• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Rozmnażanie BARWNIAKÓW, płeć i wszystko co z tym związane

Daj fotki ryb to powiemy jaka jest ich płeć.

A można im dawać mrożoną ochotke?
Mam pare fotek. Da sie odroznić?

Załączone pliki Miniatury

Ten z plamką na ogonie to samiec, ale chyba jeszcze jest za młody do tarła. Osobnik bez plamek to samica.

Aha czyli to jest para?

100 % para
też mam takie i mi złożyły ikre
samiec jest większy a samica ma czerrwony brzuch (bardziej )
pierwsze zdjęcie to samica

Mam pytanie. Według wszelakich opisów wychodzi na to że mam 3 samice barwniaka czerwonobrzuchego. Ale jest coś dziwnego. Co jakiś czas dwa barwniaki wysypują piasek z kryjówki. Jeden potem pilnuje tego rewiru. Jak zbliżą się do siebie to się wyginają brzuchami do siebie i się trzęsą. Dlaczego tak jest? Przecież wychodzi na to że są to samice. A i jeszcze jeden news po takiej kilku dniowej akcji są chudsze.

To normalne, jak nie ma samca to samice się dobierają, nawet składają ikrę która z wiadomych względów szybko obumiera.

Możesz karmić. Jedzą wszystko,tylko trzeba podawać bardzo często to wtedy rosną szybko.Ja kilka razy odchowałem spore stadko tylko na suchym roztartym pokarmie.

Ostatnio rozmnożyłem barwniaki, pływają razem po całym akwarium z młodymi i mam pytanie: czy mogę zostawić 1 albo 2 barwniaki w akwarium (młode)? Czy pózniej zostaną wyganiane z kryjówki albo nawet zabite(przez rodziców)? Barwniaki oddaje do zoologicznego.
Akwarium 200litrów
Obsada:

Tematy zostały połączone - Kejdi

Myślę że spokojnie możesz zostawić.

Skocz do: