8
Podmień więcej wody jakies 40% bo 20% przy takim metrażu nic nie da . A dlaczego zrobiłeś błąd myjąc filtr pod bieżąca wodą ? Ja zawsze tak robie

i nie mam takich problemów .
112 L Ogólne
10
To źle robisz

, myj w odlanej wodzie z akwarium. Kolego teraz nic nie poradzisz, używaj filtra normalnie, niedługo wszystko powinno wrócić do normy
Piszę poprawnie po polsku.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
Pozdrawiam!
Krystian
20
prof.Animal napisał(a):To źle robisz
Do prof.Animal:
Czemu wg Ciebie nie można myć gąbki od filtra pod kranem?Że niby bakterie się zabija,tak wiem ale jak masz ustabilizowany zbiornik to bakterie się szybko namnożą a i tak myjąc wodą z kranu nie zabija się 100% bakterii,które siedzą w gąbce.Poza tym, myjąc pod bieżącą wodą dokładniej wypłuczesz zanieczyszczenia

niż wsiąkając ten sam syfek z baniaka.
A co do mętnej wody możesz zastosować preparaty na "niemętnienie".Fakt, że działają one zabijając mnożące się pierwotniaki i/lub "przyklejając" je do siebie, przez co osiadają w filtrze i na dłuższą metę silne związki preparatu zabarwiają kamyczki, ale, rzeczywiście, poprawiają przejrzystość wody.
pozdrawiam MK
kocham jak rybki mają wodę bez paprochów-chciałbyś pływać w syfie?
http://s1.bitefight.onet.pl/c.php?uid=183156
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.05.2009, 07:46 {2} przez
dobryorion.)
4
20
Hej, jak nie znasz powodów napisania tamtych tematów
to nie pisz, że prowadzę błędne koło.
Dla twojej wiadomości czyszczenie gąbki od filtra nie było powodem śmerci jakiejkolwiek rośliny, nie wspominając o rybach
25
wracajac do tematu- jak masz oddstala wode to mozesz podmienic ok 20-40 % i podmieniaj systematycznie co tydz ok 30%. Woda metnieje gdyz uzbieralo Ci sie sporo brudu, ktory osiadzie w zwirku dlatego tak wazne sa systematyczne podmiany i odsysanie podloza. Juz wiesz jak postepowac z filtrem- to dobrze
Napisz dostosowujac sie do punktow zamieszczonych tutaj:
http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html
to pomozemy Ci ustabilizowac zbiornik i zapobiec metnieniu na przyszlosc
0
Witam!
Dziękuję wszystkim za porady, napewno się do nich zastosuję.
Odpiszę jakie są rezultaty. Pozdrawiam
4
dobryorion napisał(a):Hej, jak nie znasz powodów napisania tamtych tematów
to nie pisz, że prowadzę błędne koło.
Dla twojej wiadomości czyszczenie gąbki od filtra nie było powodem śmerci jakiejkolwiek rośliny, nie wspominając o rybach 
Twoje porady w pewnych okolicznościach mogą okazać się zabójcze, pomysł... ktoś ma mocno chlorowaną wodę, przerybienie, niewiele roślin i bardzo dokładnie umyje filterek pod kranem... Na efekty nie musi długo czekać.
Powody założenia tych tematów, są takie jak i te tematy... masz problemy, z którymi sobie nie radzisz i na dodatek starasz się wpędzić w nie innych.
Co do tematu, to autor, nie napisał która to podmianka, jak często zmienia i nic o akwarium... tutaj wróżbity trzeba żeby coś odpowiedzieć.
6
Dla mnie mętna woda kojarzy się z niedojrzałym zbiornikiem, chyba że zmętnienie powstało wskutek
przekarmienia. Co zaś się tyczy mycia filtrów, to nigdy filtra biologicznego nie wsadził bym pod kran.
Natomiast każdy filtr mechaniczny myję pod kranówką.
Pozdrawiam.
Piotrek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04.05.2009, 19:51 {2} przez
Olek.)
20
Searcher napisał(a):masz problemy, starasz się wpędzić w nie innych.
Co do tematu, to autor, nie napisał która to podmianka, jak często zmienia i nic o akwarium... tutaj wróżbity trzeba żeby coś odpowiedzieć.
Widzę, że nie tylko mnie się czepiasz.Jeżeli masz do mnie jakieś wąty to proszę załatw to na PW a nie zmuszaj ludzi do czytania bezsensownych postów, na dodatek w których oskarżasz mnie o podpuszczanie innych!