Searcher napisał(a):Raczej wątpię, żeby ktoś miał taki problem, ale może doradzicie coś ciekawego Mam w akwarium 6 dojrzałych Zbrojników niebieskich, 5 samic i jednego samca... Problem jest taki, że biedaczek (samiec) nie ma ani chwili wytchnienia. Co tylko odhoduje nowy wypust malutkich glonojadków, to te samice molestują go natychmiast i po kilku dniach kończy wachlując nową porcję żółtych kuleczek. Skutek jest taki, że nie rośnie, wręcz kurczy się... sytuacja trwa od dobrych kilku miesięcy. Samiec wychował setki małych no i zaczyna mi być go szkoda....
Macie pomysł na jakąś antykoncepcję dla glonojadów?
240L, niestety mam przerybienie, spowodowane masą glonojadziej młodzieży. Nie mieszkam w PL i ogólnie mam dosyć negatywny stosunek co do dodawania czegokolwiek do akwarium. Zbiornik wystartowałem w marcu, od tamtej pory nic nie dodawałem. Wszystkie zakupione rybki żyją i czują się świetnie, nie chcę podejmować ryzyka zawleczenia choróbska lub czegokolwiek do akwarium.
Niespecjalnie też mogę zabierać i niszczyć ikrę (nie jestem pewien czy to zadziałałoby), glonojad ma kryjówkę w korzeniu, do którego nie ma dostępu
Coś mi się wydaje, że nie ma recepty na powstrzymanie Zbrojników przed prokreacją...
moim zdaniem usuniecie jednej samicy i dodania jednego samca wystarczy. wtedy albo samce beda sie klucic i przestana sie interesowac samicami albo poprostu samice beda szly do 2 samcow a nie tylko do jednego. w efekcie mozesz miec jeszcze wiecej malych
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2009, 17:55 {2} przez ostap.)
Witam.
Mam pytanko odnośne pomaszczenia dla zbrojników do rozmnażania czy może być taki statek jak jest niżej pokazany na zdjęciu . Kupiłem dziś 3 zbrojniki takie 4-6 cm jaki również widać na zdjęciu i jak wpuściłem je do mego akwa.140l to 1 zbrojnik popływał popływał i sie zabrał za czyszczenie tego stateczku na zew. i w wew. i cały czas przy nim jest i czyści go. czy te zbrojniki mogą już złożyć jajeczka za jakiś czas ? .
Tematy zostały połączone-proszę nauczyć się korzystać z opcji "SZUKAJ"
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.11.2009, 23:33 {2} przez Olek.)
HOLENDER napisał(a):A jaki to gatunek glonojada złotego?
Pytam czy jest taka w ogóle możliwość.
Mam zbrojnika niebieskiego ale chciałbym mu partnerkę dokupić, tylko nie wiem jaką (taką żeby się mogli ten tego.)
Odmiany barwne tego samego gatunku jak najbardziej możesz krzyżować.
Jeśli glonojad złoty, którego masz na myśli to zbrojnik niebieski, to jest szansa, że będą ten tego