3
koluśa napisał(a):Możesz też sobie kupić taką rybkę jak bocja siatkowana bo one uwielbiają ślimaki ja tez miałam taki problem ale moja kochana rybka załatwiła ślimaki!!!
Dwa tygodnie temu kupiłem dwie bocje siatkowane ale ślimary jak były tak są.
21
ja walcze pare tygodni ze slimakami. prawie codziennie likwiduje kilkanascie - kilkadziesiad sztuk. jak jest ciemno to one wychodza na szybe i rozgniatam je a ryby pozniej to jedza. zapisuje ile sztuk zlikwidowałem i juz ponad 400 bedzie
3
ss-d napisał(a):ja walcze pare tygodni ze slimakami. prawie codziennie likwiduje kilkanascie - kilkadziesiad sztuk. jak jest ciemno to one wychodza na szybe i rozgniatam je a ryby pozniej to jedza. zapisuje ile sztuk zlikwidowałem i juz ponad 400 bedzie
Ja nie mam ostatnio czasu na takie wybieranie ślimców bo pracuję praktycznie od rana do wieczora a jak wrócę z pracy to jem i idę spać dlatego kupiłem te bocje. Jak na razie to pożytek z nich mam taki że wyczyściły mi żwirek i gałęzatki znów są zielone, ale to zawsze można zrobić ręcznie. Nie chcę tych cholernych mięczaków bo żreją mi rośliny
67
Anentone Helena to jest najlepsze rozwiązanie.
6
Odświeżam temat. Przeczytalem wszystkie posty w tym temacie. Wczoraj kupiłem w zoologiku roślinki,niby umyłem je dokladnie. Właśnie wracam do domu patrze i widze kilka miniaturowych ślimaków.
Mój zbiornik jeszcze dojrzewa, nie ma ryb. Wiec jaki mi radzicie złoty środek na ślimaki? pomocy
Nie chce używać chemii bo mi podwyzszy ph a walcze zeby obnizyc(z sukcesem). Jak wrzucę pare Anentome Helena nie bede mial problemu potem z tymi slimakami? w sensie zgina tamte te sie pomnożą? czy po prostu kupic kolcobrzucha a potem go oddac do zoologika? doradzcie cos
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.12.2009, 19:02 {2} przez
Olek.)
36
oba rozwiazania sa ok ale najprostszym jest dokladne przygladanie sie akwarium i reczne usuwanie slimakow - ja sie tak pozbylem plagi zatoczkow.
https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.12.2009, 19:00 {2} przez
Olek.)
2
Ja jak wielu powyżej uważam że najlepszym sposobem są bocje wspaniałe mi wszamały ślimaki w tydzień a miałem ... i ciut ciut, a poza tym to ładne rybki.
Wnioskuj ja mówię po POLSKU -= KALIBER 44 =-
Oto w nowym świecie cie wita
eMAGieIKa
i PaktoFoniKa
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.01.2010, 21:58 {2} przez
Kejdi.)
10
sebaziomal napisał(a):Ja jak wielu powyżej uważam że najlepszym sposobem są bocje wspaniałe mi wszamały ślimaki w tydzień a miałem ... i ciut ciut, a poza tym to ładne rybki.
A ja po raz kolejny powiem, że te bardzo ładne rybki z różnych powodów wymagają bardzo dużych zbiorników , ponad 300 l o dużej powierzchni dna (rosną duże, temperament, stadny tryb życia)
Po raz kolejny proszę aby nie traktować bocji jako sposób na ślimaki w każdym zbiorniku.
2
Masz racje ja mam mały zbiornik 112l ale bocje są małe jak urosną to mam je gdzie wydać ale teraz im się dobrze żyje mają dużo miejsca i labiryntów mają po 5cm
Wnioskuj ja mówię po POLSKU -= KALIBER 44 =-
Oto w nowym świecie cie wita
eMAGieIKa
i PaktoFoniKa
31
Witam
mam krewetkarium 25l
z roślin wylęgły mi się niestety jakieś małe ślimaki ( średnica brązowej muszli max 1cm)
większej szkody nie robią ale nie wyglądają zbyt dobrze i w ogóle przeszkadzają mi.... już raz je miałem i żeby się ich pozbyć trzeba było robić restart

jest jakiś inny sposób na szybkie pozbycie się tego dziadostwa?
mnoża się w zastraszającym tempie
PS: jeśli temet nie w tym dziale co powinien być to przepraszam i proszę o przeniesienie
Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ i przeczytaj ten temat...
Kejdi
Sprytnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.01.2010, 21:53 {2} przez
Kejdi.)