• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

kolor pomaranczowy w teście ph

Witam!!
Jestem nowa na forum więc z góry prosze o wybaczenie jak popełnie jakieś błędy lub powielę temat.

Posiadam od kilku miesięcy akwa 112l. Wcześniej nigdy nie mierzyłam ph wody. Jakiś miesiąc temu kupiłam pH Test tropicala. W opakowaniu niestety nie była dołączona skala barwna do testów i dopuki próbki zabarwiały mi sie na zielono (tłumaczono mi w sklepie że do obsady malawi tak powinno być)wszystko było OK. Dzisiejszy test niestety nie wyszedł mi zielony lecz pomarańczowy. Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji lub wysłać foto skali barwnej aby odczytać test?? W internecie szukałam ale niestety nie znalazłam.

Czy może mi ktoś chociaż udzielić informacji jakie moge mieć pH wody jezeli przy teście kropelkowym próbka barwi sie na pomarańczowo?? Prosze!! Nie wiem czy mam je podwyższać czy obniżać!

Napisałam maila do przedstawiciela tropicala i mają mi przysłać skale barwną ale do tego czasu chce urelugować chociaż troche pH. Boje sie zeby sie moim rybkom krzywda nie stała...

Kolor pomarańczowy oznacza chyba 4.0 PH.

http://www.t-rass59.dk/Etwinning/ph-meas...-skala.jpg
google nie kłamie!

tjaaaaaaa......

DZIEKI WIELKIE!!!!

Szukałam przez Google ale na to nie trafilam...

Temat mozna zamknąć... Dostałam co chciałam Big Grin

NPBig Grin Szybko łatwo i przyjemnie ;D

tjaaaaaaa......

aquagu napisał(a):DZIEKI WIELKIE!!!!

Temat mozna zamknąć...
A szkoda, bo ja bym się chętnie dowiedziała jakim sposobem uzyskałaś tak kwaśną wodę w Malawi Big Grin

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Nie jestem ekspertem od Niassa lecz wiem że pyszczaki takiej wody nie tolerują.Co innego pielęgniczki z typu ramireza.Powinnaś jeszcze raz sprawdzić dokładność testu jeśli jest to fakt.Pomyśl co mogło tak diametralnie zmienić warunki.Może dodawałaś coś ostatnio do wody,chemikalia,ozdoby,zmieniałaś żwir itp?
Nie trzeba daleko szukać wikipedia podaje kolory z przykładami takich odczynów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Skala_pH

Radomskie forum akwarystyczne:
http://www.akwarystyka-radom.ugu.pl

Ja myśle że jest coś wsadzone do akwarium co zakwasza wodę niewłaściwy żwir, kamienie labo jakieś ozdoby. Proponował bym wyeliminować problem bo woda ciągle będzie miała odczyn kwaśny. No i sprawdzić Kh i Gh
Jak możesz to wklej zdjęcie akwarium albo na pisz jakie masz kamienie, żwir, ozdoby itd.

Prezes-Artek napisał(a):Ja myśle że jest coś wsadzone do akwarium co zakwasza wodę niewłaściwy żwir, kamienie labo jakieś ozdoby. Proponował bym wyeliminować problem bo woda ciągle będzie miała odczyn kwaśny. No i sprawdzić Kh i Gh
Jak możesz to wklej zdjęcie akwarium albo na pisz jakie masz kamienie, żwir, ozdoby itd.
Żadne podłoże, kamienie i ozdoby nie obniżyłyby jej PH do poziomu 4. Źle zrobiony pomiar.

Potęga słów wielokrotnie powtarzanych jest wielka. Nie zwalnia nas to jednak z myślenia i dociekania prawdy drogą pogłębiania wiedzy i własnych doświadczeń.

Skocz do: