• 4 Głosów - 4 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

MĘTNA WODA - PYTANIA I ODPOWIEDZI TUTAJ -ZAPRASZAMY!

Podmień więcej wody jakies 40% bo 20% przy takim metrażu nic nie da . A dlaczego zrobiłeś błąd myjąc filtr pod bieżąca wodą ? Ja zawsze tak robie Smile i nie mam takich problemów .

112 L Ogólne

To źle robiszSad, myj w odlanej wodzie z akwarium. Kolego teraz nic nie poradzisz, używaj filtra normalnie, niedługo wszystko powinno wrócić do normy

Piszę poprawnie po polsku.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
Pozdrawiam!
Krystian

prof.Animal napisał(a):To źle robisz

Do prof.Animal:
Czemu wg Ciebie nie można myć gąbki od filtra pod kranem?Że niby bakterie się zabija,tak wiem ale jak masz ustabilizowany zbiornik to bakterie się szybko namnożą a i tak myjąc wodą z kranu nie zabija się 100% bakterii,które siedzą w gąbce.Poza tym, myjąc pod bieżącą wodą dokładniej wypłuczesz zanieczyszczenia Wink niż wsiąkając ten sam syfek z baniaka.
A co do mętnej wody możesz zastosować preparaty na "niemętnienie".Fakt, że działają one zabijając mnożące się pierwotniaki i/lub "przyklejając" je do siebie, przez co osiadają w filtrze i na dłuższą metę silne związki preparatu zabarwiają kamyczki, ale, rzeczywiście, poprawiają przejrzystość wody.

pozdrawiam MK

kocham jak rybki mają wodę bez paprochów-chciałbyś pływać w syfie?

http://s1.bitefight.onet.pl/c.php?uid=183156

dobryorion napisał(a):....bezedura...

Prosiłbym o nieudzielanie porad przez osoby które pojęcia zielonego nie mają o tym co piszą.... Twoje przekonania doprowadziły Cię do takich oto przypadków:

Zdechła ryba....

Kolejna zdechła ryba....

Rosliny gniją...

Ratujcie mojego neonka!! (zdechła ryba?)

"akwarium zplesniało"

Oraz inne przypadki, których raczej nie chcielibyście mieć, dlatego też ignorujcie porady usera powyżej...

Hej, jak nie znasz powodów napisania tamtych tematów
to nie pisz, że prowadzę błędne koło.
Dla twojej wiadomości czyszczenie gąbki od filtra nie było powodem śmerci jakiejkolwiek rośliny, nie wspominając o rybach Tongue

wracajac do tematu- jak masz oddstala wode to mozesz podmienic ok 20-40 % i podmieniaj systematycznie co tydz ok 30%. Woda metnieje gdyz uzbieralo Ci sie sporo brudu, ktory osiadzie w zwirku dlatego tak wazne sa systematyczne podmiany i odsysanie podloza. Juz wiesz jak postepowac z filtrem- to dobrze Smile

Napisz dostosowujac sie do punktow zamieszczonych tutaj: http://www.akwaswiat.net/regulamin-dzial...t-265.html

to pomozemy Ci ustabilizowac zbiornik i zapobiec metnieniu na przyszlosc Smile

Witam!
Dziękuję wszystkim za porady, napewno się do nich zastosuję.
Odpiszę jakie są rezultaty. PozdrawiamSmile

dobryorion napisał(a):Hej, jak nie znasz powodów napisania tamtych tematów
to nie pisz, że prowadzę błędne koło.
Dla twojej wiadomości czyszczenie gąbki od filtra nie było powodem śmerci jakiejkolwiek rośliny, nie wspominając o rybach Tongue

Twoje porady w pewnych okolicznościach mogą okazać się zabójcze, pomysł... ktoś ma mocno chlorowaną wodę, przerybienie, niewiele roślin i bardzo dokładnie umyje filterek pod kranem... Na efekty nie musi długo czekać.

Powody założenia tych tematów, są takie jak i te tematy... masz problemy, z którymi sobie nie radzisz i na dodatek starasz się wpędzić w nie innych.

Co do tematu, to autor, nie napisał która to podmianka, jak często zmienia i nic o akwarium... tutaj wróżbity trzeba żeby coś odpowiedzieć.

Dla mnie mętna woda kojarzy się z niedojrzałym zbiornikiem, chyba że zmętnienie powstało wskutek
przekarmienia. Co zaś się tyczy mycia filtrów, to nigdy filtra biologicznego nie wsadził bym pod kran.
Natomiast każdy filtr mechaniczny myję pod kranówką.

Pozdrawiam.
Piotrek.

Searcher napisał(a):masz problemy, starasz się wpędzić w nie innych.

Co do tematu, to autor, nie napisał która to podmianka, jak często zmienia i nic o akwarium... tutaj wróżbity trzeba żeby coś odpowiedzieć.
Widzę, że nie tylko mnie się czepiasz.Jeżeli masz do mnie jakieś wąty to proszę załatw to na PW a nie zmuszaj ludzi do czytania bezsensownych postów, na dodatek w których oskarżasz mnie o podpuszczanie innych!

Skocz do: