zwolak111 napisał(a):bierz butelkę półtora litra,ta jest za mała,ja w swoim starym 200l miałem 2 b butle połączone ze sobą,2 szklany cukru,10gram drożdży,4 szklany wody,tak zawsze robiłem,na półtora tyg. starczało(9-10)dni
Bimbrownia wylądowała w koszu.Jutro zabiorę się za nową.Większa butelka z zacierem będzie miała 1,5l a mniejsza z wodą 0,5l.W jakich proporcjach zrobić zacier do butli 1,5l,bo wszędzie podają przepis do butli 1l?Cy taki zestaw mogę uszczelnić plasteliną?
Ps.chyba 40g drożdży,2 szklany wody,a nie odwrotnie jak napisałeś?
zwolak111 napisał(a):bierz butelkę półtora litra,ta jest za mała,ja w swoim starym 200l miałem 2 b butle połączone ze sobą,2 szklany cukru,10gram drożdży,4 szklany wody,tak zawsze robiłem,na półtora tyg. starczało(9-10)dni
Bimbrownia wylądowała w koszu.Jutro zabiorę się za nową.Większa butelka z zacierem będzie miała 1,5l a mniejsza z wodą 0,5l.W jakich proporcjach zrobić zacier do butli 1,5l,bo wszędzie podają przepis do butli 1l?Cy taki zestaw mogę uszczelnić plasteliną?
tak jak napisałem,im dasz więcej drożdży tym ci szybciej zjedzą cukier.Co do plasteliny to lipa,silikon akwarystyczny,2zł w akwarystycznym mała tubka,kup 2 i dobrze pouszczelniaj
tak jak napisałem,im dasz więcej drożdży tym ci szybciej zjedzą cukier.Co do plasteliny to lipa,silikon akwarystyczny,2zł w akwarystycznym mała tubka,kup 2 i dobrze pouszczelniaj
tak to wyglądało u mnie:2 butle z zacierem i wylot do licznika.butle oddzielone zaworem przeciwwzwrotnym.Śmigało z rok aż kupiłem ciśnieniową.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.01.2010, 19:00 {2} przez zwolak111.)
rafiksrz16 napisał(a):A jakie miałeś butle(pojemność) i jaki dyfuzor?
Pisałem już o tym ci wcześniej,2x 1,5litra,za dyfuzor służył mi filtr wew. a zacier do obu butli robiłem taki:8szklanek wody,4 szklanki cukru,20gram drożdży.połowę wody dobrze podgrzałem,rozpuściłem w niej cukier,poczekałem aż ostygnie,dodałem resztę wody,odlałem trochę do szklanki,rozpuściłem drożdże,wlałem do reszty i do butelek,tyle.
rafiksrz16 napisał(a):Tylko,że przy kostce lipowej potrzebne jest większe ciśnienie i myślę,że 20g drożdży to za mało.
Rób jak uważasz,ja dalej twierdzę,że do bimbrowni kostka się nie nada,żeby zaczęła dawać mgiełkę taką jak na fotkach co go kupiłeś to będziesz musiał podkręcić do 20 bąbli na sekundę,tylko maski tlenowe rybkom pozakładaj,oczywiście żartuję,spróbujesz,zobaczysz,sam się przekonasz,powodzonka.
rafiksrz16 napisał(a):A ile powinno pojawiać się bąbli w mniejszej butelce na sekundę?
Wszystko zależy od ph i kh,są kalkulatory o których ci pisałem,ja używam testu stałego co2 firmy jbl,jest drogi bo około 35zł ale mam go już ponad rok,myślę,że 1-2 bąble to max na twoje akwa,na początek.Jak będzie przyducha,tzn.jak rybki będą pobierać tlen z powierzchni wody to znaczy,że masz go o wiele za dużo.