• 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jak przymocować mech / mocowanie mchu do podłoża, korzeni, kokosów.

a gdzie zaliczają się mchy??

do niewymagających

obsada: 112L
4 neonek
3 danio czerwonych
1 gurami całujące
13 kirysków z własnej hodowli :)
1 gurami dwu plamisty
1 glonojad
1 karlik szponiasty

Idealny sposob na mocowanie mchu do dna:w zaleznosci ile tego chcesz i jakie akwa ,moje 100l wystarcza 3 silikonowe wkladki do zlewu,te by talerze nie rysowaly dna,by pokryc caledno,na rogach przyssawki ,a na kratke mocujemy rozplaszczony mech,mozna nitka.Taka konstrukcje ukladamy na zwirku ,przyssawki przyklejamy do dna i mech pieknie sie zakorzeni przez kratke,bedzie sie sztywno trzymal do tego czasu i latwo go bedzie ponownie wyjac w razie potrzeby,genialne nie?

Ciekawe. Tylko zamiast nitki wystarczy użyć żyłki wędkarskiej. Około 25m żyłki przyponowej(cieniutka) kosztuje około 2-6 zł. A nitka szybko się rozpuści.

"Piszem poprafnie po Polskiemu!" Ta...Ja też. ; D
Więc tak...hmmm...Mam akwarium 33l planuję tam mieć 4 Gupiki(2+2) oraz od 5-10 RC. Sugestie ? Pisz!

niech bedzie zylka,baba jestem raczej mam w glowie przybory do szycia Wink

Spoko. Idąc do wędkarskiego jak mu powiesz że chcesz żyłkę przyponową cienką to Ci da co potrzeba.

"Piszem poprafnie po Polskiemu!" Ta...Ja też. ; D
Więc tak...hmmm...Mam akwarium 33l planuję tam mieć 4 Gupiki(2+2) oraz od 5-10 RC. Sugestie ? Pisz!

ok,kupie koniecznie,tylko nie wiem jak po angielsku jest: zylka przyponowa cienka hehehehe

...to się podłączę. Właśnie "zasadziłem" pierwszy w życiu mech, wg. sprzedającego java moss - nie wiem bo się nie znam. Został przytwierdzony do korzenia gumkami (jak wiążą worki z rybami) i teraz moje pytanie:
Jak długo czasu potrzeba by przyrósł do korzenia?

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

u mnie to trwało miesiąc, z tym, że ja wiązałem cienką żyłką przyponową, która zarosła i nie ma po niej śladu.

"...Nigdy Nie Jest Tak Źle,...By Nie Mogło Być Gorzej..."

Piszę poprawnie po polsku.

-gg: 4417762

- 100 litrów (ryby Ameryki Płd.): http://www.akwaswiat.net/-100-l-ogolne-t-14088.html

Cytat:z tym, że ja wiązałem cienką żyłką przyponową, która zarosła i nie ma po niej śladu.
Kupiłem mech niespodziewanie i tylko to miałem pod ręką, tym bardziej że miałem korzeń w ręku. Mam teorie, że potem przetnę gumkę, pyk.... i zdjęta Smile .....tak mi się przynajmniej wydaje, spoko spróbuje po miesiącu.

6x Kirysek (1x lamparci, 5x panda)
1+1 Bojownik

Skocz do: