• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

6 dni karmienia + jednodniowa głodówka - w jakim celu i czy to konieczne ?

Witam, karmię rybki codziennie, lecz wujek mówił żeby raz w tygodniu nie karmić. Dlaczego?

Nazwa tematu została poprawiona, post edytowany.
Zwracaj uwagę na pisownię i znaki interpunkcyjne - Kejdi

Prowokator napisał(a):witam karmie rybki codziennie lecz
wuja mówił żeby raz w tygodniu nie dawać dlaczego

Wuja słusznie prawi. Ryby bardzo rzadko zdychają z głodu i bardzo często z przejedzenia.

Prowokator napisał(a):witam karmie rybki codziennie lecz
wuja mówił żeby raz w tygodniu nie dawać dlaczego

Racja dzień głodówki w tygodniu w przypadku niektórych ryb nawet dwa dni działa bardzo dobrze na naszych podopiecznych, zmusza ryby także do oczyszczenia zbiornika ze wszelkich resztek jakie zalegają gdziekolwiek.

Pytanie: Co to znaczy "wuja" bo widzę juz w którymś poście i w jakim to języku?

Temat został wyczyszczony z nieregulaminowych postów - Kejdi

Pytanie może jest nad zwyczaj proste (banalne) lecz nie do końca jestem uświadomiony co chodzi o konsekwencję.
A mianowicie:

Wiem że rybą trzeba zrobić jeden dzień głodówki-wiem to ze stron internetowych ale nie jestem do końca pewien jak to poprawnie zrobić.
Banalnie ale nie do końca a dokładnie chodzi mi o to jak długo nie podawać pokarmu i czy w ogóle jest to konieczne?Jeden?Dwa? lub trzy? i w jakich odstępach?
Jest wiadome że ryby będące na wolności cały czas poszukują jedzenia ale nasze nie są do tego przyzwyczajone i nie wiem czy jest sens robić taką przerwę podczas karmienia?Według informacji które można znaleźć na necie osobiście nadałem dniem głodówki dniem podmiany i czyszczenia filtra czyli co 2 tyg w miesiącu ale nie widzę by się coś zmieniło od momentu wprowadzenia zmian.

Proszę o rady czy to ma sens?

Tematy zostały połączone.
Korzystaj proszę z opcji SZUKAJ - Kejdi

Taka jednodniowa głodówka oczyszcza organizm ryby z toksyn i stymuluje to pobierania pokarmu.

ja robie tak ze karmie w nd rano i nastepnie dopiero w poniedzialek rano i jest ok Wink

https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

A jak wygląda głodówka podczas podmiany wody,równoczesnym czyszczeniu filtra?
Czy podczas tego dnia ryby też jedzą to co pływa wokół nich?

Pytam bo ze względu na grafik mojej pracy tylko w niedzielę mogę podmienić,wyczyścić filtr.I właśnie na ten dzień ustaliłem głodówkę.Czy to ma sens?

Ja uważam, że rybki i tak mają stres przy porządkach, więc nie.Głodówka jest dodatkowym minusem. Lepiej rób np. załóżmy w sobotę.

Głodówka jest jak najbardziej potrzebna dla zdrowia ryb w czasie głodówki następuje oczyszczenie układu pokarmowego ryb i wydalenie zalegającej treści pokarmowej w jelitach, a także namnożenie flory bakteryjnej i łatwiejsze trawienie w dniach następnych. Zdrowe, dorosłe, dobrze odżywione ryby mogą spokojnie nie pobierać pokarmu przez okres tygodnia i nie będzie to miało żadnego negatywnego skutku dla ich zdrowia więc nie musisz się martwić tym, że są głodne.
Ja od wielu już lat stosuję głodówkę u swoich podopiecznych, ostatni posiłek w sobotę wieczór, a następny dopiero w poniedziałek.

Ponadto musisz pamiętać,że jeśli ryby są grubiutkie i "wyglądają zdrowo" to ma to bardzo zły wpływ na ich organy wewnętrzne które są otłuszczone najbardziej narażone są gonady i wątroba co powoduje zaburzenia w trawieniu i rozmnażaniu.
Ryba jest zawsze głodna, stąd bardzo łatwo o przekarmienia i choroby, ale zdrowa ryba=głodna ryba

Pozdrawiam Radek :)

Dzień głodówki z tego powodu , ponieważ ryby w swoim Naturalnym środowisku same zdobywają sobie pokarm , a po za tym ryby nie mogą się przejadać bo to nie zdrowe tak jak dla człowieka Big Grin

Jakieś pytania,uwagi pisz:
*gg:16176465

Skocz do: