37
krystian55 napisał(a):Jednak jesli rodzice sie zgodza na akwarium podanej wielkosci, minie troche czasu zanim zdołam uzbierac pieniadze na rybki Smile bo te pilegniczki to nie kosztuja pewnie 5 zł Smile
Nie wiem jak jest na "Twoim rynku" ale u mnie młode ramirezy są już od 4zł.
Masz termostat więc problemu nie ma.Ustaw ją na standardowe 25-26'C.
8
ok dzieki Ci za rady... teraz pozostaje jedynie rozmowa z rodzicami :/ nie czuje sie pewnie z tym pewnie, jak sie nie zgodzą bedzie 18l :/
37
Musisz być stanowczy.

Akwarium 18litrów nie nadaja się na trzymanie żadnych ryb.To skrajne minimum na bojownika lub krewetkarium.Postaraj się o te 60 litrów.
8
hmm moze to powiesz moim rodzicom??

wiem o tym kiedys mialem 240l hodowalem gupiczki bylo ich troche... ale zazdrosny brat zrobil dziure w przedniej szybie i 240l na dywanie :/
teraz nie mam warunkow na wiecej niz ta 60...
0
60 l jak na początek wystarczy. Jak bedziesz o nie dbał to z biegiem czasu rodzicom serce zmieknie.Przy okazji przestrzegam przed stosowaniem piasku jako podłoża. Szczególnie przy żyworódkach, które maja doskonałą przemiane materii.Szybko w piasku zauważysz czarne plamy- to procesy gnilne, jak najbardzierj w akwarium niewskazane.Żwir dobrze "odkurzysz" co dobre dla ryb i roslin. Kiryski dobrze się trzymają w stadzie, nigdy jako pojedyńcze sztuki. Są one niegrożne wogóle dla innych ryb więc może ich być kilka a nawet kilkanaście. Przyjemnie na nie patrzec jak buszują po akwarium. Gupiki trzymaj tak aby na jednego samca przypadły 2-3 samice. \Odwrotny układ bedzie dla samic niemozliwy do zniesienia. Samczyki gupika mają tylko jedno w głowie - jak dorwac sie do koleżanki,nawet jedzenie nie specjalnie im w głowie a samiczkom odwrotnie-mam na mysli tylko jedzenie.
8
Witam, ja dalej rozmyslam nad moja obsadą wiec podłącze sie do dyskusji jesli mozna.
Wiec ostatnio moja obsada miala wygladac tak:
2 ramirezy
5 kiryskow
10 gupikow (samce)
ale...
poczytalem na internecie o niektorych rybach i okazuje sie ze w 63 l mozna miec:
Harem Prętnika Karłowatego (1+2)
10 gupikow
5 kiryskow
Otoski ( no wlasnie ile?)
i teraz nie wiem ktora opcja byla by lepsza, zarazem dla rybek aby sie nie meczyly na tym mi BARDZO zalezy i ze względów estetycznych (ozdobnych)
Prosze o rady i cenne uwagi.
Post został wyodrębniony z innego tematu.Napisałeś swój?-trzymaj się niego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.05.2009, 06:38 {2} przez
Olek.)
3
wiem pisałam już dużo postów ale już sie tak złożyło i tatuś zgodziła się na 63l akwa może byście mi pomogli dobrać obsadę do niego
Chciała bym kolorowe małe rybki raczej jajo rodne chyba ze kolorowe i małe to żyworódki to i tak niech ktoś mi powie
szukałam w googlach ale nie pokazują sie żadne rybki które bym mogła mieć
może i wygląd jakbym była wybredna ale wcale nie
moje akwa wygląda tak i ma takie wyposażenie
http://allegro.pl/item635682691_akwarium...atisy.html
Chciała bym jeszcze powiedzieć że w akwa muszą być neonki inneasa
26
Jak chcesz kolorowo to kup neony ale czerwone. Zobacz:
Czym się różnią? Neony czerwone mają czerwoy pasek na całej długości ciała. Są ładniejsze od innesa. Do tego proponuję albo bojownika:
Albo czerwonogłówki:
A na dno kolorowe cierniooczki
4
witam chciałem się zapytać jakie ryby i jakie rośliny mogę trzymać i jak je urządzić czy lepszy jest piasek prosze o pomoc
0
Ja proponuje:
2 skalarki - oddać bo są za duże na ten baniak

Zostaw 5 żałobniczek -dokup ich jeszcze ze 4
+ na przykład parka pielęgniczek ramirezek

Sama mam taką obsade w akwa 60 l

tylko ostatnio 1 z ramirezek u mnie padła..
Ja mam piasek i na razie wszystko z roślinami ok a nie mam nawet żadnych ślimaków