• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Samiec bojownika stracił dominację

Siemka.
Zacznę od tego, że w zasadzie wszystkie 2+1 bojki kupiłem razem. Samice były dużo mniejsze od samca i od razu było wiadomo kto rządzi w zbiorniku. Minęło kilka miesięcy, obie samice wyglądają jak "cielaki" a samiec nie wiele większy niż był. Jedna samica jest bardzo łagodna i raczej wykazuje zachowania pasywne, natomiast druga o zawsze droczyła się z samcem, coraz bardziej i bardziej. Teraz samiec pływa bez 2/3 ogona i ewidentnie stracił dominację w akwa - łagodną samicę ciągle pogania, a agresywna już w ogóle nie reaguje na jego "puszenie" się.
Samiec ciągle chowa się w roślinach i wypływa co jakiś czas na obczajkę.

Co teraz?
Kogo odławiać?
Jak przywrócić pierwotną hierarchię?

Akwa - 64L
http://www.akwaswiat.net/64l-ogolne-reak...#pid114834
....dawno nie aktualizowany ale wygląda podobnie.

Wszystko przez te baby.... a mówiłem nie żeń się chłopie Smile

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

A może ta samica to samiec??

sasi napisał(a):A może ta samica to samiec??
Big Grin na 100% nie - tym bardziej, że kiedyś się już tarli.

Szkoda mi jeszcze jednej rzeczy - robiłem od jakiegoś ładnego czasu fotorelację z odrastania płetw (kiedyś stracił ogon w walce z wielką samicą) no i nie zdążyłem zrobić, bo kiedy ogon był prawie cały stracił go powtórnie

1+1 Bojownik

Samice też mogą być agresywne. Dlatego uważam, że harem to jedno wielkie nieporozumienie.

bomboszek napisał(a):Samice też mogą być agresywne. Dlatego uważam, że harem to jedno wielkie nieporozumienie.
Wiem i spodziewałem się tego, nie przewidziałem tylko że samiec mi się taki sierota trafi i da se władze babie odebrać

1+1 Bojownik

Dyskryminacja kobiet . :] . Może zamień samca ? Sprzedaj go na allegro i napisz, że jest bardzo tolerancyjny. Niektórzy takich właśnie szukają. A żeby zgasić zapały samiczki to weź jakiegoś tyrana :] . Powodzenia

Nie tyrana, bo Ci tą łagodną zajedzie. Najlepiej poszukaj lepszej samiczki, a tą wystaw na allegro z dopiskiem agresywna. Wielu hodowców bojowników takich szuka żeby zmniejszyć dominację samca w stadzie.

Jak sobie weźmie takiego agresywnego samca to się wyrównają siły w jego haremie. Rozłoży siły więcej na silną a mniej na słabszą. Bynajmniej takie jest moje zdanie.

07.11.2009 22:12
Oddanie którejś sztuki to ostateczność, bardziej chciałbym aby w moim haremie zapanował porządek. Tak z obserwacji dzisiejszych to ciągle trwają walki o władzę.... ale niestety wychodzi tak może 5:2 dla samicy.
Nie wiem może odłowić tego samca na jakiś czas by go trochę podratować wizualnie, nie dziwię się że chłop nie ma poparcia jak mu pół du...py odgryźli Smile
do góry ^^^ - Olek.

1+1 Bojownik

ja tez mialem taki problem na poczatku samiec przewazal, ale pozniej zrobil sie tolerancyjny, a samica gorowala
mysle ze to normalne Smile
poczeklaj jeszcze moze sie to skonczy

Skocz do: