• 16 Głosów - 3.38 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jaka obsada do Twojego akwarium?

Tak gdyż w innym wypadku nie proponowalibyśmy Ci ich( co do rybek ławicowych, wziąłbym razbory)

Piszę poprawnie po polsku.
Pisząc poprawnie wyrażasz szacunek dla użytkowników czytających Twoje posty.
Pozdrawiam!
Krystian

a ja zamiast neonow- rodostomusy

Witam
W tej chwili mam obsadę :
- 2 otosy
- 2 prętniki karłowate
- 3 żałobniczki
- 4 krewetki amano
- 4 kiryski pstre
- glonojad

Powiedzcie mi czy mogę jeszcze dokupić jakieś rybki, może coś zmienić w obsadzie??

Akwarium: 50L
Rośliny: cabomba, sagittaria, 2xnurzaniec, gałęzatka, bacopa

"Mówiąc pokrótce, się lenię
mogę siedzieć w fotelu tak długo aż zapuszczę korzenie,
wtedy czuję jak spada co sekundę ciśnienie,
luz mam od rana, może pojutrze się zmienię "

Poldek napisał(a):Witam
- 2 otosy
- 2 prętniki karłowate
- 3 żałobniczki
- 4 krewetki amano
- 4 kiryski pstre
- glonojad

Otoski są stadne dokup 3 sztuki
Żałobniczki też stadne dokup 2 sztuki
Glonojad jak podrośnie to mu ciasno będzie .
Lepiej już nic dodawaj do tego .

Poldek napisał(a):Witam
- 2 otosy
- 2 prętniki karłowate
- 3 żałobniczki
- 4 krewetki amano
- 4 kiryski pstre
- glonojad

Jakiej płci masz prętniki? One żyją w haremach, więc miej to na uwadze. Dwa otoski to za mało, są to rybki stadne. Żałobniczki tak samo. Co masz na myśli pisząc "glonojad"?? Jeśli zbrojnika niebieskiego, to oddaj go natychmiast, zanim skarłowacieje! Obsadę masz beznadziejną! Za dużo żyjątek dennych. Zdecyduj się na coś.

"Wszystko można, co nie można, byle cicho i z ostrożna "

Na początku witam Wszystkich.

Potrzebuje pomocy i rady w obsadzie zbiornika.

Otóż zbiornik będzie o kubaturze od 53l do 63l.

Chciałbym posiadać w nim Bojownika Syjamskiego, Mieczyka Hellera oraz jakiegoś glonojada, a także jakieś miłe dla oka i rybek roślinki.

Prosze o doradzenie czy takie gatunki mogą występować razem i czy mógłbym pozwolić sobie na ich iloś powyżej jednej z dwóch pierwszych gatunków, a także jakie roślinki i dekoracje mógłbym zaaplikować do zbiornika.

Prosiłbym także o radę odnośnie podłoża, jeżeli to możliwe

A muszę dodać iż będzie to mój pierwszy zbiornik, a nie chciałbym doprowadzić do zgonu pupili.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

witamy Cie rowniez bardzo serdecznie Smile

Poczytaj o propozycjach obsad. Z mojego doswiadczenia wiem, ze bojek bedzie zadowolony ale mieczyki nie- baniak za maly. Jak mozesz, to kupuj najwieksze akwa na jakie Cie stac- warto troche zainwestowac.
Duzo sobie czytaj, przygotuj akwa: posadz roslinki, wlacz filtr i grzalke, poczekaj 2 tyg i jak wszystko bedzie dobrze to kup bojownika. Kup tez kropelkowe testy do parametrow wody- sa najdokladniejsze- te na NO2 i NO3. Acha akwa postaw w najciemniejszym miejscu w pokoju a swiatlo miej wlaczone na ok 10 godzin dziennie.
to poczatki- poczytaj co mozesz miec w akwa z dekoracji- te 2 tyg sa dobre na zagospodarowanie i rozplanowanie wszystkiego.
powodzenia

Dokładnie tak, jak napisała Viktim. Poczytaj o podstawach, na naszym forum jest wiele propozycji obsad do takiego zbiornika, jaki chcesz założyć. Jeśli chcesz trzymać tam bojownika, to nie ma problemu. Pytasz czy możesz mieć więcej niż jedną sztukę, otóż tak. Możesz sobie pozwolić w takim litrażu na harem tego gatunku, czyli jeden samiec plus dwie/trzy samice. Jeśli chodzi o "glonojada", to rozumiem, że masz na myśli rybę, która zjada glony?? W takim razie możesz zakupić otoski, są to rybki stadne, więc ok 5/6 sztuk. Do tego możesz wpuścić jakąś ławicę. Masz do wyboru wiele gatunków ryb. Napisz , co Ci się podoba, a postaramy się pomóc. Mieczykom niestety musisz odpuścić Smile 60l to dla nich za mało. Hodując harem musisz zapewnić rybom dużo kryjówek w postaci korzeni, roślin itp. Ale o tym też przeczytasz na forum. Jak nie będziesz czegoś wiedział, albo miał wątpliwości, to pytaj śmiało. Pozdrawiam!

"Wszystko można, co nie można, byle cicho i z ostrożna "

Miałem taki przebłysk, żeby stworzyć mały zbiornik biotopowy pod bojownika właśnie, z tym, że nie wiem czy jest to dobry pomysł jak dla mnie czyli wręcz raczkującego akwarysty.

Natomiast jeżeli chodzi o kubaturę zbiornika to nie moge sobie pozwolić na większy ze względów przestrzennych bo większy jedynie mógłbym postawić koło okna.

Po lekturze paru artykułów wiem, że jest to zabronione i dlatego nie mogę póki co kupić większego akwa.

Pozdrawiam

W 200l baniaku mam 2 bojowniki. Ignoruje siebie nawzajem, na poczatku sie postraszyly a teraz to i plywaja kolo siebie.

Mam pytanko to 2 bojownikow, ile samic dac? Czy moga powstac jakies walki?

3-5 samic?

Pozdrawiam

Skocz do: