25
moze to glupie ale nigdy nie rozmnazalam ryb innych niz gupiki i molinezje, ktore nie potrzebowaly zachety, wiec nie wiem co robic
Moj barwniak nie jest taki ciapaty jak mi sie wydawalo- zaleca sie do panny i robi gniazdo i tu mam problem, bo korzen puscil kolor mimo odpowiedniego przygotowania i zrobily mi sie niechcaco 'czarne wody'.
Czy moge podmieniac wode u ryb szykujacych sie do tarla?
Tematy zostały połączone - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2009, 18:51 {2} przez
Kejdi.)
38
Jeżeli podmieniasz 30% to zrób to tak żeby im nie przeszkadzać.
Pozdrawiam
Rafał
25
czyli jak rozumiem odmulanie nie wchodzi w rachube
a co mam zrobic w takim wypadku z jego okiem -odpuscic sobie czy szukac nastepnego lekarstwa?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.05.2009, 18:47 {2} przez
viktim.)
38
viktim napisał(a):czyli jak rozumiem odmulanie nie wchodzi w rachube 
możesz tam gdzie niema gniazda tak lekko
viktim napisał(a):a co mam zrobic w takim wypadku z jego okiem -odpuscic sobie czy szukac nastepnego lekarstwa?
Ja tam bym się nie martwił, w końcu w naturze ryby też muszą sobie radzić chorobami...........
Pozdrawiam
Rafał
25
dzieki, kolejny raz ratujesz mi skore- co ja bym bez Ciebie zrobila

szczegolnie kiedy na czarnym podlozu odchody wygladaja okropnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.05.2009, 18:55 {2} przez
viktim.)
9
U barwniaków strona aktywniejszą jest samiczka.Jak myślę możesz odmulać rybki na pewno sobie poradzą.Podmiana wody na pewno pobudzi je do tarła. U mnie zawsze tak było,a hoduję barwniaki 6 lat.
16
Jak kupiłem barwniaki czerwonobrzuche (chyba parka) to najpierw samiec odganiał samiczke od kokosa, teraz jest innaczej samiec wpuszcza tam samiczke a jak tam wchodzi on i ona wykrzywiają się w kształcie litery L czy to jest parka albo jakieś zaloty? Tam gdzie jest położony kokos odganiają niektóre rybki. Po akwarium pływają soie razem.
Tematy zostały połączone - Kejdi
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.06.2009, 18:55 {2} przez
Kejdi.)
25
prawdopodobnie to sa zaloty

zwroc uwage na inne ryby, bo moga wykazywac spora agresje
16
A i jeszce coś samica podpływa do samca i go dziobie nieraz a samiec się wykręca (tańczy)

A ich tance (wykręcanie się w kształcie litery L) to tylko w tej kryjówce albo obok niej
25
http://www.akwarium.net.pl/adv/pelvicach...ulcher.htm
oraz: Tarło zależy od doboru pary, samica jest aktywniejsza. Przed tarłem umieszczamy kilka doniczek bez dna, z których najodpowiedniejszą ryby sobie same dobiorą. W takiej doniczce samica składa ikrę i przejmuje nad nią opiekę, a samiec chroni gniazdo w dalszej odległości. Młode wylęgają się po 3 dniach, a po 6 opuszczają swoje miejsce wylęgu. Wtedy samiec i samica sami opiekują się narybkiem, który dość długo pływa gromadnie z rodzicami. Pierwszym pokarmem młodych są larwy solowca. Przy racjonalnym rozmnażaniu wykorzystuje się sztuczną inkubację ikry i wychów narybku.
wg
http://www.superakwarium.pl/barwniak-cze...id511.html