15
Chemii nie używam tylko w ostateczności.Ale napisałem a co nie można?? I co tak chamsko odpowiedziałeś??
colorado jak się rodzą to ja je z kotnikiem przełożę do innego akwarium.O to się nie martw
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2009, 19:18 {2} przez
Olek.)
37
Temat wyczyszczony.Grzecznie proszę i trzymać się tematu. 
Wyczyszczony raz jeszcze.
CinekxDxD, bez możliwości zadawania pytań masz trzy dni na przeczytanie niezbędnych postów. Jeśli potrzebujesz więcej to nie ma sprawy.
Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.06.2009, 19:23 {2} przez
Kejdi.)
9
Krzysiek_ napisał(a):Xena 15 napisał(a):nie wiem czy samiec gupików zapładnia ikrę na zewnątrz samicy czy wewnątrz?
przedewszystkim gupiki nie składają ikry, młode wydobywają się z niej już w ciele "matki" i rodzą się żywe, a do zapłodnienia nie musisz stwarzać specjalnych warunków, bo gupiki rozmnażają się nadzwyczaj dynamicznie w warunkach zupełnie obojętnych (jednak w warunkach nie korzystnych mogą zapadać na różne choróbska lub nie dożyć wieku dojrzałego). :|
Radzę trzymać jedną samiczkę na 4-5 samców, bo w przeciwnym razie niebawem (po około 4-5 miotach, czyli w przybliżeniu pół roku) będziesz miała w akwarium bardzo pokaźną rodzinkę :lol: ( załóżmy, że z jednego miotu osiągniesz 15-20 młodych, co nie jest niczym nadzwyczajnym to po pół roku będziesz miała jakieś 80 gupiczków!
)
Tylko jedna samica nie wytzrzyma zalotów tylu samców,po prostu ją wykończą
5
Witam. 2 dni temu do kotnika włożyłem samice... podejrzewam ze na dniach będą małe. Dziś zauwazyłem u innej samicy tez już duzy brzuch. Tak wiec włozyłem te 2 ryby razem do kotnika. Zaczeły sie o siebie ocierac i tak jakby chciały sie uderzać ogonami. Dlaczego tak się dzieje ?
Tematy zostały połączone, jeszcze raz proszę o korzystanie z opcji SZUKAJ - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 05.06.2009, 14:33 {2} przez
Kejdi.)
18
mało miejsca w kotniku i nie wiedza co mają ze sobą zrobić i gdzie sie podziać
5
w takim razie mogę je razem połączyć ?
0
06.06.2009, 21:26
moja gupiczka ma czarną plamkę w tylniej części ciała i już ją odlowilam do kotnika ,ale nie wiem czy nie za wcześnie. po jakim czasie od pojawienia się tej plamki mogę sie spodziewać porodu?????
akwarium 112l
2 kiryski
2 giętkoząb lamparci
2 glonojady
3 danio+ narybek
1 bojownik
2 gurami
2 gupiki+ narybek
7 neonków
2 bocje
2 molinezje+ narybek
0
gupiczki rodzą co 3 do 5 tygodni, zależy od temperatury i czym je karmisz. tak że zanotuj sobie kiedy ostatni raz rodziła. w twoim zbiorniku wszystkie będą miały podobne terminy.
a co do odławiania, będziesz ich miała koszmarną ilość. możesz śmiało nie odławiać jak będziesz mieć zarośnięty zbiornik. małe będą miały gdzie się schować. chociaż jak chcesz ograniczyć liczebność, to przy dobrych warunkach w zbiorniku, dobrze sprawdzają się jarzeńce. wymiarowo bardzo podobne do neonków. być może uznasz to za okrutne, ale gupiki często są hodowane na karmę dla innych ryb. brzanki je "uwielbiają"

a co do ilości, najlepiej 2 a nawet 3 samice na jednego samca. inaczej samice mają ciężkie życie, bo samce są strasznie namolne
18
znik gupiki ciążę noszą od 4-6 tyg jeszcze nie słyszałem o przypadku po 3 tyg. u mnie średnio 5 tyg bylo .
OchenTM Możesz je połaczyc nic im nie będzie.
kkacha jak plamka pojawiła sie dopiero co to nie odsadzaj tylko patrz jak będzie strasznie pękata to znaczy że już już i sie okoci
0
znik Mam kilka sztuk gupików i najstarsza samica wydaje młode co miesiąc np. 5 kwietnia, 3 maja, 2 czerwca, można przyjąć co 4 tygodnie. Na początku odławiałem narybek i namnożyło się tego od groma, teraz naturalna selekcja przetrwają najsilniejsze. Jeśli nie masz odbiorców na małe to nie przejmowałbym się narybkiem. Zawsze w roślinkach coś się uchowa,natura sobie poradzi.