• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

dziwne zachowanie ryb

Jeżeli mały chciał skalary to warto zainwestować w duży zbiornik. Nie da się pogodzić małego akwa ze skalarami. Tym bardziej, że odejmij żwir, roślinki a nie będzie to nawet 50l.
Cytat:Wyluzuj kolego to tylko akwarium - ktore ma dawac radosc, a dziecko to nie ryba i nie wydaje mi sie ze 2 skalary w 50 litrach czuja sie jak dziecko w pudelku, pozdro
Owszem, akwarium ma dawać radość,ale ryba to też żywe stworzenie i ruchu potrzebuje.
A jeśli przeszkadza ci latające jedzonko, wystarczy kupić kółeczko do karmienia i problem rozwiązanySmile

wracajac do tematu, moze ktos mi wytlumaczy czy to jest taki wielki problem, jezeli filtr chodzi 24h, a 2x dziennie na karmienie wylaczy sie go na 10 min.?

Chodzi o to, że bakterie będące na wkładach w filtrze po jakimś czasie bez przepływu giną z braku tlenu lub po prostu zatrucia się własną przemianą materii. 10 min to nie tak dużo i sądzę, że to nie problem.

Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.

Jeśli chodzi o wyłączanie filtra na 10 min dwa razy dziennie na czas karmienia, to osobiście nie widzę problemu. Nie ma sensu tak się nad tymi bakteriami trząść. Z drugiej strony nie widzę powodu wyłączania filtra na czas karmienia - może się kiedyś zdarzyć, że zapomnisz go włączyć i faktycznie będzie problem - zwłaszcza, że akwarium jest nowe.

Sprawa która szczególnie mnie martwi, to Twoje mało pedagogiczne podejście do własnego dziecka. Zamiast poszanowania żywej istoty i poszanowania zasad natury w ogóle oraz odpowiedzialności, przekazujesz dziecku jakieś dziwne informacje i nawyki, uczysz je ignorancji.
Jeśli będzie chciało wyjąć rybkę z akwarium i ją przytulić, to też na to pozwolisz ? Chyba tak, skoro ryby w Waszym akwarium są po to, aby dawać dziecku przyjemność ?

Wracając do tematu - ryby są zestresowane, co może powodować wiele czynników. Z czasem będzie się to nasilać.
Zmniejsz przepływ w filtrze, zrób porządek z obsadą i zadbaj o komfort swoich ryb. Powinny się czuć bezpiecznie - muszą mieć dużo kryjówek, najlepiej z żywych, szybko rosnących roślin.
Skalary i glonojady do oddania.
W związku z brakiem cierpliwości (dziecka albo Twojej - nie wnikam) podmieniaj teraz 20% wody co drugi dzień.
Poczytaj o podstawach akwarystyki, bo rybki zaczną zdychać i zamiast satysfakcji z posiadania akwarium będzie płacz.

Piotrek... napisał(a):I to jest błędem że wyłączasz filtr, jak już to na czas karmienia zmniejsz przepustowość, ale nie wyłączaj. To dla porównania jakieś dziecko chce żebyś siedział w pomieszczeniu 1x1x1m i co fajnie by Ci było?

Stary kto ci powiedział że do karmienia nie wyłącza się filtr?!Wyobraź sobie akwa z pokrywą i filtrem wewnętrznym,za każdym karmieniem zdejmujesz pokrywę pchasz łapę do wody i zmniejszasz przepustowość?A wyobraź sobie że nie wszystkie kubełki mają regulację.Do karmienia powinno się wyłączyć filtr żeby żarcie nie ganiało po cały zbiorniku bo potem najlepszy filtr tego nie zbierze.Mało tego zaleca się również stosowanie kółka do karmienia.
pewnie teraz wyskoczysz że nie wyłącza się filtra bo obumierają bakterie nitryfikacyjne-fakt obumierają ale po około godzinie a nie po 5 min karmienia.

ss_langa napisał(a):Wyobraź sobie akwa z pokrywą i filtrem wewnętrznym,za każdym karmieniem zdejmujesz pokrywę pchasz łapę do wody i zmniejszasz przepustowość?A wyobraź sobie że nie wszystkie kubełki mają regulację.
No tu racja....
ss_langa napisał(a):Do karmienia powinno się wyłączyć filtr żeby żarcie nie ganiało po cały zbiorniku bo potem najlepszy filtr tego nie zbierze.
Chyba nie wrzucasz żarcia po to by karmić filtr?
Karmisz proporcjonalnie z rozwagą tak aby ryby zjadły to wszystko.
Wiadomo że są trzymane w hodowli i nie umieją same zdobywać pożywienia(choć to jest temat też do dyskusji) ale może dasz im okazję się trochę wykazać.
Nigdy nie sypie się pokarmu wprost na rybę, bo jest to po prostu głupie przyzwyczajenie, zarówno dla Ciebie jak i dla ryby.
Przykładem może być mój bojownik którego właśnie tak nauczyłem. Siedział tylko w jednym miejscu i czekał aż mu coś podsypię, a pewnego dnia się nie doczeka,ł bo wsypałem z drugiej.
Może głupi przykład ale to tak że było wiadomo o co chodzi.....

Dochodzi też sprawa karmienia całej obsady a nie tylko tych tóre zamieszkują górne partie.
Molinezja czy gupik niechętnie się podzieli z kiryskiem.....
ss_langa napisał(a):Mało tego zaleca się również stosowanie kółka do karmienia.
To jest kolejny wymysł sprzedawców aby zarabiać.
Niektórzy to kupują bo po prostu ze względów estetycznych nie chcą widzieć jak wszystko lata i to kupują. O tym napisała już wyżej Małgorzata.
Moim zdaniem ten wynalazek to jest robienie z ryby kaleki i tyle.
ss_langa napisał(a):pewnie teraz wyskoczysz że nie wyłącza się filtra bo obumierają bakterie nitryfikacyjne-fakt obumierają ale po około godzinie a nie po 5 min karmienia.
Na to zdanie odpowiedziała już Kejdi rzeczą ludzka jest się mylić i zapominać. Co jak zapomnisz włączyć z powrotem? Klapa....
Wątek został wyczyszczony.

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

bakterie giną po około 2 godzinach.

e/ sorki Wink

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Baterie to mogą się co najwyżej rozładować. Ja u siebie do karmienia wyłączam oba filtry. Jeśli tego nie zrobię, to tak jak ss_langa pisał ryby mają jedzenie wszędzie, tylko nie w pyskach.

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

mattoid napisał(a):Baterie to mogą się co najwyżej rozładować. Ja u siebie do karmienia wyłączam oba filtry. Jeśli tego nie zrobię, to tak jak ss_langa pisał ryby mają jedzenie wszędzie, tylko nie w pyskach.

Czyli sypiesz za dużo jedzenia.

Skocz do: