• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Przyszle BW:D[275l]FOTORELACJA

CZemu sciema? skoro mowicie ze do bw jeszcze daleko a ja juz sporo przeszlem faktycznie moze to nie dobrze zmieniac pomysl w 5secund ale jak napisal kolega nawet obsada nie pasi wiec ? gupiki oddam bratu bocji oddam bojek dzis idzie do qmpla
piasek jak pisalem pomieszany z grubym czyli przez sitko i gotowe.

3,1 to jest jednak bardzo mało ja mam 3,6 i narzekam :/ a i tak mam nie wymagające rośliny
co to za obudowa taka dziwna ??

ale różne rodzaje mchu na pewno będą rosły Smile

Na ro śliniaka to za mało ! Sad ja mam lepsze oświetlenie przy 112l i rośliny za dobrze nie rosną jak byś miał koło 3,8/4W to można by dać jakieś mało wymagające a tak to lipa

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Raqu, chyba 0.36, a nie 3.6.? Przy 3.6 musiałbyś glony łopatą wyciągać z baniaka Wink

Edit: A może ty dzielisz litry przez waty, zamiast waty przez litry?

Otto-Man napisał(a):CZemu sciema? skoro mowicie ze do bw jeszcze daleko a ja juz sporo przeszlem faktycznie moze to nie dobrze zmieniac pomysl w 5secund ale jak napisal kolega nawet obsada nie pasi wiec ? gupiki oddam bratu bocji oddam bojek dzis idzie do qmpla
piasek jak pisalem pomieszany z grubym czyli przez sitko i gotowe.

Proszę, przeszedłem! Wiem, że mieszkasz na obczyźnie, ale język dziadów trzeba znać.
Masz wybór: albo zbieramy to, co mamy i robimy fajne akwarium towarzyskie o wszystkim i o niczym, byleby rybcie miały komfort, albo też bierzemy się poważnie do roboty, ustalamy biotop i jazda. Na moją pomoc możesz liczyć, byleby to nie było Malawi lub Tanga - na tym się nie znam. Ale jest tutaj taki jeden cwaniak, co się zna Wink

Skoro moge na was liczyc to sie bardzo ciesze, i odrazu zaczynam od paru pytan:
Czy, przesitkowanie podloza i zostawienie tylko drobnego piasku czy zwirku mialo by powodzenie?.
Czy ten korzen na srodku wystarczy?, czy mam jakies dolozyc?.
Czy obsada jest ok czy cos zmienic?.
I jeszcze jedno nie dotyczace tematu:
Moje ramirezki sie o sb ocieraja i gonia, co to znaczy?
Zapomnialem biotop jaki chce z tego zrobic to ofc BW BLACK WATER

Cytat:Raqu, chyba 0.36, a nie 3.6.? Przy 3.6 musiałbyś glony łopatą wyciągać z baniaka

no tak Smile soryy chodzi mi o 0,36
więc to za mało wiec Otto-Man lepiej zrób BW BLACK WATER

najlepiej by było jak byś zrobił malawi Smile masz idealne warunki i nie musiał byś kombinować nic z oświetleniem tylko trochę ładnych kamieni wsadzić albo czarne wody czyli twój jeden korzeń to za mało

co do obsady musisz się zdecydować co do typu akwarium czy rośliny czy więcej korzeni
możesz zrobić akwarium na wzór tego ze masz korzenie
http://www.akwaswiat.net/-54l-henkowo-st...960-2.html

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Ok, zacznijmy od ostatniego zdania:

Cytat:biotop jaki chce z tego zrobic to ofc BW BLACK WATER

Zaczynamy od oddania [b]wszystkich[b] ryb w dobre ręce - skalary mogą wrócić, jak baniak dojrzeje, chociaż osobiście uważam, ze skalary lepiej się prezentują w white water. Ale to rzecz gustu.
Zostawiamy samo szkło.
Drobny piasek - nie bierz z cypryjskiej plaży, tylko raczej ze składu budowlanego. Przed zakupem koniecznie trzeba sprawdzić - zalać próbkę piasku wodą demineralizowaną lub RO, zamieszać i pomierzyć pH, GH i KH.
Filtr RO - napisałeś, że woda miękka, ale to za mało, trzeba mieć testy i dokładnie sprawdzić kranówę. Filtr RO idealnie nadaje się do uzyskania wody o pożądanej twardości. Czarna woda nie dość, że miękka, to jeszcze kwaśna - nie masz dostępu do naturalnych "zakwaszaczy", bo u Ciepie rosną tylko oliwki, pomarańcze i nielegalne konta bankowe Rosjan - OK, pH można bezpiecznie obniżyć choćby kwasem solnym - szczegóły np. na dowolnym forum o hodowli paletek.
Nie wymigasz się od zdobycia korzeni - najlepiej mangrowce, ale równie dobrze mogą być mahoniowe lub dębowe. Do tego litrażu trochę tego trzeba.
Zielsko - w BW jest śladowe, można z niego nawet zupełnie zrezygnować, a wtedy ogniwo roślinne w cyklu azotowym doskonale przejmą ogólnie nielubiane i tępione krasnorosty - zapewniam, że można stworzyć fantastyczną aranżację z krasnych.

W dalszym ciągu chcesz mieć BW?

Tak zdecydowalem sie zrobic BW
Mangrowce ?pierwsze slysze morze sproszczenie?
PH mam 6,5 a woda zeby sie stala miekka ponoc mozna wygotowac?
Debu raczej na cyprze nie znajde;p
a piasek rozumiem ze mam zdobys albo kwarcowy albo budowlany? jak budowlany to jaki?

ps.Skad tyle o cyprze wiesz?? to z katami 100% prawda hehe...

Ah i jeszcze jedno czy ramirezy pasuja do BW?
bo w necie czytalem ze mieszkaja w takich wodach na wolnosci i ze lubia miekka kwasna wode?

Jak chcesz wygotować co tydzień 20% Twojego litrażu na podmianę? Teoretycznie można, ale to jest czaso- i energochłonne. Mangrowce to inaczej namorzynowce - poszukaj na alledrogo lub na jakimś waszym barbarzyńskim e-Bay.
Wink
Dno BW to drobniutki piasek. Jak sprawdzić budowlany - napisałem powyżej. Kwarcowy jest obojętny i bezpieczny, ale IMHO trochę zbyt nienaturalnie wygląda.

Skocz do: