• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Zmętnienia wody w nowo zalanym akwarium mogą się pojawiac nawet do miesiąca, kilkukrotnie, wszystko zależy od tego w jakich warunkach przebiega proces dojrzewania. Powinno to ustąpić w miare szybko, pod warunkiem że non-stop filtrujesz akwarium, a filtracja jest odpowiednia.

NIe rybek nie ma,dzis podmienilem 50% wody i juz sie stabilizuje moj sprzed to:
filtr nie znam nazwy 1600l/h
grzalka LAGER 300W
oswietlenie 2x 26w
ph7.0 itp...Big Grin

Witam serdecznie. Mam duży problem!! Więc od początku akwarium mam od połowy lipca 112 l wszystko było dobrze ale pewnego dnia gdzieś na przełomie wrzesień-październik zaczela mi mątnieć a bardziej zółknąc woda w akwarium. Nie wiem co sie dzieje ostatnio podmieniłem ok 40l wody i bylo dobrze tylko do wieczora a rano Meksyk;/!! patrze a woda taka sama;/. Nie wiem co mam zrobić mam dużo roslinek i wydaje mi się ze tu tkwi problem!!;/
Proszeo odpowiedz na mój problem.
Pozdro Mikuś

Tematy zostały połączone, korzystaj proszę z opcji SZUKAJ.
Proponuję, przeczytać ten wątek, już po kilku stronach sprawa powinna się wyjaśnić.
Kejdi

mikusxd napisał(a):Witam serdecznie. Mam duży problem!! Więc od początku akwarium mam od połowy lipca 112 l wszystko było dobrze ale pewnego dnia gdzieś na przełomie wrzesień-październik zaczela mi mątnieć a bardziej zółknąc woda w akwarium. Nie wiem co sie dzieje ostatnio podmieniłem ok 40l wody i bylo dobrze tylko do wieczora a rano Meksyk;/!! patrze a woda taka sama;/. Nie wiem co mam zrobić mam dużo roslinek i wydaje mi się ze tu tkwi problem!!;/
Proszeo odpowiedz na mój problem.
Pozdro Mikuś
Nie wydaje mi się aby wcześniej wszystko było z akwarium w porządku.
wystarczy przejrzeć Twoje poprzednie tematy.
Przeczytaj dokładnie ten temat.
Shy 

Witam mam problem tak jak w temacie z mętna wodą. Założyłem sobie baniaczek wszystko było zrobione jak się należy po tygodniu miałem ładnie wyklarowana wodę no i niestety po 3 tyg. dowiedziałem się że będę zmieniał miejsce zamieszkania. Więc wziąłem zlałem 40 l wody i po przeprowadzce wlałem ją do akwarium i resztę uzupełniłem woda z kranu po pierwszej dobie woda wyglądała ta jak na zdjęciu: http://img33.imageshack.us/i/dsc00161gx.jpg/

Na dzień dzisiejszy to już 3 tygodnie kiedy sobie to funkcjonuje i niestety woda wygląda tak jak na zdjęciach :

http://img408.imageshack.us/gal.php?g=dsc00178u.jpg

I po prostu nie mam pojęcia czy to normalne zachowanie dojrzewającego akwa czy coś nie tak. I oczywiście woda normalnie pachnie, i nie posiada żadnych dziwnych plam czy coś w tym stylu. Chciałbym się was doświadczonych akwarystów poradzić bo czekać tygodniami i zakładać na nowo to troszkę meczące. Ryb oczywiście jeszcze nie posiadam.

Opis zbiornika:

-pojemność: 112 L
-oświetlenie: 1x PHILIPS Aquarelle TL-D 10000K
1x PHILIPS TL-D De LUX PRO 965 6500K + odbłyśniki
-filtracja: AquaEL FZN-2 i FAN-2 i wszystko wypchane ceramika, zeolitem oraz gąbkami.
-podłoże: ziemia zwykła ogrodowa i na to czarny żwirek
-roślinki: yhy może się kiedyś dowiem Smile
-rybki: brak
-ogrzewanie: 100w

Proszę o pomoc

- Czy po przeprowadzce przepłukałeś dokładnie wkłady filtracyjne? Ile czasu filtry leżały bez pracy (w trakcie przeprowadzki?
- Co z podłożem, czy po przeprowadzce płukałeś je przed zalaniem akwarium? Czy zostało i po prostu zalałeś?
- Nie wiem czy to tak długi zakwit pierwotniaków, co prawda czasem mogą pojawiać się kilkukrotnie nawet do dwóch miesięcy, ale woda jest wyjątkowo mleczna

Tak z innej beczki to zbiornik wygląda naprawdę fajnie, wyciągnij tylko tą sztuczną skałkę (strasznie szpeci zbiornik), a zastąp naturalnym elementem wystroju (korzeń, kokos)

-Kaskada jest nowa i cala reszta jest płukana parzona przed przeprowadzką był tylko wewnętrzny i tylko na gąbce bez żadnych dodatkowych mediów. A co do pracy tego filtra wewnętrznego to leżał może z 6 godz. wyłączony
-skałka jest prawdziwa, to jest piaskowiec Tongue
-no właśnie Sad przydały by się już jakieś rybki bo to w sumie już 6 tygodni

Dzięki za ocenę

Takie jeszcze małe pytanie czy mam czekać i obserwować czy podmieniać wodę ??Big Grin

Cześć nie mogę poradzić sobie z mętną wodą w akwarium.Próbowałem wszelkich preparatów.Podmieniałem wodę.Posiadam dwa filtry wewnętrzne o dużym przepływie wody.Bez rezultatu.POMOCY.

kris79 napisał(a):Cześć nie mogę poradzić sobie z mętną wodą w akwarium.Próbowałem wszelkich preparatów.Podmieniałem wodę.Posiadam dwa filtry wewnętrzne o dużym przepływie wody.Bez rezultatu.POMOCY.

Zapoznaj się z pierwszym postem z tego tematu i uzupełnij post o ważne informacje: http://www.akwaswiat.net/metna-woda-pyta...-3861.html

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Cześć nie mogę poradzić sobie z mętną wodą w akwarium.Akwarium ma pojemnosc 200l,2 filtry wewnetrzne AQUAEL UNIFILTER 1000UV i AQUAEL typ FAN-3,obsadzone 2 roslinkami kryptokyryna,korzeń,żwirek.Wodę podmieniam raz na 2 tyg tak ok.15-20% wraz z odmulaniem dna.Filtry czyszczę w wodzie z akwarium.Na nastepny dzien sprawdzam ph gdzie wynosi 6,0.Po kilku dniach zmienia sie juz na 5-5,5ph a woda nie jest wcale czysta tylko metna.Rybki karmione sa platkami a od czasu do czasu w tabletkach(zwlaszcza dla glonojadow).Obsada jest nastepujaca:
-2 kiryski
-2 sumy rekinie
-2 brzanki rekinie
-3 skalary
-4 molinezje
-1 sumik
-1 guramin
Pomocy,bo juz od dluzszego czasu walczę z taką wodą i nie mam juz na nią pomysłu.Ostatnio nawet wybrałem i wyplukalem ok.60% żwirku.Kiedyś zastosowałem też Cristal ale wiele to nie pomogło.Sprawa jest dla mnie zbyt skomplikowana Sad

Skocz do: