• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Harem prętnika czy harem bojownia? akwa 54l

Prętnik Karłowaty czy bojownik syjamski. Proszę o pomoc bo mam samca prętnika lecz bardzo trudno znaleźć mu samiece 2 i może bym oddał samca a kupił sobie haremik bojowników?

Nazwa tematu musi zawierać ogólny opis problemu. - Olek

a akwarium - litraż?
pokrywa jest?

Mam pokrywe filtr Aqua szut junior 500 grzałke z termoregulatorem, Akwa ma 54l oswietlenie nie pamietam jakas swietlowka z sery

może się myle ale akwarium ciut małe jak na prętniki. miałem te rybki i wbrew pozorom wcale takie małe nie są - niby tylko 5 cm ale są stosunkowo wysokie ( jak zresztą reszta beloncjowatych ).
zarówno bojowniki jak i prętnik lubi roślinność - przez to litraż akwa się zmniejszy. skoro masz już prętnika może lepiej poszukać mu do pary.
jeżeli bojki to układ min 1+2 . układ 1+1 to cały czas ganiana samica.

240 L były księżniczki...stoi puste
720 L. stoi i czeka....chyba na dużą Tanganikę......
akwa uruchomione zostaną jak kupię agregat prądotwórczy;p

Dzieki. Lecz mam już bojowniki 1+2 bonie można dostać już teraz nigdzie samic prętnika. Najbliższy sklep większyw którym są jest 40km a w okolicy pytałem się po zoologach i mi mówiono że nie będa sprowadzać bo im nie schodzi. Mój samiec miał już kilka tareł i dochowałem się młodych lecz strasznie dużo zachodu. Postanowiłem spróbować z bojonikamie ale nie już jako na rozmnażanie tylko żeby sobie pływały. A co do prętników to mi na tym forum poradzono i bardzo się cieszyłem bo rybka piękna ale ja mam inna koncepcje i robie akwarium z rybkami z tajlandi.

Zastanawiam się nad haremem do akwarium towarzyskiego
prętnik karłowaty albo bojownik wspaniał 1+2(3)
które łatwiej rozmnożyć?
które są mniej agresywne?
które ładniej się prezentują?
Tematy zostały połączone. - Olek.

Jak dla mnie, który dopiero zaczyna przygodę z bojownikami, prętniki są łatwiejsze w rozmnożeniu. Agresja jest uzależniona od charkteru ryby, lecz wydaje mi się że jednak bojowniki są takie zacięte w boju i wogóle. Obie rybki są ciekawo ubarwione, lecz ja nadal stawiam na bojowniki, które są bardzo ciekawymi rybkami. Wiec suma sumarum wychodzi na to, że wygrywają w mojej ocenie 1:1. Ze względu na litraż akwarium proponowałbym bojki.

Również poprę tutaj zdecydowanie Bojowniki. Można by na siłę w tym litrażu trzymać prętniki, jednak wymagają zdecydowanie więcej miejsca niż Bojki. Jaka jest pozostała obsada i jak z roślinnością w akwarium bo to sprawy podstawowe?

Skocz do: