1
Ale Saletra zgodzisz się,że Kiryśnik może zjeść młode???
4
Nie, nie może ich zjeść. Bojowniki też są różne, tak jak inne ryby, nie wszystkie będą narybek atakować.
1
Mój kiryśnik je młode. I już tego nie zmienię.
4
Ryba ta anatomicznie nie jest do tego przystosowana. Uniemożliwia jej to kształt pyska, do tego nie jest zdolna do aktywnego polowania.
1
Najwyrażniej moja jest.
66
Kaef, sam przyznałeś racje że każda ryba jest różna więc i kiryśnik moze jeść narybek, u mnie kiryśniki nie robiły szkód lecz bojowniki i to duże.
240l :
Andinoacara rivulatus 1+1
Thorichthys meeki 1+1
Heros efasciatus gold (red) 1+1
37,5l :
4+2 Gupik :)
4
Różna z ryb drapieżnych które polują na narybek.... O kiryśniku napisałem wyraźnie wyżej.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.02.2012, 22:57 {2} przez
Kaef.)
6
Znajoma ma w swoim akwa dwóch samców gupików. 1 jest wybarwiony na niebiesko, 2 na żółto (ryby bez pasków, kropek, jednokolorowe). Ma także 3 samice-jedna szara-chyba 'pawie oczko' i 2 żółte. Niebieski samiec gania szarą samicę. Pozostałe ryby nie wykazują zainteresowania sobą. Czy to normalne? Problem jest ten sam co u mnie-samiec strasznie molestuje samicę. Ona dokupiła rybki, jednak jak widać samiec nie stracił zainteresowania pierwszą partnerką. Minęło kilka dni a mimo to sytuacja z tego co mówi się nie zmienia. Moja samiczka pewnie niedługo będzie rodzić. Zastanawiam się nad tym żeby ją jakoś uwolnić na przyszłość od nawiedzonego samca, ale mam małe akwarium i nie wiem czy mogę dokupić 'pierwszą lepszą' samicę gupika czy powinnam dokupić ten sam rodzaj.
Pozdrawiam, Ania
--------------------
Aquael Schrimpset
Rośliny to: Echinodorus bleheri, Micranthemum oraz Hygrophila Polysperma.
Obsada (tymczasowa): Bojownik, neony simulans, harem gupików.
28
(07.02.2012, 01:14)mloda napisał(a): Znajoma ma w swoim akwa dwóch samców gupików. 1 jest wybarwiony na niebiesko, 2 na żółto (ryby bez pasków, kropek, jednokolorowe). Ma także 3 samice-jedna szara-chyba 'pawie oczko' i 2 żółte. Niebieski samiec gania szarą samicę. Pozostałe ryby nie wykazują zainteresowania sobą. Czy to normalne? Problem jest ten sam co u mnie-samiec strasznie molestuje samicę. Ona dokupiła rybki, jednak jak widać samiec nie stracił zainteresowania pierwszą partnerką. Minęło kilka dni a mimo to sytuacja z tego co mówi się nie zmienia. Moja samiczka pewnie niedługo będzie rodzić. Zastanawiam się nad tym żeby ją jakoś uwolnić na przyszłość od nawiedzonego samca, ale mam małe akwarium i nie wiem czy mogę dokupić 'pierwszą lepszą' samicę gupika czy powinnam dokupić ten sam rodzaj.
u gupików to normalne, że się wciąż ganiają- chcą się ciągle rozmnażać, czasami 3 samce wciąż ganiają jedną samicę i to naturalne, podobnie jest u mieczyków i molinezji- chociaż tutaj powiedziałabym, że bardziej tworzą jakieś tam pary a samce bardziej ze sobą się "kłócą", często odgania jeden drugiego od samicy
6
dziękuję za odpowiedz. chciałam dokupić samicę, żeby ta druga troszkę odpoczęła. przeniosłam przyszłą mamę do drugiego zbiornika i widzę że samiec teraz dopiero zaczął szaleć. pływa przy przedniej szybie akwarium z góry na dół.
Pozdrawiam, Ania
--------------------
Aquael Schrimpset
Rośliny to: Echinodorus bleheri, Micranthemum oraz Hygrophila Polysperma.
Obsada (tymczasowa): Bojownik, neony simulans, harem gupików.