• 1 Głosów - 1 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Bimbrownia i wszystko co z nią związane

drożdży za dużo podaj jakie mas akwa i oświetlenie

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Seoo napisał(a):Znalazłem przepis na CO2:
-dwie butelki 1,5l
-dwie rurki- dłuższa i krótsza
-200g cukru
-50g drożdży
-dyfuzor
Poszukać nie łaska?
http://www.akwaswiat.net/marnieja-roslin...#pid130871
Seoo napisał(a):Czy nie zaszkodzi to w żaden sposób rybom?
Podaj litraż zbiornika, rośliny w nim rosnące i najlepiej zdjęcie.

126 L

Masz problem z moderatorem? Wydaje Ci się, że masz rację?
Daruj sobie. To i tak nie ma sensu.

Chciałem się zapytać w jaki sposób można wyłączyć bimbrownie ??? czy można np. odkręcić zakrętkę tą w której jest woda albo odpiąć wężyk na zaworku zwrotnym??? żeby co2 nie szło do akwa ?? czy trzeba wyciągać wężyk ?

4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Wystarczy dowolne rozszczelnienie układu, np. proponowane przez Ciebie odkręcenie nakrętki.

126 L

aha jak ją zrobię to chyba będę robił tak ze rozepnę wężyk na zaworku i sie zobaczy jak to będzie

4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Beznadziejne rozwiązanie. Rozłączysz to kilka (naście) razy i już nie będzie szczelne. Lepiej kup trójnik umożliwiający zamykanie przepływu gazu w dowolny sposób. Ja kupiłem taki metalowy krzyżak (czwórnik?), który na trzech wylotowych rurkach ma zamontowane kurki umożliwiające zakręcenie przepływu gazu. Po zamontowaniu takiego czegoś możesz zrobić tak, że na stałe będziesz miał otwarty tylko jeden, a drugi będziesz odkręcał tylko wtedy gdy zechcesz "odciąć" CO2 od zbiornika.
Taki trójnik do kupienia w dowolnym zoologicznym za kilkanaście zł.

126 L

Prosze jak ktos sie orjetuje o rade.Czy co2 z bimbrowni moze leciec do akwa non stop mala mgielka.Narazie niemam zaworka i niemoge tego dobrze wyregulowac,zaciskam wezyk gumka.Nie chodzi mi czy mam odcinac na noc tylko o to czy normalnie moze leciec non stop mgielka?

Może. Ja u siebie nie odłączałem bimbrowni. Teraz do butli wysokociśnieniowej mam zawór elektromagnetyczny.

126 L

Cytat:Prosze jak ktos sie orjetuje o rade.Czy co2 z bimbrowni moze leciec do akwa non stop mala mgielka.Narazie niemam zaworka i niemoge tego dobrze wyregulowac,zaciskam wezyk gumka.Nie chodzi mi czy mam odcinac na noc tylko o to czy normalnie moze leciec non stop mgielka?
jakie masz oświetlenie w akwa i litraż bo od tego wiele zależy ja już swój problem rozwiązałem

4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

raqu93 napisał(a):
Cytat:Prosze jak ktos sie orjetuje o rade.Czy co2 z bimbrowni moze leciec do akwa non stop mala mgielka.Narazie niemam zaworka i niemoge tego dobrze wyregulowac,zaciskam wezyk gumka.Nie chodzi mi czy mam odcinac na noc tylko o to czy normalnie moze leciec non stop mgielka?
jakie masz oświetlenie w akwa i litraż bo od tego wiele zależy ja już swój problem rozwiązałem

Akwa juwel 180l oswietlenie standardowe 2x45w 895mm

Skocz do: