• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Duch Amazoński - informacje dotyczące jego hodowli

Zbrojnik niebieski, Gurami 2 samice dwa samce, dwie złote i dwa dwuplamy. Miały być trzy samice ale niestety - brak kompetencji sprzedawcy..
Gdy duch urośnie nie będzie problemu ponieważ planujemy kupić akwarium 350/400 l do salonu, wtedy go tam przeniosę razem z bocjami [wtedy kilka dokupie] i dostosuje do niego obsadę oraz wystrój zbiornika. Obawiam się tylko że nie podołam hodowli tej ryby, nie jestem jeszcze bardzo obeznana w akwarystyce a to nie jest zabawka tylko żywe stworzenie..

Proponuje poczytać na temat taj ryby, a szczególnie jej żywienia......

Pozdrawiam
Rafał

Elizabeth napisał(a):Obawiam się tylko że nie podołam hodowli tej ryby, nie jestem jeszcze bardzo obeznana w akwarystyce a to nie jest zabawka tylko żywe stworzenie..
Dlatego napisałem że nie polecam.
Wszyscy odradzają, sama piszesz, że nie czujesz się jeszcze na siłach, a uparłaś się na tą rybę.

Ja może dopiszę tylko , że po co komu ryba której nie widać w akwarium. A gwarantuję CI że mając liczne kryjówki, to go ciężko zobaczyć pływającego. Mnie osobiście do zakupu skusił wygląd duszka
( bardzo ładna rybka ) ale po wpuszczeniu do akwarium przez jakieś pół roku widziałem go w całości może trzy razy.

Pozdrawiam.
Piotrek.

Macie rację, kupie jeszcze stado raborek a duchowi dam święty spokój ;]
Dziękuję bardzo za wszystkie wypowiedzi, Pozdrawiam Serdecznie

Elizabeth napisał(a):Czytałam o nim co nieco w encyklopedii początkującego akwarysty, ale mam pytanie. Mówi się że potrzebuje 200 l, ale jeżeli akwarium jest mniejsze [150 l] a ma 120 cm długości i 35 cm szerokości, gęsto obsadzone roślinami i z dużą ilością kryjówek, można pomyśleć o zakupie tej rybki? Bo zwykła 200 ma przeważnie wymiary 100 x 40 x 50 cm (dł. x szer. x wys.), a on chyba nie potrzebuje wysokiego poziomu wody, prawda? W obsadzie mam 4 gurami, 6 kirysków, zbrojnika i przylge Chińską. Co o tym myślicie?

Ten gatunek potrzebuje bardzo dużo miejsca do pływania i choć na początku jest mały,rośnie bardzo szybko i trzeba z nim uważać.Ja bym na twoim miejscu go nie kupował,po co mieć problem.

Witam was bardzo serdecznie. Jestem tu nowa i tak się składa, że posiadam ducha amazońskiego, a nawet 2 w osobnych akwariach.
Trzymam jednego w 200 litrów, a drugiego w 100 litrów. Dla tego drugiego jest za mało wiem, ale planuję go sprzedać jak był by ktoś chętny. Co do ich wzrostu to ten który jest w 200 litrów mam go już pół roku i kupiłam go jak miał 8 cm, a teraz ma około 18 ? 20 cm. Myślę, że na tym kończy się wzrost jego. Druga sprawa wcale to nie jest trudna ryba do hodowli. Po prostu wsypujesz pokarm do akwarium i ona wtedy wychodzi ze swojej kryjówki i zajada. Pokarm suchy jak i mrożony uwielbia. Najważniejsze by była czysta woda i dużo kryjówek i jest wsio.

Witam! (mój pierwszy post na tym forum)
Wilczyca, też mam ducha, ale w 240l z dwoma skalarami i farlowellą, ma już ponad 25cm, myślę że 240l to dla niego minimum, u Ciebie karłowacieje. Co do kryjówek: powinien mieć ich dużo, a w dzień i tak się go nie zobaczy bo jest to ryba o nocnym trybie życia. Można go obserwować po wyłączeniu światła w akwarium. Tylko trzeba uważać, bo mój duch jak był kiedyś głodny to pogryzł płetwy skalarom. Trzeba go dobrze karmić. Ale polecam tą rybkę, jest naprawdę piękna. Ja mojego ducha karmię nawet z ręki.

tak duch to bardzo trudna ryba w utrzymaniu tak więc poczotkującym akwarystom się odradza {tylko dla profesjonalistów] A akwarium dla jednej ryby to 240l !!! tylko że te rybki są stadne i wytwarzają pomiędzy sobą pole elektryczne tak więc akwarium to jakieś 400l-1200l

Lobo77 napisał(a):tak duch to bardzo trudna ryba w utrzymaniu tak więc poczotkującym akwarystom się odradza {tylko dla profesjonalistów] A akwarium dla jednej ryby to 240l !!! tylko że te rybki są stadne i wytwarzają pomiędzy sobą pole elektryczne tak więc akwarium to jakieś 400l-1200l

Ta ryba jest typowym samotnikiem...

Skocz do: