• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Najłatwiejszy biotop, przykłady.

Asza_A napisał(a):a jakim sposobem się zabarwia wodę? jakiś korzeń zabarwia, liście?
i jak uzyskać tak niskie parametry?

- Wodę zabarwia się torfem, wywarem z szyszek itp. (ewentualnie preparaty, ale wiadomo naturalne metody sa najlepsze)
- Korzenie równierz mogą barwić, ale raczej w niewielkim stopniu, wpływają też i buforuja parametry wody
- Parametry wody - odpowiednie wkłady filtracyjne, ogólnie bardzo dobra filtracja+ ewentualnie filtracja RO ... resztę doczytaj, albo niech ci spece dopowiedzą

Można oczywiście pójść na skróty, bo szyszki i liście można zbierać w sklepach i na allegro cały rok Smile

no tak Wink
dzięki.

ale i tak w tym roku na pewno nie zrobię żadnego biotopu, jak już to za rok.
chciałam się dowiedzieć Smile

Asza_A napisał(a):no tak Wink
dzięki.

ale i tak w tym roku na pewno nie zrobię żadnego biotopu, jak już to za rok.
chciałam się dowiedzieć Smile

Najprościej i najtaniej będzie chyba zrobić prostą Tanganikę lub Malawi (tylko na Malawi to by się przydało ze 200l)

- idziesz do marketu budowlanego i kupujesz worek piasku kwarcowego - ok 10 zł
- w markecie ogrodniczym piaskowce - wydasz na to ze 20-30 zł
- jeżeli mniejsza Tanganika z muszlowcami, muszle winniczka, można samemu zebrać lub z 10 zł na allegro.

i tyle.

Jaki biotop najłatwiej stworzyc?
Podajcie przyklady obsad kazdego z biotopów? (w 70l)

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ
Bądź tak dobry i spróbuj poszukać czegoś samodzielnie - na forum i ogólnie w internecie.
Kejdi

Sprecyzuj dokładnie o co ci chodzi jaki biotop ci się podoba. Nikt tutaj nie opisze wszystkich i nie poda wszystkich obsad. Poza tym stworzyć biotop to jedno, ale utrzymać go to coś zupełnie innego. Ja osobiście proponuję małą Tanganikę dla muszlowców.

Gatunki to np. parka/harem do wyboru
do tego zbiorniczka wsadzić parkę/haremik:

- Altolamprologus sp. compressiceps "shell"
- Lamprologus ocellatus
- Lamprologus meleagaris
- Lamprologus speciosus
- Lamprologus orantipinnis
- Neolamprologus brevis
- Telematochromis vittatus "shell"
- Neolamprologus multifasciatus
- Neolamprologus similis

Urządzenie zbiornika: piasek kwarcowy, wapienie (lub dolomity, piaskowce), dużo muszli Neothauma tanganyicense lub Winniczka, może być kilka roślin (opis w dziale Tanganika)

Wymagana: Odpowiednie przygotowanie wody (opis w dziale Tanganika), bardzo wydajna filtracja, słabe przytłumione oświetlenie.

Nie każdy biotop da się się odtworzyć w zbiorniku 70l.
http://www.akwa.aip.pl/swiat.htm

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Temat został wyczyszczony. Krótkie "posty" nie niosące ze sobą żadnej merytorycznej treści zostały usunięte.

A zwłaszcza ten obraźliwy.
Zapraszam jednak do zapoznania się z informacjami dostępnymi na stronie do której link uprzejmie podano Ci wyżej.
Kejdi

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Według mnie, "najłatwiejsze" biotopy, to Azja i Ameryka. Siedemdziesiąt litrów spokojnie wystarczy dla bojownika, dziesięciu razbor i może cierniooczka? (Tego ostatniego nie jestem pewna ze względu na wielkość akwarium, a szczególnie wymiary dna.) A Ameryka to dużo popularnych rybek akwariowych. Jeśli się nie mylę to gupiki, kiryski itp. Ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd, więc lepiej sam sprawdź. Wink

Oriona napisał(a):Według mnie, "najłatwiejsze" biotopy, to Azja i Ameryka. Siedemdziesiąt litrów spokojnie wystarczy dla bojownika, dziesięciu razbor i może cierniooczka? (Tego ostatniego nie jestem pewna ze względu na wielkość akwarium, a szczególnie wymiary dna.) A Ameryka to dużo popularnych rybek akwariowych. Jeśli się nie mylę to gupiki, kiryski itp. Ale nie chcę Cię wprowadzać w błąd, więc lepiej sam sprawdź. Wink

No cierniooczek w 70l litrach raczej nie da rady osiąga około 20 cm i trzyma się je w stadzie 6-8 szt. Czyli w 70l byłby to kabaret. Co do biotopów to nie możemy na patrzeć tylko przez pryzmat obsady. Azja i Ameryka. Bojownik, Gupiki, Mieczyki itp. tzw "pospolitusy". Myśląc o nich na ogół myślimy o akwarium ogólnym. Gdybyśmy chcieli zajrzeć pod powierzchnię wody pod którą żyją przedmiotowe ryby chcąc odtworzyć to w akwarium to chyba żaden biotop nie będzie taki prosty.

In response to the guy talking about about stock trading, stock market ai software, ai and day trading, best stock picker, best ai stock trading software, ai stock technical analysis, best ai companies to buy stock in, best online stock analysis tools, best tools for investing in stocks, best cheap ai stocks, I highly recommend this had me going for AI stock analysis platform blog or ai for day trading, publicly traded ai stocks, share market technical analysis, free stock prediction website, stock trading tools free, best stocks for ai, ai chat gpt stock, ai trading platform, invest chat gpt, using ai to trade stocks, which is worth considering with this top AI stock analysis platform site and don't forget free stock market analysis tools, best free stock trading bot, stocks dealing with artificial intelligence, ai chart prediction, stock trading using ai, stock market how to use, ai stock to buy, stock market research platform, stock ai prediction, stock prediction software, as well as this over here on AI stock investing platform site which is also great. Also, have a look at this on the main page about AI stock analysis platform details as well as best free stock market advice, ai day trading, stock analysis tool, stock market investment software, stocks for ai companies, investing analysis, new ai stocks, ai startup stocks to buy, best way to analyze stocks, about stock investment, not forgetting sites such as this get redirected here for AI stock analysis platform details which is worth considering with ai chart prediction, ai share market, best free software for stock market analysis, best ai stocks to invest, stock trading and investing, look at this for and don't forget buy shares in chat gpt, top artificial intelligence stocks, best trading tools software, stock analytics software, stock price analysis, for good measure. Check more @ Recommended Bank Near Me In Vero Beach Fl Tips e401d34

Skocz do: