• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

112l - jakie rybki

Witam, jest to moj pierwszy post na forum Wink
Kupiłem nareszcie moje wymarzone 112l.
Nie mam określonego biotopu aczkolwiek podobają mi się takie rybki jak;
-Mieczyk
-Molinezja
-Zbrojnik niebieski
-Skalar (akwarium ma 40cm wys, ale co Wy na to)
Jakie jeszcze rybki proponujecie do akwarium.
Mam już kupiony żwirek rzeczny.
PS.
Mam jeszcze około 10 gupikow w starym akwarium, 4 kiryski.
Mam też 6 neonow ale niestety są chore;/

Co do mieczyków i molinezji to lepiej zdecydować się na jedno. Oba te gatunki potrafią się skrzyżować. Ja w ogóle bym zrezygnował z żyworódek chyba, że chcesz by ich narybek dostarczał uciechy innym mieszkańcom Twojego baniaka.

Skalary będą fajne, ale tylko zanim nie urosną. Gdy już urosną to 112 litrów będzie za małym zbiornikiem.

Moja propozycja to:
Prętnik karłowaty ? 1+3
Pilęgniczki Ramireza ? 2+2
Zbrojnik niebieskie ? 1+1
Krewetki Red Cherry ? 6
Krewetki Amano - 4

Do tego dorzuciłbym jakieś maleństwa ławicowe do wyboru ? nie każdy lubi.

Krewetki odpadają ;/ Do mojego miasta jeszcze takie coś nie doszło ;P
A mógłbym mieć mieczyki? Bardzo mi się podobają.
Jaki biotop do tych rybek? Czy takie ogólne?
Po ilu dniach od zalania (40l wody dojrzałej ze starego zbiornika bakterie w filtrze także są) mogę wpuścić rybki?

Co do mieczyków to zależy od odmiany. Np. Mieczyk Hellera osiąga (według niektórych źródeł) do 16 cm. chodź ja takich okazów nie widziałem jeszcze. Raczej widuję takie do 10 cm. Niemniej jednak poczytaj sobie o odmianie jakiej masz i o jej rozmiarach.
Najlepiej używać przelicznika że na 1 litr wody w akwarium przypada max 1 cm (licząc długość) ryby.

Co do biotopu to coś ogólnego. Wrzuć sporo roślinek by rybki miały się gdzie chować do tego korzeń, kokosy i powinny być fajnie Wink

Ile dni od zalania?
Dla bezpieczeństwa poczekaj tak z dwa tygodnie. Według mnie taki termin jest bezpieczny, chodź mieczyki są dość twardymi rybami i pewnie po tygodniu też dały by sobie radę.

Heh, przy jednym akwarium jak zakładałem rybki były kupione i zasiedlone pierwszego dnia Sad
Ale woda u mnie jest ze studni głębinowych, jest taka sama jak mineralna w sklepach Wink

Tu nie chodzi o samą wodę - sama woda wystarczy, że będzie odstana 24h.

Tu chodzi o wytworzenie się bakterii, które będą rozkładać odchody i martwe szczątki i przerabiać je ze szkodliwych bardzo substancji na mniej szkodliwe dla ryb. A do tego trzeba czasu - od 2 tyg to minimum do miesiąca (to bezpieczniejsza granica)
Żeby dowiedzieć się o tym więcej, wpisz w wyszukiwarkę "cykl azotowy w akwarium" i przeczytaj kilka pierwszych artykułów - wiedza tam zawarta jest szalenie ważna i każdy akwarysta powinien zrozumnieć ten cykl po to, aby prawidłowo zajmować się akwarium.

Tu nie chodzi o jakość wody, a odpowieni rozwój bakterii Tongue

Dzięki, a macie jeszcze jakieś propozycje co do obsady?

W Twoim litrażu grupka mieczyków albo molinezji jak najbardziej może być. Ale tak jak już rahvin powiedział lepiej by bło zdecydować się na jedno z nich.

Osobiście bardzo mi się podobają mocno zarośnięte, zielone akwaria a na ich tle pięne, krwisto-czerwone mieczyki. Jako uzupełnienie stadko neonków też może być (mam nadzieję, że uda ci się je wyleczyć). No i kiryski na dno i będzie naprawdę ładnie.

Próbka tego jak może to wyglądać:

Pięknie w akwarium też wyglądają srebrne molinezje żaglopłetwe. Miałam przez kilka dni tą rybke - jest naprawdę cudna.

Wyczytałem, że mieczyki są to mocne rybki. Wiec molinezje niestety odchodzą. Czyli myślę nad obsadą:
- 2+4 mieczyki
- 15 Neonów inessa
- 2 zbrojniki niebieskie (parka)
Czy zbrojniki nie będą się drażniły z kiryskami?
Czy coś można jeszcze dodać?

Skocz do: