• 2 Głosów - 3 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

KOKOS - jak przygotować i wszystko o kokosach.

Witam nie wiem czy w dobrym dziale pytam jak coś to proszę o przeniesienie

Mam z "demobilu" kwiatka - palma kokosowa fajny kokos patrz zdjęcia.
Zastanawiam sie nad wycieciem w nim otworu wyjęciem wszystkiego co jest w srodku i wrzuceniem do akwarium.
Chciałem się was poradzic czy musze go w jakiś specjalny sposób przygotowac?
Jezeli juz ktos tego próbował to proszę o radę.
Czy nie zepsuję w jakiś sposób wody czy coś w tym rodzaju
Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam

Jak wyżej - Kejdi

Załączone pliki Miniatury

240L profilowane ogólne
3x30W, Fluval 205, Aqual 300W, bimbrownia
2 Skalar
1+3 Bojownik
5 Żałobniczka
3 Zbrojnik niebieski
6 Kirysek
4 Kosiarka
10 Rasbora espei

Nie wiem jak z tym okazem bo jest trochę dziwny ale tak wo gule to wystarczy wyłupać środek czyli taki biały miąż z którego robi się wiórki kokosowe a samą skorupę polać wrzątkiem lub wygotować w wodzie z solą.

z tego co pamiętam to ten "kokos" ma cienką "skorupę", więc raczej go nie wyparzysz.

najlepiej kokos przecinać brzeszczotem Big Grin
co do miaszu to najlepiej włożyć do mikrofalówki na ok 1 min na max temperatur ... i poprostu się odkleja całymi płatami od skorupy , później opalany nad ogniem w celu zredukowania włosków i można przetrzeć jakimś drobnym papierem ściernym, po tym zabiegu pasuje go dokładnie wypłukać ... co do gotowanie to nigdy nie gotowałem aż 3 godzin ani w słonej wodzie , to co ja robiłem to raczej nazwał bym obgotowywaniem ( max 30 min w wrzątku ) , i do akwarium ,

tak przygotowany kokos wytrzymał w akwarium ok 10 lat i nic mu nie jest ...
dlaczego należny obgotowywać kokos w słonej wodzie ??? pytam z czystej ciekawosci bo nigdy tak nie robiłem i nie wiem czemu ma to służyć???

[url=http://www.fastandfuriousfig.com/?u=414431][/url] zapraszam do ścigania się :D

witam zamierzam kupić kokosa do mojego akwa, oczywiście ze środka wszytko wyjmę, i oczyszcze go jak tylko bedzie szło, zrobie z 4 dziurki a potem mam go wyparzyć ? czy ugotować? i nic z nim się nie stanie?

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

Wystarczy dobrze opłukać, jeśli chcesz to możesz także wyparzyć/wygotować.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

ja swoje najpierw dobrze oczyściłam później gotowałam w solance a później jeszcze raz ale w samej wodzie potem jeszcze raz dobrze umyłam i do akwa nic sie z nimi nie dzieje nie pleśnieją nie gniją jest ok a glonojady je kochają non stop w nich siedzą

Jestem po prostu The Best :D

A ja tylko wyciąłem dziurę, wyjąłem cały środek wygotowałem gorącą wodą i włożyłem do akwarium mam 3 kokosy, w tym jeden już rok w akwa, popieram zbrojniki lubią kokosy ale inne ryby też Wink

Ja u siebie też kokos mam,najpierw oczyściłem,potem wyszorowałem i do akwa(bez gotowania).Przyczepiłem do niego mech jawajski i cały zarósł.Zbrojnika nie mam więc nie wiem czy lubią,u mnie kokos zajęły kiryski.

mój sposób na piękne rozłupanie? wsadzić do imadełka i kręcić Smile i pięknie pekł Smile a teraz moje pytANKO, MÓJ kokos po ugotowaniu tak jeszcze lekko pachnie. Czy to zaszkodzi rybkom?

Skocz do: