A tomex..Musze cię pocgwalić akwarium masz nawet ładne..Moje pierwsze było dużo gorsze...Przez -ć lat miałem 5-c sztuk.Ostatnie najwieksze(375 l)sprzedane...
Powrót do starej setki,ale...najważniejsze przykazanie w akwarystyce..nieprzerybiamy a wić pływa sobie tylko 5-c gurami

Cały zbiornik urządzony w Azji płd,wszch.(oczywiście łącznie z parametrami)...kocham naturalne biotowy,
No co mi sie u ciebie ylko nie podoba troche za mało tego żwiru i jakiś gruby("kwadratowy"

)..chuba jakiś kwarc wygląda jak marmur

powinieneś mieć coś drobniejszego i o mniejszym granulacie i wiecej!Bo tam się prosi(z jednej strony na zdj,.masz prawie całkiem "łyse"szkło).W płytkim podłożu nie rosna za bardzo rośliny,bo głównie korzeniami czerpią skł.odżywcze...No i właśnie..za mało roślin..Im więcej roślin tym lepiej,bo pobierają azotany,fosforany i inne pierdoły szkodzące twoim rybom...a przy dobrym oświetleniu produkują sporo tlenu...jak kiepsko oświetlasz,to nie dosadzaj za dużo,bo w nocy pobierają tlen...
Pamietak im wiecej różnorakich gatunków tym lepiej...każda roślia ma jakieś inne(główne)zadanie..a nie wspomne o walorach estetycznych..wazne zeby były o różnorakich kształtach i kolorach..Ja jestem oczywiście za zbiornikami nauralnymi,ale..w naturze potafi się ciagnać kilometrami jakś roślina..wzbiorniku raczej ciężko to zrobic a i ruby kiepsko sie wakimzbiorniku czuja....Choć widziałem kieduś 100 l Ameryke Płd.calutką obsadzoną nurzańcem(to samej przedniej szyby)i wygladało ,to całkiem całkiem a i ryby(mieczyki hellera-tradycyjne zielone)dobrze się chyba czuły ,bo na zbój rozmnażały

Ja miałem(a raczej próbowałem)kiedyś Ameryki Płd,ale mało roslin mi się chciało trzymać[a nie chciałem ich na siłę utrzymywać przy życiu(pewnie bym stracił kupę czasu,kasy na nawozy i nerwów)a niewiele bym zyskał-wystarczy poczytać na forach..filtr Roo się kłania

]choć bardziej mi się podobały rybki z Ameryki płd,to dla dobra całego zbiornika(i mojego)zrezygnowałem...Teraz mam głównie wszelakie rodzaje Hygrophili(nadwódki),parę rothal i zwartek...wszystko Azja

Takze zbiornik na 4-y..nawet z małym"+"

Tylko poświęć mu z pół dniówki na to co Ci pisałem

PZDR.,Artur.