Witam, mam problem, prawdopodobnie z okrzemkami, chociaż być może się mylę...
Jest to brązowy nalot na liściach roślin, przy czym czasem przyjmuje jak dla mnie dziwne kształty, proszę zwróćcie uwagę na zdjęciach że zielone, zdrowe pola mają kształt kolisty, przypadek?
Parametry wody to
no3 około 25mg/l
no2 0-0,5mg/l
twardość mniej niż 20*d GH
ph około 7,2
twardość około 10*d KH
Nawożenie co2 z bimbrowni
Oto foty tych moich zmartwień, proszę rzućcie okiem http://img89.imageshack.us/img89/1791/01052009525.jpg http://img79.imageshack.us/img79/9206/01052009527.jpg
Może się mylę że to okrzemki, sam już nie wiem? Z obsady żywiącej się glonami są dwa otocinkluski i dwie kosiareczki.
Gdzieś wyczytałem ze powinienem zwiększyć ilość oświetlenia, w tej chwili jest to 2x18w jarzeniówki na 112L
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.05.2009, 10:10 {2} przez Pietro54.)
Witam ! Mm problem z glonami osiadającymi na liściach jest to brązowo czarny osad.Nie wiem czym jest to spowodowane prosiłbym o pomoc
Akwa:
112l
Oświetlenie :
Klapa Juwel (z odbłyśnikami) 2x20w aqua glo i sun glo.Światło pali sie 13 godz.(od 9:00 do 22:000
Filtr:
Tetra Ex600 (podmiana wody co 2 tygodnie 30 l)
Nawozenie roslin: dno sera floredepot i CO 2 (bimbrownia)
Moje Rryby które jedzą glony : kosiarki,bocje,kiryski,zbrojnik niebieski (piskorki,krewetka)
Proszę o pomoc
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.05.2009, 10:11 {2} przez Olek.)
Piotrek Reszka napisał(a):Witam ! Mm problem z glonami osiadającymi na liściach jest to brązowo czarny osad.Nie wiem czym jest to spowodowane prosiłbym o pomoc
Jeżeli jest to osad , który po ruszeniu unosi się w wodzie to nie ma on nic
wspólnego z glonami. Wynika on ze słabej filtracji zbiornika.
Niestety nie jest to osad osiadajacy na lisciach ktory po poruszeniu opada
Jest go nawet ciezko palcami usunac
I niewiem czym jest to spowodowane, prosze o pomoc niewiem moze 13 godz swiatła (40w) to za długo moze za wiel CO2 ???
Witam ! Mamproblem z okrzemkami, zmniejszylem temp. z 26 na 25 stopni C i z
moc naswietlenia z 2x20 w na 1x20w aqua glo i 1x18w day life czy to pomoze ???
Akwa 112l, filtr Tetra EX 600, podmiana wody co 2 tyg. 30l.
Pozdrawiam Piotrek Reszka.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.05.2009, 20:00 {2} przez Olek.)
Mam takie pytanie, pisze tu żeby nie robić niepotrzebnie nowego tematu.
Czy jeśli okrzemki pojawiły się około 2 tygodnie po założeniu akwarium, to czy jest to normalne i z czasem same znikną, czy mam podejmować jakieś kroki w zwalczaniu ich?
Ciężko powiedzieć czy to okrzemki http://www.glony.republika.pl/, ale dziwne jest to że no2 masz 0-0,5 wszelkie testy powinny pokazywać 0 i koniec. Może ryba padnięta lub za słaba filtracja. Napisz o szkle wszystko od szkła poprzez ryby rosliny itd.
A jakie masz świetlówki w pokrywie ja na standardowych miałem zupę z glonów jak zmieniłem na zwyczajne 840 philipsa od razu lepiej było, ale bez restartu się nie obyłem.
Witam i pytam
Czytałem gdzieś, że na okrzemki można stosować wywar z zielonej herbaty, tylko w jakich proporcjach to już nie wiem.Obecnie walcze z okrzemkami w 250 litrowej tanganice.Akwa mam od kilku lat, ale okrzemki od kilku tygodni
Kesi napisał(a):Może za krótko oświetlasz akwarium i faktycznie robią Ci się okrzemki.
witam ja na cryptocorynie też mam mi to ten glon od roku niszczy rosliny
a moje akwarium
-temp 25-26
-AquaArt FERRO żelazo supe
-mam 30 rybek 16 bocja 5 tęnczanki 1 brzanka rekinia 3 glonojady 5 nie znam nazwy roslinki to mi zostaly tylko cryptocoryna i anobius(nie wiem jak podac zdiecie)
-375l
-aqua safe przy wymianie wody sol raz w mies
-tetra 1200 wewnetrzny napowietrzacz swietlowki PHILIPS Aquarelle 36 W i sery jakas co2 nie posiadam
prosze o pomoc
1 akwarium aktualne
2to co zostalo z roslinki
3 akwarium przed
witam ja tez mam problem z okrzemkiem zniszczył mi prawie cale roślinki zamontowalem co2 działa 2 dni wystarczy czy trzeba coś jeszcze moje oświetlenie to aquarel 36W narva 36w 12 godzinna dzien. akwarium 150x50x50.z góry dzięki pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.08.2009, 15:06 {2} przez kwiatek13.)