10.10.2009, 22:55
Cytat:w takim zestawie można byłoby wywalić te złoża, a zamiast tego zastosować odpieniacz?
Myślę że bezproblemowo można wywalić wkład z komory, a jeśli jest ona odpowiednich rozmiarów wpakowac do niej odpieniacz.
Cytat:RO mnie przekonuje najbardziej(...) dlatego że nie będzie to jedynie szaleństwo i hobby, ale wkład w dom i rodzinę, tak to rozumiem.
Do zastosowń gospodarczych takie najtańsze RO ma chyba zbyt małą wydajnośc i jego stosowanie byłoby bardzo uciązliwe. Poza tym 90% wody po przejściu przez RO trafia do ścieku, więc ekonomicznie słabo to wygląda. Co do dobroczynności wody z RO zdania są podzielone. Picie i podlewanie roslin moim zdaniem jest dośc ryzykowne, ze względu na brak jakichkolwiek mineałów itp. Tak wyjałowiona woda nie występuje w przyrodzie.
Nie znam sie na tym specjalnie, ale wiem, że ludzie wykorzystujący RO nie tylko do akwa, płaca za instalacje grube tys zł.
Cytat:zaczynając warto zainstalować w akwarium komin, nawet, jeśli początkowo nie używa się sumpa
To niezły pomysł
Cytat:Czytałam o wywiercaniu otworów w kominie, o co chodzi?
W dnie akwa wewnątrz komina wierci się dziurę. W tej dziurze osadza się śrubunek, w który wkleja się rurę przez którą woda spływa do sumpa. Są też systemy z dwiema dziurami (w drugiej wykonuje się system zabezpieczający przed przelaniem sie wody w akwa w razie zatkania spływu)
Jakby kto chciał to wkleiłem kiedyś niezbyt długi filmik z mojego akwa na youtube, pokazujący m. in. korale miękkie w ruchu. Koniecznie proszę nacisnąć przycisk HD w dole obrazu.
http://www.youtube.com/watch?v=HgMWMCza-us
pozdrawiam