18.09.2009, 22:52
ethnix napisał(a):Najlepsza metoda sprawdznia to testy kropelkowe. Najtańsze Zoolek, lepsze i droższe JBL, Tetra, Sera. Jeżeli chcesz się zaopatrzyć w testy to podstawowe do akwarium ogólnego NO3, NO2, PH, KH/GH wystarczą.
Natomiast parametry wody zależą od mnóstwa czynników. Musisz poszukać na forum lub w necie ponieważ z tego można napisać kilku tomową powieść. Poszukaj najpierw informacji o cyklu azotowym, gdyż to się wiąże z parametrami wody i pozwoli ci zrozumieć podstawowe kwestie. Poszukaj też w necie lubna forum haseł woda twarda, miękka, alkaiczna lub kwaśna.
Głównie parametry wody zależą od min:
- począwszy od parametrów wody, która lejesz do zbiornika woda z kranu, studni, destylowana, RO
- poziomu zaniczeczyszczenia zbiornika, obsady fauny i flory
- filtracji
- podmian wody, pielęgnacji zbiornika
- wszystkie parametry wody możemy modyfikować na różne sposoby aby woda była taka jakiej potrzebują nasi podopieczni
To tak bardzo ogólnie.
dzięki za odpisanie. Czytałem już troche jak zmieniać parametry. Jakie są inne metody niż chemicznie itp.
czyli tak naprawde trzeba mieć najpierw informacje jaka woda leci z kranu.
a o co chodzi z wodą destylowaną? opłaca się taką lać?
https://www.facebook.com/pages/From-all-...6571785133
Zapraszam na stronkę na FB i zostawienie lajka!:)
pozdrawiam

Acha jeszcze jedno, nie było robionej podmiany wody jutro mam zamiar zrobić, a obsadę znacie jaką mam zamiar wpuścić: