• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Potrzebna natychmiasowa pomoc w sprawie karlików!

3 dni temu kupiłam 5 karlików szponiastych...i.... wiec tak mam problem z 2 karlikami.... pierwszy jest bardzo malutki 2 razy mniejszy od pozostałych i bardzo slaby, poniewaz nie plywa i nie bawi sie jak inne tylko siedzi w jednym miejscu, chowie sie pod korzen,a kiedy dopiero go wpuscilam do akwarium to woda z filtra normalnie go ponosila naokoło....tak przy powierzchni... kiedy daje karlikom jeść (mrozone larwy ochotki) to wszystkie jedza oprócz niego leciutko go popchnelam do miejsca gdzie byl pokarm a on nic siedzial i nawet go nie tkną.... może to dlatego że jest malutki ale jest bardzo bardzo chudy...... a drugi problem jest z żabką taki, że ona chyba spuchnęła... mam nadzieje ze to nie choroba balonowa!!!!!!!!!! (jest grubsza od innych o 2-3mm) moze byc w ciązy?
Tylko że na grzbiecie tez spuchła nie tylko brzuszek.... ;((((( prosze o cenne rady, bo dopiero co je kupiła.... duzo sie zastanawialam i czytalam az tu nagle ......... a i czy ta choroba może przenosić sie na inne żabki ? i czym spowodowana jest ta choroba?

obsada 25l akwa:
kryptokoryna
żabienica
korzen
żadnych rybek
tem. 21 st.

Według mnie tyle karlików to za dużo na tak małe akwarium.Nie wiem jak one się zachowują w akwarium ale tamten "mniejszy" wygląda na zdominowanego.Został odłączony od grupy nie je i nie wykazuje żadnych instynktów.Drugi zaś mówisz że jest napuchnięty(nabrzmiały).Według mnie to nie ciążą tylko złe warunki wodne i niewłaściwa dieta.
Dopisz resztę ważnych spraw-pielęgnacji akwarium.Karliki są "niezłymi brudaskami" i trochę tj pielęgnacji wymagają.
-Sprzęt,filtracja
-odmulanie i podmiany wody(może jakieś stężenia?)

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

po pierwsze w sklepie było ich 5 wiec ich nie oddzielilłam a wzielam wszystkie.. po drugie 5 karlików mozna trzymac w mniejszym akwawarium qwiec nie jest za małe .. po trzecie karmiłam je dopiero 2 razy wiec jesli chodzi o diete to prosze do sprzedawców!!!!! ale dzieki.... a co do nabrzmialej żabki to moze byc choroba balonowa bo widzialam że ma z boku lekko zaczerwieniony brzuszek ??

wstaw zdjecia zabki i napisz wg punktow w regulaminie: http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html
to nam pomoze pomoc Tobie Smile

co do choroby balonowej to tutaj http://zaby-.-gaby.blogasek.pl/komentarze-1425.html znalazlam takie cos: cyt :
Informacje o "chorobie balonowej".
"Zdarza się, że zdrowe dotychczas żabki nagle zaczynają się zaokrąglać i po jakimś
czasie wyglądają jak "nadmuchane". Jest to objaw tzw. choroby balonowej (choroba
układu limfatycznego). Nie udało nam się znaleźć informacji o przyczynie zachorowania.
Jeśli coś na ten temat wiecie bardzo prosimy o informację. Chorobę balonową
leczy za pomocą punkcji tylko weterynarz."

to samo jest napisane tutaj: http://www.geocities.com/heartland/meado....html#drop

"Description: An abnormal accumulation of serous bodily fluids.
Causes: Possibly bacteria, but more so improper body metabalism. This could possibly result from an inadequate diet or poor climatic maintenance.
Symptoms: Bloating, soft dermal abnormalities, particularly around the abdominal region.
Suggested Treatment: Somewhat risky in the home. If the swelling in questioning is not overly large or is located eyes or any other delicate externals, it is possible to puncture the spot with a sterile needle, drain the fluid, and wash the wound with a mild cleanser such as peroxide or merthiolate. Since frogs and toads will rarely sit still for anyone, you may want to turn this problem over to a qualified professional."

czyli nadmierna kumulacja plynow ustrojowych, moze byc spowodowana przez bakterie aczkolwiek bardziej prawdopodobnie z powodu zlej diety lub zlych warunkow bytowych.
obiawy: miekkie spuchniecia glownie w okolicy brzusznej lecz nie tylko.
Sugerowane leczenie ryzykowne w domu, mozna sie pokusic o naklucie miejsca sterylna igla i wycisniecie plynu a potem przetarcie ranki srodkiem dezynfekujacym aczkolwiek z powodu ruchliwosci zab i ropuch lepiej sie udac z tym problemem do specjalisty.

I moze bedzie potrzebne lekarstwo....

Tematy i posty zostały połączone. Jak nikt nie odpowiada to znaczy, że nikt nie wie albo nie chce mu się czytać Twoich nieskoordynowanych wypowiedzi - ja nie czytałam.
Nie dopominaj się tak nachalnie bo odpowiadanie Tobie nie jest niczyim obowiązkiem.
Przy okazji : korzystaj z opcji SZUKAJ (coś o białych robakach było - wypławki pewnie)

witam, mój karlik szponiasty ma jakby to powiedzieć.. "pod pachami" że tak powiem takie bąble... zaczerwienione.... czy to normalne? proszę o pomoc ;(

Cześć!

Od razu przejdę do sedna.... wczoraj zauważyłam że moja żabka siedzi między grzałką a szyba akwarium z główką nad powierzchnią wody, myśląc że sie zatrzasnęła wyjęłam ją stamtąd. Jakiś czas potem zauważyłam że znów tam przesiaduje... i znów zrobiłam to samo, i za trzecim razem... Przyglądałam się jej i zauważyłam że ma zranioną "łapkę"... a dokładnie jeden "paluszek". Jest zaczerwieniony i spuchnięty a dzisiaj zauważyłam, że na ranie ma jakby pleśń, takie dziwne włoski... Dosyć duże, jakieś 3 mm. Bardzo proszę o pomoc od osoby, która zna sie na karlikach szponiastych. Z góry wielkie dzięki Smile

Napisz Nam regulaminowy post żebyśmy znali wszystkie szczegóły:
http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html

Masz już większe akwarium?
Cały czas masz problemy z tymi żabami......

Na pleśniawkę dobra jest kąpiel w costapur'ze.(krótka i intensywna)

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

In reply to the guy talking about kitchen wardrobe, large closets with doors, armoire furniture, home furniture design kitchen, kitchen wooden cupboard design, high end walk in closets, wood custom cabinets, walk in closet wardrobe design, home cupboard design, contemporary style kitchen, I highly recommend this visit website about chinese closet manufacturer tips or kitchen cabinets made of, difference between wardrobe and armoire, fitted kitchen cupboards designs, cheap kitchen cabinet ideas, modern white kitchen cabinets, kitchen cabinets made to order, custom white cabinets, house kitchen cabinet design, top kitchen cabinet manufacturers, kitchen interior cabinet design, not to mention this source on chinese furniture manufacturer link and don't forget built in wardrobe ideas, pvc cupboard kitchen, wall wardrobe closet, white top kitchen cabinets, in built wardrobe designs, real wood cabinets for kitchen, cheap armoire wardrobe closet, ready kitchen cabinets for sale, wardrobe cabinet closet, super modern kitchen, on top of this full article on chinese kitchen island manufacturer blog which is also great. Also, have a look at this their explanation for chinese cabinet manufacturer forum not forgetting sites such as best wardrobe ideas, gloss finish cupboards, custom built kitchen cabinets near me, kitchen cabinet brand, home kitchen cabinets, light oak kitchen cabinets modern, vibe cabinets, complete kitchen cabinets, modular kitchen furniture, kitchen wooden cupboard design, and don't forget this the full report on chinese closet manufacturer tips not forgetting sites such as kitchen design with wood, kitchen cabinets suppliers in dubai, full cabinet, kitchen cabinet cheap price, kitchen modern cabinet design, full report for together with white kitchen cabinet design ideas, pvc cabinets near me, built in armoire closet, white kitchen cabinets for sale near me, simple design cabinet, for good measure. Check more @ Great Tajir4d Website 4c708ed

In reply to the guy talking about ai company stock, ai chat gpt stock, best artificial intelligence stocks to buy now, equity trading software, free ai trading software, stock price for ai, invest in chat gpt, best sites for stock research, ai stock picking software, using ai to invest, I highly suggest this recommended reading about AI stock trading blog or top stocks for ai, ai stock prediction software, stock market stock analysis, best stock market analysis, ai ticker, using ai in stock trading, best ai companies to invest in, best stock tip app, stock market tools software, ai stock analysis software, not to mention this recommended AI stock prediction info alongside all automated ai investing, danelfin review, best website for stock recommendation, new ai companies to invest in, ai investment companies, ai publicly traded companies, stock data analysis, ticker ai, new ai technology stocks, stock market tools software, not forgetting sites such as this this contact form on AI stock prediction forum which is also great. Also, have a look at this recommended you read for AI stock analysis site not forgetting sites such as best website stock analysis, best stock picker, stocks in ai technology, best sites for us stock market analysis, incite stock, best stock analysis website free, ai for share trading, artificial intelligence and investing, ai technology shares, stock trading analysis software, together with this click here for AI stock prediction tips together with the best ai stocks to invest in, data analysis in stock market, the best ai stocks, stock trading ai software, ai for stock picking, redirected here on and don't forget best free stock analysis, stock pick, stock picking system, best free website for stock analysis, best app for stock market research, for good measure. Check more @ New Mint Miner Site 08edba4

Skocz do: