• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Tak może być.Może jeszcze jakieś zbrojnki lub otoski?

-.-'

Witam, niedawno (bo dokładnie kilka dni temu) kupiłem sobie akwarium 50x30x35 (51l) bądź co bądź jest początkującym akwarystą jednak jakąś mam tam pomoc. Na obecną chwile moje akwa wygląda tak: Podkład ze żwirkiem czarnym (obojętnym), 1 Zbrojnikiem niebieskim "glonojadem" o wymiarach 8cm i 5 neonkami Diamentowymi (nie mylić z innesa). Posiadam również 2 roślinki: jedna to Kamboba (dosyć duża jednak mogę się mylić ) a druga ... hmm tutaj właśnie jest problem ale zrobiłem jej zdjęcia:
http://s675.photobucket.com/albums/vv113...ie0140.jpg
http://s675.photobucket.com/albums/vv113...ie0139.jpg
I tutaj przechodząc do setna: Jakie rybki i najlepiej w jakich ilościach dobrać by potem nie mieć z nimi problemów (takich jak przerybienie czy twardość woda) Sam myślałem nad taką opcją: 5mieczyków 2Duchy amazońskie i kilka skalarów. Oczywiście posiadam filtr, grzałkę, dodawałem anty chlora przed wpuszczeniem rybek i bakterie.
*Rybki które wytłuściłem bardzo bym chciał mieć w owym akwa.
EDIT
Zapomniałem dodać że chciałbym również uzyskać pomoc w doborze roślin , korzeni.
...z góry dziękuje ^^

Powiedz (a w zasadzie napisz), że żartujesz. Żadna z planowanych przez Ciebie ryb nie nadaje się do tak małego zbiornika. Zbrojnik którego posiadasz również się do niego nie nadaje.

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

BUDYNIO
Masz akwarium 51l.
Więc możesz mieć takie rybki:
8-10 neon innesa/razbora klinowa
4-5 kirysek spiżowy/panda albo 4-5 otosek
i do tego parka p.ramireza albo harem bojowników

Skalary min, ~150l
Mieczyki min, ~100l
Duchy,~ 51l to za mało.

A jaki filtr?

Absolutnie żadnych skalarów,duchów,mieczyków,
Możesz powiększyć ławicę neonków do 10szt.,
Parkę ramirezek lub bojownika,
Zbrojnik niebieski także jest za duży,
Lepszymi czyścicielami są otoski.

-.-'

Kilka rzeczy doczytałem i muszę przyznać racje, co do filtra to mam: FANFILTER Fan-1 plus 60-100l ale obroty mam skręcone na mniejsze, nie tylko na regulatorze u góry ale na rurce a raczej końcówce też.

EDIT
A możesz mi jeszcze podać jakie rozmiary osiągają Ramirezki oraz Borelki, właśnie te ryby mnie ciekawią a nie mogę zaleź w atlasie internetowym.

Ja mam taki w 63l z chwilowym przerybieniem i jest ok
to decydujesz się na co? Wink

Dobra na razie wymyśliłem tak:
10 Neonek (nie ucisnę więcej np: 15 ?)
5 Kirysek Panda
Parkę Ramirezek lub Borelek
I tymczasowo nieszczęsny Zbrojnik.

Neon innesa - 15
kirysek panda - 5
pielegniczka ramireza - 1+1 czyli 2
i zbrojnik chwilowo - 1

tak może być ale wiecej nie dawaj

Witam, chciałbym żebyście pomogli mi w doborze roślin oraz odpowiedniej obsady ryb , tak żeby rybki czuły się swobodnie a jednocześnie żeby akwarium było ładnie zasiedlone.
160 litrowe akwarium dopiero zakładam , oczywiście posiadam wiedzę o podstawach akwarystyki, od kilku lat posiadam zbiornik 54 litrowy.

To teraz parę słów na temat mojego nowego zbiornika.
- akwarium 160 litrów otwarte, (100x40x40)
- oświetlenie belka oświetleniowa Hagen Glo 2x39W dwie świetlówki T5 Sylvania Aquastar 10000K,
- podłoże hmm myślę że na spód 1 cm gliny (lateryt), potem 2.5cm ziemi ogrodowej oczywiście z odstępami od szyb (glony), a na górę 4cm grysu bazaltowego o granulacji 0.8 - 1.6 mm, Może macie inne propozycje rodzaju żwirku ? Żeby to ładnie w miarę wyglądało,
- filtracja hmm no właśnie jaka proponujecie ? ,
- grzałka hmm no właśnie jaka proponujecie ? ,
- na środku akwarium postanawiam postawić duży korzeń o pięknych kształtach, może do tego jakieś większe kamienie czy coś podobnego ?
- nie wiem czy założe co2

Co myślicie o rybkach :
- Melanochromis (pyszczak)
- pielęgniczka ramireza
- apistogramma
- bystrzyk brylantowy, pereza, ozdobny
- ameka wspaniała
- brzanki ?????

Skocz do: