykłemu userowi.
Słów "tandeta" i "badziewie" używałam jeszcze zanim zostałam na tym forum moderatorem i innych moderatorów jakoś to nie raziło.
Uważam, że w niektórych wypadkach kubeł zimnej wody przynosi lepsze rezultaty niż głaskanie po główce. Możesz się z tym nie zgadzać, ale dobro czyichś ryb jest dla mnie ważniejsze niż to, czy mój komentarz go urazi czy nie.

Widziałaś już ten temat :
http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=223
? Big Grin

Flavia napisał(a):Wybieramy obsady takie, żeby rybom było dobrze... Natura mówisz? W naturze ryby nie są otoczone szkłem... A obsady dobierane są także wg. potrzeb ryb, są takie które lubią cieplejszą wodę i takie które wolą zimniejszą...
Poza tym, obawiam się, że 3 neony na 200 l mogłoby się okazać przerybieniem Wink
Flavia napisał(a):A jak według Ciebie powinno wyglądać naturalne akwarium?
Ja też czekam na odpowiedź.

febra2005 napisał(a):witam posiadam baniak 250l moja załoga to 7molinezi 3 bocje wspaniałe 2 sumy ciemno plamiaste około 15cm 8 mieczyków 1 glonojad 6 neonek mam pytanie czy tych ryb nie jest za dużo i czy moge dodac troche soli i ile tej soli na taki baniak
Nie wiem jaki to gatunek suma, możesz sprecyzować ? Jeśli sam nie wiesz, to zapraszam do tematu :
http://www.akwaswiat.net/co-to-jest-za-r...10665.html
To samo dotyczy glonojada.
Bocje to ryby stadne, 3 sztuki to zdecydowanie za mało. Ten konkretnie gatunek jest trochę za duży do takiego litrażu.
Obawiam się, że ten sam problem może dotyczyć sumów.
Przede wszystkim... po co chcesz dodawać tej soli ?
Zbrojniki bywają wrażliwe na tego typu dodatki.

Dobra, ta konwersacja jest bez sensu .
Po prostu zirytował mnie fakt,że prosiłam o pomoc, a ktoś nazwał to co opisywałam tandetą.
Chodziło mi o bardziej konkretną wypowiedź, a w googlach takiej informacji nie znajdę.
Staram się rybkom zapewnić jak najlepsze warunki,stosuję się do porad doświadczonych, a moje akwa nie przypomina tego z czołgiemTongue
Wygląda bardziej jak Malawi, tylko troszkę więcej roślin.
W najbliższym czasie postaram się dodać zdjęcia , aby nie było porozumieńWink

mezatkaWariatka napisał(a):dobra,bez sensu jest ta konwersacja. Poprostu zirytował mnie fakt,że prosiłam o pomoc a ktoś nazwał to co opisywałam tandetą.
Ja nazwałam tandetą raczej to co sobie sama wyobraziłam, więc tym bardziej się tym nie przejmuj Wink
mezatkaWariatka napisał(a):Chodziło mi o bardziej kąkretną wypowiedź, a w googlach takiej informacji nie znajde.
Znajdziesz, znajdziesz.
Na pytanie :
"co jeszcze mogę dodac? chodzi mi o rybki kolorowe" ?
Oczekiwałaś bardziej konkretnej odpowiedzi w stylu :
"Zamiast 6 gatunków, możesz ich mieć dwa razy więcej, wtedy będzie kolorowo"
czy :
"32 neony zamiast 6 a reszta ryb do oddania"
?
Jednocześnie bez nakazywania komuś posiadania konkretnej ilości sztuk w konkretnym litrażu ?
Zapętliłam się :/

mezatkaWariatka napisał(a):wygląda bardziej jak malawi, tylko troszkę więcej roślin. Postaram się dodać zdjęcia w najbliższym czasie, aby nie było porozumieńWink
Myślę, że tak będzie najlepiej Wink

Witam , mam takie pytanko zamierzam kupić sobie akwarium nie za dużie gdzies ok 10l lub 20 l

Zamierzam trzymać w nim
2 mieczyki
2 molinezje
4 miedziki
2 welony
2 skalary

i tu moje pytanie bo w tej sprawie jestem całkowicie zielony.
Czy jest to możliwe??

Skocz do: