• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Obsada 96l

Witam. Tak na początku, zdaje sobie sprawę że mam otwarty temat w innym dziale ale nikt tam nie zagląda Smile dlatego pisze ten.
Ostateczna, uzgodniona z siostrzyczka obsada ma stanac na:

10-20 zwinnik Blehera - ile najlepiej?
6x kirysek pstry
5x otosek (opcjonalne, jako że w akwa będzie sporo roślinek, to i nawożenie, jak nawożenie to pewnie i glony, a jeden zbrojnik może nei wyrobić :p )
3x pielęgniczka żółta (2x samica + samiec)
1x zbrojnik niebieski

Taka obsada pasuje? A może rybek byłoby za dużo? Jakieś rażące błędy w doborze?

Pozdrawiam.

10-20 zwinnik Blehera - ile najlepiej? Ok myślę , że 12
6x kirysek pstry Ok
5x otosek Ok
3x pielęgniczka żółta (2x samica + samiec) Nie one do 1 gatunkowego
1x zbrojnik niebieski Ok

Do Pięlegniczek Żółtych może lepiej 1+1 Pielęgniczek Ramizera

_Maksymilian_ napisał(a):3x pielęgniczka żółta (2x samica + samiec) Nie one do 1 gatunkowego

Cytat:Do Pięlegniczek Żółtych może lepiej 1+1 Pielęgniczek Ramizera

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

czyli ogólnie chciałbyś mieć tam jedną ławiczkę, ekipę sprzątającą i większe rybki dla porównania.
Czyli tak zwinnik blehera napewno? 12-15 sztuk może być. Może 5 kirysek panda? Odpuść sobie zbrojniki niebieskie, żywią się glonami jak są małe, a potem, tylko pokarm zwykły, a poza tym masz mieć dużo roślin więc lepiej daj w sumie ok. 8 otosek
i do tego możesz dać
prętnik karłowaty, bojownik, pielęgniczka kakadu, pielęgniczka remireza, <-- popatrz w galerii jakie ładne są te rybki.

Czyli sumując:
12-15x zwinnik blehera,
5x kirysek panda/pstry,
8x otosek,

+ wybierz jedno:
1+2(3) bojownik,
1+2(3) prętnik karłowaty,
1+1 pielęgniczka ramireza,
1+1 lub 1+2(3) (nie pamiętam czy kakadu harem czy para) pielęgniczka kakadu

Maciej_krakow napisał(a):
_Maksymilian_ napisał(a):3x pielęgniczka żółta (2x samica + samiec) Nie one do 1 gatunkowego

Cytat:Do Pięlegniczek Żółtych może lepiej 1+1 Pielęgniczek Ramizera

Chodziło mu o to, żeby zamiast tych dać te.
A Ty nie czepiaj się tak, bo i tak do tematu nic nie wniosłeś!

MANSION napisał(a):czyli ogólnie chciałbyś mieć tam jedną ławiczkę, ekipę sprzątającą i większe rybki dla porównania.
Dokładnie. Jednak zbiorniczek ma być biotopem Ameryki płd, dlatego bojownik i prętnik by odpadły.
Hmm, z tego co wyczytałem na różnych stronach, pielęgniczka żółta jest pokojowo nastawiona, ale.. tylko do osiągnięcia pewnego wieku :/ Jednak jako że akwa jest siostry, a jej się kakadu i ramirezka nie podobają, "bo są brzydkie" to jestem zmuszony wybrać coś innego Tongue Może mielibyście jakieś inne propozycje?
Co do zbrojnika, aktualnie ma on jakies 5 cm, rośnie powoli, a owocami sie w ogóle nie interesuje. Szczerze mówiąc, zostawiłbym naszą Zenonę Smile Przynajmniej na jakiś czas.

Dzięki za wszelką pomoc Smile

http://www.zierfischclubbremen.de/apisto...orelli.jpg - pielęgniczka żółta,
http://www.akwarium.info.pl/ryby/kakadu1.jpg - pielęgniczka kakadu,
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/co...barsch.jpg - pielęgniczka remireza

chyba najladniejsza jest kakadu.
;]

Nie chodziło mi o to, która jest najładniejsza Big Grin Mi osobiście też najbardziej podoba się kakadu, ale to niestety siostra ma w tej sprawie decydujące zdanie, w końcu to jej baniak. Z resztą, wcześniej zamiast zwinników miały być miedziki, te ślicznotki też zostały kategorycznie odrzucone, "bo były brzydkie".
Jeśli pielęgniczka żółta nie pasuje (a na ironię, siostrze sie podobała..) to muszę szukać czegoś jeszcze innego, szczerze mówiąc.. nic mi do głowy nie przychodzi :/

Czy muszą być koniecznie pielęgniczki? Możesz dać coś z labiryntowców
Do wyboru:
- Bojownik 1+2
- 1+2/3 Prętnik karłowaty lub Prętnik trójbarwny

ethnix napisał(a):Czy muszą być koniecznie pielęgniczki? Możesz dać coś z labiryntowców
Do wyboru:
- Bojownik 1+2
- 1+2/3 Prętnik karłowaty lub Prętnik trójbarwny

Już proponowalem te rybki, widocznie odpadaja

Akwa miało być biotopem Ameryki płd, dlatego właśnie najlepsze były by pielęgniczki.
Cóż, w każdym razie po dłuższej dyskusjii, siostra zaakceptowała ramirezkę Tongue 'ale ma być pięknie wybarwiona bo inaczej nie'
Wyjdzie na to, że obsada obejmie:
12x zwinnik Blehera
6x kirysek pstry
5-8x otosek
2 pielęgniczki ramireza [samiec + samica]
i 1 zbrojnik niebieski. Jak podrośnie to może go wydamy Smile

Dzięki za wszelką pomoc

Skocz do: